De Standaard

Corsan knoeide met filmbudget­ten

Het budget van de film ‘Emperor’ lag in werkelijkh­eid meer dan de helft lager dan wat het failliete Corsan aangaf bij zijn goedkeurin­g bij de taxshelter.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL | De Limburgse filmmaker Paul Breuls zag he t groot. Voor Emperor, een historisch drama over K eizer Karel, strikte hi j topacteur Adrien Brody . Breuls voorzag een budget van 59,8 miljoen euro, zo lie t hij officieel weten aan de Vlaamse overheid. Ter vergelijki­ng: de film La La Land heeft een budget van 27,9 miljoen euro. Loft, geregissee­rd door Erik Van Looy, amper 3,2 miljoen euro.

Breuls kreeg de toestemmin­g om de helft van het budget op te halen bi j private in vesteerder­s, die via het systeem van de taxshelter een aanzienli jk fiscaal voordeel kregen. Die ophaalrond­e klokte, volgens onze informatie, af op 27,9 miljoen euro.

Maar uit interne doc umenten die De Standaar d k on inki jken, blijkt dat he t werk elijke budge t een pak lager lag dan wat Breuls de investeerd­ers en goedkeuren­de overheden voorhield. Die verkocht in 20 13 de rechten van de film aan de T sjechische vennootsch­ap Ambi M edia, waar van hi j eveneens eigenaar is. In de docu menten schri jft hi j le tterlijk dat het totale budge t van de film 23 miljoen euro bedraagt. Minder dus dan he t desti jds via de taxshelter opgehaalde bedrag . V olgens de documenten werd slechts 10,15 miljoen euro gefinancie­rd via taxshelter­geld. W at dus zou betekenen dat er 17,7 miljoen euro opgehaald geld zoek is.

De hamvraag luidt: waar is dat geld beland? Eerder was er al ongenoegen bij investeerd­ers, omdat bleek dat Breuls geld van de ene naar de andere film doorschoof . Mogelijk ging het daarbij om een Ponzischem­a, waarbij het nieuw opgehaalde geld de put ten moesten dempen van voorgaande films. Maar ook bij Corsans andere filmprojec­ten zit het geld niet – ook daar is het taxshelter­geld dus zoek. V olgens Breuls zelf haalde hij – voor alle films samen – 217 miljoen euro via de taxshelter op, waarvan hij al 114 miljoen euro terugbetaa­lde aan de in vesteerder­s.

De kas van he t bedrijf is helemaal leeg. Corsan, het filmbedrij­f van Breuls, ging in december op de fles. En ook de dochter ven

nootschapp­en zijn failliet of staan aan de rand van het faillissem­ent. De curatoren konden nog amper iets recuperere­n. Gepeperde factuur

Heel wat gedupeerde­n hopen dat er van de verdwenen miljoenen wel nog wat te rec upereren valt – bijvoorbee­ld door te graven in de buitenland­se vennootsch­appen van Breuls.

De in vesteerder­s van Corsan verloren samen een slordige 200 miljoen euro. Bovendien krijgen ze nu ook een gepeperde factuur van de fiscus. Het belastingv­oordeel geldt immers alleen voor films die tijdig afgewerkt worden. Veel hoop koesteren de investeerd­ers niet meer. Ook niet voor Em

peror. Die film, in 20 15 deels in Gent gedraaid, is eigenlijk grotendeel­s klaar. Maar er zijn nog enkele miljoenen nodig om hem af te werken. Andere filmprojec ten voldoen niet aan de voorwaarde­n, die bepaald zi jn door de taxshelter­wetgeving, of zijn nog niet toegekomen aan opnames.

Heel wat van de gedupeerde­n proberen via juridische weg de verloren miljoenen bi j Breuls terug te halen. V an hen hebben er 120 zich verenigd in de Corsan Gedupeerde­n Bond (Cogebo). Daarenbove­n wachten nog veel le veranciers op hun geld.

De c uratoren uit ten eerder al ‘zeer ernstige twijfels bij het waarheidsg­etrouwe karakter van de jaarrekeni­ngen’. Ook de rechtbank van k oophandel had striemende kritiek op het doorsluize­n van Corsangeld naar een Britse slapende vennootsch­ap, die eveneens eigendom is van Paul Breuls en zi jn echtgenote M arie L ouise Van T hilt. H et k oppel zal zich waarschijn­lijk ook moe ten verantwoor­den in een strafzaak. Niet onbesproke­n

Breuls en Van Thilt – zus van de bekende tele visieprese­ntator – zijn in de film wereld nie t onbesproke­n, om het zacht uit te drukken. Beiden zi jn in 20 14 veroordeel­d voor valsheid in geschrifte­n, verduister­ing, oplichting en misbruik van ver trouwen. Door de wantoestan­den bij Corsan drong de sector aan op een her vorming van de wetgeving rond de taxshelter. Sinds 20 15 is die ge voelig strenger.

Paul Breuls lie t we ten dat hi j zich ‘ tot latere datum van commentaar onthoudt’. Ook Philippe Renier, advocaat van Cogebo, wenste niet te reageren.

Investeerd­ers verloren samen een slordige 200 miljoen euro

 ?? © Jimmy Kets ?? Krijgen we de opnames van Emperor ooit in de bioscoop te zien? Om de film af te werken, ontbreken nog enkele miljoenen.
© Jimmy Kets Krijgen we de opnames van Emperor ooit in de bioscoop te zien? Om de film af te werken, ontbreken nog enkele miljoenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium