De Standaard

Wat nu Essevee? De titel natuurlijk!

- (fbu) blg)

Francky Dury wil pas aan een titel denken als zijn Essevee beschikt over een budget van 18 miljoen euro. Door de bekerwinst van afgelopen zaterdag en een eventuele verkoop van Meïté en Lerager, ligt dat doel nu ook binnen handbereik.

Het budget van Zulte Waregem bedraag t dit seizoen zo’n 13 à 1 4 miljoen euro. V oor trainer F rancky Dur y is dat voldoende om ‘competitie­f te zijn in Playoff 1, maar nie t om een titel te pakken’. Daarvoor heeft de club volgens Dury minstens 25 miljoen euro, of wel he t dubbele nodig . Dankzij de bekerwinst van afgelopen zaterdag ligt dat doel binnen handbereik. De bekerwinst levert Zulte Waregem nu al een aardige extra duit op voor volgend seizoen.

Zo is de groepsfase van de Europa L eague – 2, 4 miljoen aan startgeld, 400.000 euro aan televisieg­eld en 120.000 euro per punt – zonder de andere inkomsten van al zek er drie thuismatch­en – op zich al goed voor 3,5 miljoen euro.

Naast het Europa Leaguegeld, wil ZulteWareg­em ook de nodige bedragen vangen bij een (mogelijk) vertrek van sterkhoude­rs Meité (40 procent van de ver wachte 10 miljoen transferpr­ijs) en Lerager (minstens 3 miljoen). In totaal zo’n 7,5 miljoen euro dus, waardoor de bekerwinna­ar met 25 miljoen euro ver boven de gevraagde 18 miljoen euro van Dury uitkomt. ‘Ja, maar we gaan M eïté en Lerager moe ten ver vangen hé’, waarschuwd­e Dury zaterdag me teen.

Voor Dur y li jkt dat geen probleem. Al verschille­nde jaren slaagt hij erin vervangers van vertrokken spelers feilloos in te passen in zijn spelersgro­ep. De kans dat Zulte W aregem de k omende jaren dus eens een titel pakt, wordt alsmaar groter. En dat heeft het niet alleen te dank en aan de trainer, maar ook aan goed bestuur. Algemeen manager Eddy Cordier slaagde er vorige week in een elf tal op te stellen waar , op uitzonderi­ng van L erager en Kaya, geen euro voor werd be taald.

De bek erwinst be tekent voor Dury niet dat het seizoen er al op zit. ‘We beloven dat we in Playoff 1 ons uiterste best gaan doen. ’

Bij Essevee deden ze de afgelopen jaren door toekomstge­richt te werken al zo hun best dat ze volgend jaar titelkandi­daat mogen worden genoemd.

Roger Pingeon (76), winnaar van de Ronde van F rankrijk in 1967, is zaterdagna­cht overleden na een har taanval.

De Fransman werd na een 12de en 8ste plaats in de T our van respectiev­e1ijk 1965 en 1966 gebombarde­erd tot kopman van de Franse selectie voor de editie van 1967, samen me t Raymond Poulidor en Lucien Aimar. Hij won de Tour, die overschadu­wd werd door he t overlijden van Tom Simpson, met een voorsprong van 3’40’ op de Spanjaard Julio Jiménez.

Pingeon haalde in de T our van 1969 nog de t weede plaats – op 17’54’ van Eddy M erckx – en won datzelfde jaar ook de Vuelta. w(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium