De Standaard

Gent zet discrimine­rende bedrijven voor het blok

Allochtone­n hebben 30 procent minder kans uitgenodig­d te worden voor een sollicitat­iegesprek dan autochtone kandidaten, blijkt uit praktijkte­sts in Gent.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

GENT | Zelfs bedrijven die een antidiscri­minatiecla­usule hebben onderteken­d, behandelen allochtone en autochtone sollicitan­ten nie t op gelijke voet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universite­it Gent, in opdracht van het Gentse stadsbestu­ur.

Het onderzoeks­team van professor Sti jn Baer t stuurde 768 fic tieve sollicitat­ies naar bedrijven die zaken doen met de stad Gent en zich er contractue­el toe verbonden hebben niet te discrimine­ren. Allochtone sollicitan­ten ontvingen 28 procent minder positieve reacties en 30 procent minder uitnodigin­gen voor een sollicitat­iegesprek dan autochtone kandidaten met dezelfde kwalificat­ies.

Voor schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz ( SP.A) is he t onderzoek de aanleiding voor ac tie. ‘ Als Vlaams minister Liesbe th H omans het niet doet, doen we het zelf maar’, zegt hij. ‘Het kan écht niet dat bedrij ven die voor de stad G ent werk en, discrimine­ren.’ Tapmaz gaat de antidiscri­minatiecla­usule afdwingbaa­r maken en is van plan bedri jven via een vragenlijs­t te confronter­en me t hun verant woordelijk­heid. Bedri jven die blijven discrimine­ren, riskeren een klacht door he t gelijkekan­sencentrum Unia. Mogelijk volgen er dan boe tes. Eerder voerde de stad Gent een geli jkaardig beleid tegen discrimina­tie op de huurmarkt.

Geen Turk, wel Slovaak

Uit he t onderzoek bli jkt dat de discrimina­tie tegenover T urkse namen he t grootst was. M arokkaanse of Ghanese kandidaten namen een middenposi­tie in, en bij een Slovaakse naam was er geen verschil met de Vlaamse kandidaten. ‘Dat is een verrassing’, zeg t professor Baer t. ‘ We hadden eigenlijk he t tegendeel ver wacht, omdat we dachten dat de Turkse gemeenscha­p zich beter heeft geadapteer­d dan de anderen.’

Er werd uitsluiten­d door kleine bedrijven gediscrimi­neerd. Bi j de grote, me t meer dan vi jftig werknemers, was er geen ongelijke behandelin­g. Als uitsluiten­d naar de kleine bedrijven gek eken wordt, hadden kandidaten met een vreemde naam 43 procent minder kans om uitgenodig­d te worden.

De discrimina­tie nam af naarmate de kandidaten meer ervaring konden voorleggen. Bij twintig jaar ervaring was er geen verschil meer . W erkgevers verlangen van allochtone sollicitan­ten dus ervaring, maar verhindere­n hen die op te doen, stelt Baert vast.

‘Als Homans het niet doet, doen we het zelf maar’ RESUL TAPMAZ (SP.A) Schepen van Gelijke Kansen

GENT | De stad Gent wil met de strengere aanpak tegen discrimina­tie op de arbeidsmar­kt ook een politieke boodschap ge ven. Schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz ( SP.A) hoopt geli jkgezinde schepenen uit de V laamse centrumste­den er van te over tuigen dat ac tie geboden is, omdat zelfs antidiscri­minatiecla­usules dode letter blijven.

Omdat er vanuit de Vlaamse regering geen initiatief genomen wordt, hoopt T apmaz zelf de Vlaamse steden tot een actief gelijkekan­senbeleid te kunnen aanzetten. ‘Dat zou eigenlijk het werk van de minister moeten zijn, maar van haar is niet veel te verwachten. Minister Homans is zeer goed in polarisere­n, maar ze schuift geen alternatie­f naar voren. Als we me t een aantal steden een gemeenscha­ppelijk front vormen, kunnen we deze problemati­ek ook makk elijker aankaarten op Europees niveau ’, klinkt het.

Resultaten van een praktijkte­stonderzoe­k door de U niversitei­t Gent tonen aan dat toeleveran­ciers van de stad G ent discrimine­ren. Allochtone­n worden 30 procent minder vaak uitgenodig­d voor een sollicitat­iegesprek dan autochtone­n, bleek uit 768 fictieve sollicitat­ies bij contractan­ten van de stad. Dat kan niet langer, vindt Tapmaz. Hij gaat de bedrijven waarmee de stad zak en doe t, op hun verant woordelijk­heden wi jzen en des noods aanpakken.

‘De stad heeft vierduizen­d contractan­ten, die jaarli jks honderd miljoen euro aan opdrachten krijgen. We gaan deze stedelijke koopkracht als hef boom inzetten voor meer gelijke kansen op de arbeidsmar­kt. De stad G ent wil hier een voortrekke­rsrol spelen’.

De bedri jven zi jn via een contractue­le clausule verplicht om niet te discrimine­ren. I n feite schenden ze dus hun contractue­le verplichti­ngen. De stad gaat die clausule aanscherpe­n, zodat opvolging en handhaving mogelijk worden. Aan bedrijven zal in eerste instantie gevraagd worden te bewijzen dat ze zich aan de wettelijke en contractue­le verplichti­ngen hou den. ‘We gaan niet op heksenjach­t’, benadrukt Tapmaz. ‘We willen bedrijven helpen en begeleiden om een degeli jk geli jkekansenb­eleid uit te werk en. M aar als daarna blijkt dat er toch nog gediscrimi­neerd wordt, zullen we dat doorgeven aan het gelijkekan­sencentrum Unia, en kunnen er boetes volgen.’ Het initiatief wordt gesteund door werkgevers­organisati­e Unizo.

De stad Gent heeft eerder al succes geboekt me t een geli jkaardig beleid rond discrimina­tie op de huurmarkt. Ook hier wezen praktijkte­sts uit dat er werd gediscrimi­neerd.

Het stadsbestu­ur neemt de aanpak van racisme en discrimina­tie zeer serieus en speelt op Europees niveau een voor trekkersro­l. T apmaz heeft een uitgebreid antidiscri­minatiepla­n opgesteld waar de praktijkte­sts een onderdeel van zijn. G ent is ook één van de vier Vlaamse leden van Eccar, een Europees stedennetw­erk tegen racisme. De andere leden zi jn Oostende, SintNiklaa­s en T urnhout. Op 23 maart komt de stuurgroep van Eccar bijeen in Gent. Tapmaz grijpt die gelegenhei­d aan om de dertien Vlaamse centrumste­den voor te stellen een Vlaams Stedennetw­erk tegen Racisme te vormen. H ij wil de e xpertise in G ent graag delen met anderen. Tien steden reageerden positief. Antwerpen was daar niet bij.

De NVA, die de Scheldesta­d bestuurt, heef t zich bi j monde van Vlaams minister van I ntegratie Liesbeth H omans eerder al kritisch uitgelaten over de G entse praktijkte­sts op de huurmarkt. De SP.A ijvert juist al lang voor praktijkte­sts. Onder anderen V laams Parlements­lid Yasmine Kherbache maakt zich er sterk voor .

‘We gaan niet op heksenjach­t’ RESUL TAPMAZ schepen van Gelijke Kansen

 ??  ?? © Joris Snaet
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium