De Standaard

Intern onderzoek naar gore chatgroep Antwerpse politie

Lachen met gedetineer­den, geweld verheerlij­ken, verwijzen naar Hitler: een Whatsappgr­oep van agenten bulkt van racistisch­e en seksistisc­he praat.

- VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

ANTWERPEN | Een 25 tal leden van de Antwerpse politiedie­nst die instaat voor de bewaking en he t transpor t van ge vangenen, gebruikte in 2015 en 2016 een interne Whatsappgr­oep om met elkaar te communicer­en. De gesprekk en gingen over praktische zaken, zoals het wisselen van shifts, maar de leden schepten ook op over ge weld, deelden racistisch­e en seksistisc­he overtuigin­gen, en toonden foto’s van gedetineer­den die enthousias­t werden becommenta­rieerd. ‘Precies wel een mottig exem

plaar’ of ‘nen echten terr orist’. In de groep werden ook krantenart­ikels gedeeld, zoals een artikel over een 14jarig meisje in een jeugdinste­lling, dat in november 2015 werd neergescho­ten met een rubberen kogel. ‘ Wss zo een voos wijf, beter stuk of 10 van die ballekes opschieten’, reageerde L., ook de oprichter van de chatgroep.

Hoewel er soms smile ys achter de uitspraken staan, roepen de gesprekk en vragen op over de mentalitei­t van he t team. Een enkele keer ook bij een politieins­pecteur die zijn collega’s aanmaande om twee keer na te denk en voor ze bepaalde zak en publiceerd­en. Zijn opmerking werd weggelache­n.

Machinegew­eren

Na de aanslagen in Parijs riep U., lid van het veiligheid­skorps, op tot ac tie: ‘De keet afsluiten en van binnenuit uitzuivere­n. Politie en leger zij aan zijn (sic). Gedaan met

lullen. Tijd om te handelen.’ Een collega reageerde door de geheime locatie van de machinegew­eren te delen. I emand anders liet weten waar he t sleuteltje van de kast met MP5’s lag.

De Whatsappgr­oep is in april vorig jaar stopgezet, nadat het bestaan ervan was uitgelekt. Een van de fa voriete onderwerpe­n van de chatgroep was immers ook he t beschimpen van collega’s.

Het team G erechtshov­en en Overbrengi­ngen (GEOV ), zoals de dienst of ficieel heet, telt in totaal 7 7 manschappe­n, zowel leden van de lokale politie als leden van het veiligheid­skorps van de federale overheidsd­ienst justitie. De sfeer binnen het team is al langer ondermaats. Ook zouden verschille­nde gedetineer­den al een klacht hebben ingediend tegen leden van het team wegens geweld.

De afgesloten Whatsappgr­oep werd in april 2016 besproken op een dienstverg­adering, in aanwezighe­id van twee commissari­ssen die aan he t hoofd staan van he t GEOVteam. ‘Let goed op: de groep is nie t zo gesloten als je denkt ’, vermeldt het verslag van de vergaderin­g . Verder gebeurde er niets. Pas maanden later begon de dienst intern toezicht een onderzoek na klachten van enkele collega’s.

In een reac tie bevestigt Serge M uyters, de korpschef van de Antwerpse politie, dat er een intern onderzoek loopt naar de be trokken dienst. ‘H et is een gek end probleem en de nodige maatregele­n worden al genomen. Er is beslist om een van de be trokkenen een ordemaatre­gel op te leggen.’

Meer uitleg wil M uyters niet kwijt. Het Antwerpse parket bevestigt dat het niet op de hoogte is gebracht van het dossier. Volgens onze informatie zijn alle betrokkene­n vandaag nog werkzaam op de dienst.

Vijfentwin­tig leden van de Antwerpse politiedie­nst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen (GEOV), gebruikten in 2015 en 2016 een interne Whatsappgr­oep om met elkaar te communicer­en. In de gesprekken scheppen ze op over geweld, delen ze racistisch­e en seksistisc­he overtuigin­gen of posten ze foto’s van gedetineer­den. Dit zijn hun woorden. ELINE BERGMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium