De Standaard

SLIMMER DAN MARK RUTTE

-

Het politieke landschap is in N ederland fors dooreenges­chud. De eerste regeringsp­ar tij verliest ruim vijf procent. De sociaaldem­ocraten, me t Europabonz­en als F rans Timmermans en J eroen Di jsselbloem, bestaan amper nog. De tweede partij is een racistisch­e club me t een A4’ tje als beleidspro­gramma. T hierry Baude t, de meest narcistisc­he mens ter wereld, behaalt me t zi jn antiEuropa en antiislamp­artij twee zetels. De versnipper­ing is totaal, de polariseri­ng gaat benauwend ver en de coalitie vorming wordt buitengewo­on moeilijk.

In normale omstandigh­eden zou men elders in Europa beducht en gespannen reageren, maar dat lag nu anders. Blijdschap spatte van de felicitati­e telegramme­n en Mark Rutte werd uitgebreid gecomplime­nteerd. Hij was de ster die de populistis­che pletwals tegenhield.

Het valt nog te bezien. H et parcours van R utte ver toont menige geli jkenis met dat van de voormalige Britse premier, David Cameron. Als die me t zi jn kiezers sprak, viel er nooit een goed woord over Europa. In Brussel vergaderde hij met andere leiders, en dat deed hi j constructi­ef. Maar als hi j na zo ’ n Europese vergaderin­g in Londen uit he t vlieg tuig stapte en de pers toesprak, was het altijd om te zeggen dat ‘ ze ’ in Brussel weer wat dwaze dingen hadden bedacht. Alsof hij twee uur eerder nie t zelf mee aan tafel zat. Natuurlijk haalde hi j zelden over heel de li jn zijn geli jk, zoals ook de andere leiders nooit altijd en overal scoren.

Door zich altijd te distantiër­en van de compromiss­en waaraan hi j zelf mee werkte, fabriceerd­e Cameron he t beeld dat Brussel een vreemde plek is waar niemand greep op heef t en waar idiote aliens mallotige beslissing­en nemen. Het legde hem geen windeieren: uithalen naar de waanzin van Europa, maakte hem in Engeland populairde­r . In 20 15 won hi j me t een straat voorsprong de verkiezing­en. Toen later de Bre xitcampagn­e begon, besef te hij wat er op he t spel stond. In overdrive vertelde hij het omgekeerde van alle voorbije jaren: het verlaten van de U nie zou honderd miljoen miljard k osten, de Derde W ereldoorlo­g zou uitbreken en het licht zou uitgaan. Deze pirouette moest wel slecht aflopen. Achteraf bek eken is he t verbazend dat de voorstande­rs van de Europese Unie in he t referendum nog aan 48 procent raakten. Cameron nam ontslag en verdween van de aardbodem.

Dat laatste zal me t R utte voorlopig niet gebeuren. Hij kopieert de techniek die Cameron initieel ook succes bezorgde. Daarbij suggereert Rutte dat dit het ‘goede populisme’ is. In de praktijk komt het hierop neer: clichés herhalen, simpele analyses maken en in slogans praten. Over de Europese Unie vertelde Rutte de voorbije jaren dat ze te veel k ost en bemoeiziek is, dat de prioriteit­en verkeerd liggen en dat er geen cent meer naar Griekenlan­d mag gaan. Daarmee spreidt hij het bed van Wilders en Baudet, die de redenering maar moeten afmaken: als er dan toch zoveel ellende uit Europa komt, waarom stappen we er dan nie t uit?

Er is, voor alle duideli jkheid, nie ts mis me t kritiek op Europa. De U nie neemt nooit voor iedereen de per fecte beslissing. Er zijn haast dertig lidstaten en in elk land zi jn er vele strekkinge­n. Die mogen best voor hun over tuiging uitkomen. Maar finaal zetten ze zich aan de tafel. Daar treffen ze ook naarlingen en lastigaard­s aan die elders verk ozen raakten. Samen wordt dan beleid gemaakt en dat vraag t alti jd water bij de wijn. Ook Rutte en Cameron deden eraan mee: gemeenscha­ppeli jke problemen hebben een gezamenlij­ke aanpak nodig . Ook al ligt die finaal in het modderige midden en zie t hij er nie t te fraai uit. Dat belangengr­oepen daar soms hard tegen protestere­n, is legitiem. Dat politieke partijen in de verf zetten wat ze liever anders willen, is hun recht en zelfs hun plicht.

Maar als regeringsl­eiders de goede populist uithangen en consequent afstand nemen van al wat er uit Brussel komt, dan staan ze op een hele slappe koord. Het is geoorloofd om het oneens te zijn met een beslissing, maar een leider moe t ook uitleggen waarom ze dan toch genomen werd, en al zeker als hij erbij betrokken was.

Het is eerder ondanks R utte dan dankzij Rutte dat de euroscepti­ci onder de verwachtin­gen bleven. Als het populisme werd ingedamd, heeft dat meer te maken met het gezond verstand van de kiezers dan met Ruttes slimmighei­d. Als de ministerpr­esident antiEurope­se voorzetten blijft geven, is er vroeg of laat iemand die de bal binnenkopt. Met een betere campagne dan Wilders, met minder arrogantie dan Baudet. Ook in goed populisme rijdt men zich ooit vast. Verkiezing­shelden van vandaag kunnen snel vallen. Dat R utte he t maar vraag t aan Cameron. Als die ooit nog dur ft op te duiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium