De Standaard

NEDERLAND GIDSLAND

-

Woensdagav­ond, na de Nederlands­e verkiezing­en, over viel mi j een vreemd ge voel. Een ge voel van normalitei­t. Plotseling leek het om doodgewone verkiezing­en te gaan. P remier Mark Rutte verloor zetels en won. Geert Wilders won zetels en verloor. Zo zijn verkiezing­en altijd. Ze k ennen winnaars. En verliezers die argumenten hebben om zich winnaars te noemen. In een echte democratie zijn er geen verliezers. Vae victis, wee de overwonnen­en, geldt er niet. Niemand belandt in de gevangenis.

Hoe dan ook, dat het extremisme in Nederland nie t zege vierde, is een bron van vreugde. Niet van naïe ve vreugde. Er zi jn altijd wel redenen om een bee tje ontevreden te zi jn. Ook gematigde N ederlandse partijen bli jven nie t helemaal immuun voor ideeën die met de grenzen van de mensenrech­ten flir ten. En N ederland is maar Nederland, hoor je ook, he t is wachten op Frankrijk en he t verkiezing­sresultaat van Marine Le Pen. Allemaal waar. Maar we mogen optimisme niet vrezen. ‘Schrijf over de ogenblikke­n/ waarop de loopbrugge­n/ van de vriendscha­p duurzamer blijken/ dan de wanhoop.’ Aldus de P oolse dichter Adam Zagajewski.

Want misschien is N ederland echt een gidsland, meer dan in de jaren 70 toen het zelf beweerde dat te zi jn, terwijl alleen al het bijbehoren­de moralistis­che sausje naar het tegendeel smaakte. Duideli jk werd in ieder geval dat gematigde politieke partijen, zonder de democratis­che spelregels op hun k op te ze tten, verkiezing­en kunnen winnen. VVD, CDA, D66, GroenLinks deden dat gewoon. Bovendien met programma’s die grondig van elkaar verschille­n en tegelijk redelijk blijven. Redelijkhe­id hoeft niet tot eenheidswo­rst te leiden.

Hopelijk helpt he t bemoedigen­de verkiezing­sresultaat om t wee kwalijke maat schappelij­ke trends in te dijken. Vooreerst hebben we geen behoef te aan een burgerparl­ement me t zorgvuldig uitgelote mensen die de samenstell­ing van de be volking weerspiege­len. Z onder k euze, me t loting . De uitverkore­nen zouden dan na een grondige, pijnlijk redelijke discussie samen beslissen wat het beste voor ons allemaal is. Alsof rationele mensen alti jd redeli jk, en redelijke mensen enk el rationeel zi jn. De gedachte dat voor elk maatschapp­elijk probleem één juiste oplossing bestaat die we vinden als we er maar genoeg en met velen over praten, is een misvat ting. Er is meer dan één weg die nie t onredeli jk is. R utte kan, maar ook K laver. I emand als G eert Wilders, die zelf gelooft in een unieke juiste aanpak, wordt nie t afdoende bestreden door één, maar door vele meningen. L aat honderd bloemen bloeien.

Ook op een t weede punt toont N ederland de weg. Je overwint foute ideeën niet door ze te verbieden, maar door ze te bestrijden. Extremisti­sche politici dromen ervan dat hun ideeën worden verboden, want dat verhoog t hun status. G een enk ele vrucht smaakt zoals een verboden vrucht. En wie nooit een boek heeft gelezen, zou er toch aan beginnen op voor waarde dat het niet mag . Door binnen te dringen in een verboden domein voelt een aarzelend mens

Iemand als Geert Wilders wordt niet afdoende bestreden door één, maar door vele meningen

zich opeens een held en een dwarslig ger. Een re volutionai­r verkleed als een volgeling.

De voorbi je jaren gingen ook bi j ons stemmen op om de vri jheid van meningsuit­ing enger te definiëren. Een inperking van mensenrech­ten om mensenrech­ten te beschermen, zoie ts. M isschien moe t dat soms, en he t Europees V erdrag voor de Rechten van de Mens biedt er ook een juridisch instrument­arium voor . M aar soms betekent ook: zelden. En onder strikte voorwaarde­n. Daar zi jn we vaak on voldoende sereen in.

De N ederlandse verkiezing­en werden gewonnen door doodgewone politieke partijen, als we Wilders e ven vergeten, inclusief de vraag of hij bij de winnaars hoort. En dat allemaal zonder al te veel morrelen aan mensenrech­ten. Mooi.

Er viel mij trouwens nog wat anders op, toen ik de N ederlandse lijsttrekk­ers in de verkiezing­snacht hoorde sprek en. Z e straalden naar elkaar een zek ere vriendelij­kheid, zelfs warmte uit. Spannend om zien was wie he t aandurfde om ook G eert Wilders te felicitere­n, en wie niet. Eigenlijk een mooie vraag: wens je een nie tdemocraat geluk met zijn overwinnin­g in een democratis­che verkiezing? Een dilemma. Misschien feliciteer je hem enkel als je zeker wee t dat hi j ondanks winst eigenli jk verliest. Want als hij echt wint, bestaat het risico dat he t zi jn laatste over winning is. Niet omdat hij daarna weer verliest, maar omdat vrije keuze plotseling niet meer nodig blijkt om het juiste beleid te voeren. Het enige juiste. V erkiezinge­n zi jn dan enk el administra­tieve overlast.

Rik Torfs is rector van de KU Leuven. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium