De Standaard

Rusten op de bank om je gsm op te laden

- LEUVEN |

De ‘Solar Bench’ is zo’n beetje het ei van Columbus. Als je even wilt uitrusten op een bank in de stad, kan je meteen ook je gsm opladen.

Een ‘ Solar Bench ’ is een betonnen zitbank van het Nederlands­e bedrijf Ecotap waar een zonnepanee­l in ver werkt zit. H et zonnepanee­l is inge werkt in he t zitvlak van de bank en zet het zonlicht dat op de bank valt om in elektricit­eit. In de bank zitten ook zes oplaadpunt­en, waar van vier voor USBsticks. Daardoor kan er een smartphone of tablet aan worden opgeladen, of zelfs een elektrisch fiets. Op het zonnepanee­l is een speciale, transparan­te kunststof gemonteerd om beschadigi­ngen te voork omen. Dankzi j de energieops­lag is de bank ook bruikbaar bi j be wolkt weer of ' s nachts.

Minister van Energie Bar Tommelein (Open VLD) is heel enthousias­t over dit innovatief project. Hij hoopt dat andere instanties uit Leuven en de rest van het land het voorbeeld volgen om t dergelijke banken te plaatsen die energie opwekken. ‘Hoe meer oplaadpunt­en voor kleinschal­ig gebruik hoe be ter, want dergeli jke lokale energiepro­duc tie moe ten vandaag steeds belangrijk­er worden’, zegt de te vreden minister.

De minister was in Leuven om er de Vlaamse plannen voor winden zonneenerg­ie toe te lichten aan de provincier­aadsleden. T egen 2020 moe t V laanderen haar Europese doelstelli­ngen op vlak van energieef ficiëntie en hernieuwba­re energie halen. Daar voor is volgens de minister een sa menwerking met de provincie en gemeentebe­sturen noodzakeli­jk.

Voor V laamsBraba­nt zie t Tommelein een e xtra uitdaging . Geen enk ele andere provincie is namelijk zo dicht bebouwd. ‘Daardoor zijn er weinig open ruimtes waar windturbin­es mogelijk zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium