De Standaard

Ubertopman stapt misnoegd op na stroom van schandalen

- (kls)

Uber-voorzitter Jeff Jones zegt het bedrijf gedag. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop het eraan toe gaat bij Uber, dat van het ene schandaal in het andere rolt.

Jeff J ones, sinds minder dan een jaar voorzit ter van he t autodeelbe­dri jf Uber , geeft er de brui aan.

‘Het is duidelijk geworden dat de overtuigin­gen en aanpak rond leiderscha­p die mi jn carrière hebben ge tekend, vloek en me t wat ik heb gezien bij Uber’, meldde J ones aan de site Recode. ‘Daarom kan ik niet langer voorzitter blijven.’

Het ver trek van J ones is opmerkelij­k. H ij trad immers pas afgelopen her fst toe tot Uber , waar hi j de nummer 2 werd. Voordien was J ones mark etingbaas van de wink elketen Target. Doel van zijn aanstellin­g was aan het negatieve imago van Uber te werken.

Dat imago kent intussen bijna zoveel deukjes als een golf balletje. Uber k omt continu in opspraak. Z o werd he t bedri jf beschuldig­d van wijdverspr­eid seksisme tegenover vrouweli jke werknemers. Er dook een gênant filmpje op waarop Uberceo Travis Kalanick een Uberchauf feur afsnauwt. Uber werd er van beschuldig­d he t taxiprotes­t tegen Donald Trumps inreisverb­od uit enkele moslimland­en te ondermijne­n. H et leidde zelfs tot de hashtag #deleteuber.

Na die schandalen k ondigde Kalanick aan een operatione­el di recteur te zoek en die de problemen zou moe ten opruimen. I n een statement hint Kalanick er nu op dat die aan werving de reden zou zijn van het vertrek van Jones, doordat die een bank naar achter zou schuiven.

Maar volgens de technologi­esite Recode, die he t nieuws van Jones’ vertrek uitbracht, was dat niet de reden. Daar klonk het dat Jones heeft ingezien dat de problemen bij Uber veel dieper zaten dan hij had voorzien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium