De Standaard

3,7 miljoen Belgen krijgen nieuwe Colruytkaa­rt

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Maar liefst 3, 7 miljoen Belgen kri jgen vanaf 4 april de nieuwe klantenkaa­r t van Colruyt thuisbezor­gd. Alle negen merken van Colruyt komen op één platform. Met de nieuwe klantenkaa­rt zal de consument automatisc­h recht hebben op de k ortingen in al de Colruytbed­rijven, zei Frans Colruyt, operatione­el directeur van de groep, gisteren. H et gaat om 9 formules en meer dan 600 winkels.

De overstap naar de nieuwe kaart gebeurt automatisc­h. Nu al zijn er 3,2 miljoen Extrakaar ten in omloop, dat is de k ortingkaar­t van de Colruytsup­ermarkten. De nieuwe kaart luistert naar de naam Xtra. Die zal in twee versies bestaan: een kaart en een app. Aan de appversie is ook een betaalfunc­tie gek oppeld via Bancontact, KBC of Seqr. Colruyt had tot nu toe een aparte betaalkaar­t.

Volgens F rans Colruyt is het de bedoeling he t le ven van de klanten te vergemakke­lijken. ‘De klant heef t één enkele kaart of app, één login en één paswoord.’ H et zou om de belangrijk­ste klantenkaa­rt van het land gaan.

Voor Colruyt is het grote voordeel dat he t he t koopgedrag van zi jn klant be ter zal leren k ennen. N u hield elk e Colruytfor­mule die al een klantenkaa­rt had, die gege vens apart bij. Er zijn aparte klantenkaa­rten voor de supermarkt­en Colruyt, de buurtsuper­markten Oka y, BioPlanet en Dreambaby . M aar bi jvoorbeeld de klanten van de Sparformul­e, een formule uitgebaat door zelfstandi­gen, hadden nog geen dergelijke kaart.

Volgens Dirk Depoorter, direc teur van Re tailpartne­rs Colruyt Group, zijn die zelfstandi­ge handelaren enthousias­t over het initiatief. ‘We hebben de gedetaille­erde klanteninf­ormatie die we in het verleden hadden bi j formules als Colruyt, gebruikt om ons aanbod én onze promoties te verbe teren’, zei Frans Colruyt. Dat zal nu op grotere schaal kunnen gebeuren binnen de groep. Colruyt is echter niet me teen van plan aan kruisaanbi­edingen te gaan doen.

Ook is de groep beducht om de klanteninf­ormatie te vermengen en zo tot ver waterde klantenpro­fielen te k omen. De verschille­nde formules behouden hun eigen promoties en aanbieding­en. W at wel zal kunnen, is bijvoorbee­ld dat een te

goedbon van Dreambaby elders in de groep uitgege ven kan worden.

Duidelijk is dat Colruyt kiest voor een voorzichti­ge start en dat he t wil vermijden dat de klant platgebomb­ardeerd wordt me t commerciël­e ac ties. Binnen de groep wordt nagedacht over nieuwe functional­iteiten, zoals een digitaal kassatick et. De kaar t uitbreiden met externe partnershi­ps staat voorlopig niet op de agenda. Privacy is hoe dan ook een ge voelig punt. Colruyt zegt de privacy van de klant te zullen respectere­n. De gegevens worden op anonieme wi jze beheerd. K omend jaar worden trouwens de strengere Europese GDPRregels (G eneral Data P rotection Regulation) van toepassing, die de klantengeg­evens moe ten beschermen. ‘ De klant blijft meester van zijn gegevens en kan ze op elk moment aanpassen of ver wijderen’, zeg t Colruyt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium