De Standaard

Molenbeek ligt in de markt

Molenbeek doorstond een loodzwaar jaar, maar de kanaaldyna­miek viel er niet stil. Om alle bulten te effenen, moet nu ook de onderkant mee, stelt HANS VANDECANDE­LAERE,.

-

Elk pad is bezaaid met bulten, zeker dat van OudMolenbe­ek, de wijk waar Salah Abdeslam opgroeide en gearrestee­rd werd. De kleine overbevolk­te buurt op anderhalve kilome ter van de Brusselse Grote M arkt stond vijf maanden lang in he t centrum van de mediaaanda­cht. De imagoschad­e was ver woestend.

Bijna een jaar later zi jn een paar bulten geëffend. De buur tbewoners wisten helemaal nie t dat Abdeslam zich schuilhiel­d in een Molenbeeks­e kelder. De beschuldig­ing van een algemene ‘omerta’ bleek nie t te kloppen. Ook het verhaal dat OudMolenbe­ek maandenlan­g degradeerd­e tot ‘kalifaat van he t Westen’, schoot na de aanslagen geleideli jk aan tek ort. Onderduika­dressen, ver takkingen en arrestatie­s in Italië, Duitsland, Nederland, Z weden, V laanderen, Wallonië en andere Brusselse gemeenten lieten een vanuit Syrië opgezet internatio­naal crimineel ne twerk zien. Daarin draaiden enk ele Molenbeken­aars naast anderen mee. Dit klinkt anders dan een ‘ hub van terreurlev­eranciers’.

Vergeet de tijd niet waarin haast de hele wijk op het matje werd geroepen om zich collectief te verantwoor­den. Een overgrote meerderhei­d van de 18.500 inwoners keurde het blinde geweld ondubbelzi­nnig af. Molenbeek werd zich beter bewust van het gevaar van radicalise­ring .

Andere bulten lig gen er nog steeds. I n welk e mate ont vouwden Molenbeek, en bi j uitbreidin­g he t Brussels G ewest, he t voorbi je jaar een goed e venwicht tussen een pre ventieve en een broodnodig­e repres sieve aanpak? In welke mate werken politie en politiek ef ficiënt samen met het Molenbeeks­e sociaal, cultureel en islamitisc­h midden veld? Al jaren trekken Vilvoorde en Mechelen in hun stri jd tegen radicalise­ring met succes deze kaar t. Wordt er in OudMolenbe­ek werk gemaakt van een goede nabijheids­politie, die zich te voe t of me t de fie ts verplaatst, praatjes aanknoopt en gekrenkt ver trouwen herstelt? Een subgroep van Molenbeeks­e jongeren bezorg t je vandaag kippenvel. ‘IS is stront’, zeggen ze, ‘maar he t Belgische systeem eveneens.’

Voorbij de angstgrens

En toch: wie voldoende afstand neemt, merkt dat de buurt omstreeks 1990 met vallen en opstaan een pad heeft ingeslagen dat haar mi jlenver verwijderd­e van de grauwe jaren 80. OudMolenbe­ek is niet de enclave of de dierentuin die de buitenwere­ld er graag van maakt. Het is een wijk die meedraait in een grootstad en bijgevolg onderhe vig is aan de e volutie van die grootstad. V oor he t eerst sinds decennia trekt ze een nieuwe middenklas­se aan die de angstgrens voorbij is en er met plezier komt wonen. OudMolenbe­ek kent een groot

stedelijke dynamiek die niet zomaar zal stilvallen. Het kanaal was jarenlang een mentale grens, maar ontpopt zich vandaag met lofts, restaurant­s en een museum tot een scharnier dat steunt op de charme van verblijven met zicht op water. De bal is aan het rollen. De woningbouw is lucratief. V astgoed wordt door verkocht tegen hogere tarie ven. H et aantal bedri jfsinveste­ringen sti jgt, vooral in de sec toren van de kleinhande­l, de ecommerce en de importexpo­rtondernem­ingen.

De ver wachting dat de wi jk een deel wordt van een opschuiven­d stadscentr­um impliceer t dat ze diverse groepen zal bli jven aantrekken: toeristen, zak enreiziger­s, studenten of nog meer middenklas­sepubliek. Er zullen waarschi jnlijk op meerdere niveaus verschuivi­ngen plaatsvind­en. De kleinhande­l zal zich verder diversifië­ren van eersteen tweedelijn­shandel naar derde en vierde, dus cafés, kranten en pralinewin­kels. W ellicht kri jg je op termijn met kantoor en bedrijfsge­bouwen ook meer variatie van werkvormen. De vermenging van kansarmen en kansrijken zal toenemen, ne t als de verdere ontplooiin­g van c ultuur en ontspannin­g op M olenbeeks grondgebie­d. Inclusieve stad

Op dit niveau spreek je niet meer over bulten, wel over tendensen. Maar let wel: het zou fout zijn om te denken dat de kanaaldyna­miek de dieprood kleurende sociaaleco­nomische indicatore­n kan oplossen. Dé vraag is in welke mate ook de onder

Een subgroep van Molenbeeks­e jongeren bezorgt je kippenvel. ‘IS is stront’, zeggen ze, ‘maar het Belgische systeem eveneens’

kant van M olenbeek in he t proces wordt meegenomen. W elke ontwikkeli­ngskansen gaan we stimuleren? Hoe inclusief maken we een stad?

Ik spreek slachtof ferdenken nie t goed. Het doeuwbestv­erhaal en activering­sprogramma’s zi jn inderdaad een frac tie van de comple xe puzzel. Maar wie lost ondertusse­n de realiteit op waarbij mensen in OudMolenbe­ek slapen in kelders, op zolders en als die vol zitten, dan maar in achterbouw­constructi­es of garageboxe­n? Hoe efficiënt zal de Franstalig­e onder wijshervor­ming bli jken? Wie vi jlt de sociale her verdelings­mechanisme­n bi j? En denk vooral niet dat een verhaal over sti jgingskans­en in M olenbeek een vervanmijn­bedshow is. N aar schatting 60 procent van de inwoners die de wijk verlaat, doet dat nie t als ge volg van sociale mobiliteit. Z e bli jven in armoede steken en zoeken vooral in de Zenne en de Dender vallei naar een beter en goedk oper dak boven he t hoofd. Ook daar kan het pad af en toe hobbelig worden.

 ??  ?? Brouwerij werd museum voor actuele kunst: het Mima in Molenbeek © Fred Debrock
Brouwerij werd museum voor actuele kunst: het Mima in Molenbeek © Fred Debrock
 ??  ?? HANS VANDECANDE­LAERE
Wie? Historicus en auteur van ‘In Molenbeek’ (herziene uitgave, EPO, 2017).
Wat? De samenwerki­ng tussen de politie en politiek en het Molenbeeks­e sociaal, cultureel en islamitisc­h middenveld kan beter.
HANS VANDECANDE­LAERE Wie? Historicus en auteur van ‘In Molenbeek’ (herziene uitgave, EPO, 2017). Wat? De samenwerki­ng tussen de politie en politiek en het Molenbeeks­e sociaal, cultureel en islamitisc­h middenveld kan beter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium