De Standaard

‘Ik stop de migratie naar Frankrijk’

In het eerste tvdebat bewees Marine Le Pen dat ze een te duchten presidents­kandidaat is.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL | Voor het eerst gingen de vijf belangri jkste kandidaten bi j de Franse presidents­verkiezing­en me t elkaar in debat. Het belang ervan was groot: een maand voor de eerste ronde, op 23 april, zegt 40 % van de Franse kiezers nog niet te weten op wie ze zullen stemmen. Dat is nooit eerder gebeurd onder de Vi jfde Republiek.

Vooral de 39jarige Emmanuel Macron had veel te verliezen: slechts één op t wee van zi jn potentiële kiezers zegt al zek er te zi jn van zi jn/haar stem. Macron, die nooit eerder verkozen werd, maakt door de schandaals­feer rond F rançois Fillon een grote kans om in de tweede ronde op 7 mei verkozen te worden tot opvolger van Hollande.

Volgens peilingen zou Macron het in de beslissend­e t weede ronde me t ongeveer 60 % van de stemmen halen van Marine Le Pen, de voorzitste­r van het Front National. Maar nooit eerder scoorde het FN zo hoog, en diverse politici waarschuwe­n dat Le Pen mogelijk onderge waardeerd wordt in de peilingen.

Niets tegen het volk

Le Pen probeerde Macron systematis­ch weg te zetten als een naïeve vertegenwo­ordiger van de globaliser­ing en de Europese Unie, die volgens haar Franse banen kosten. ‘Ik wil Frankrijk niet besturen als een regio van de Europese Unie’, verklaarde L e Pen, die van bij het begin liet blijken dat ze een uitstekend­e debater is. ‘Ik wil de nationale onaf hankelijkh­eid herstellen waarvoor miljoenen Fransen gevochten hebben en gestorven zijn.’ Via referenda wil ze ‘ de stem terug geven aan het volk, zodat er nie ts meer gebeurt tegen he t volk’.

Om Fillon indirec t aan te vallen, verwees ze systematis­ch naar ( volgens haar) verkeerde beslissing­en die Nicolas Sarkozy nam toen hi j president was – Fillon was van 2009 tot 2014 zijn premier.

Quotum voor vluchtelin­gen

Voor Fillon, de aangeschot­en kandidaat van Les Républicai­ns, was het debat een kans om de aandacht opnieuw te vestigen op zijn programma om Frankrijk er weer bovenop te helpen, in plaats van op ‘P enelopegat­e’. Met zijn economisch­e schokthera­pie wil hij van Frankrijk in tien jaar ti jd het sterkste land van de Europese Unie maken, zei hij. Macron probeerde hij neer te zetten als ‘de spirituele zoon’ van Hollande met wie niets zal veranderen – Macron was tot augustus diens minister van Economie.

De beloftes van Le Pen om extra gevangenis­sen te bouwen en veel meer agenten aan te werven, deed hij af als onhaalbaar want onbe taalbaar voor een land me t een zware overheidss­chuld zoals Frankrijk. Hij kiest voor meer efficiënti­e.

Ferme Macron

Opvallend was ook dat M acron zich ferm opstelde inzak e veiligheid en migratie, waar hi j aan vallen kon

‘We moeten onze principes respectere­n voor echte vluchtelin­gen’

EMMANUEL MACRON Presidents­kandidaat En Marche!

verwachten van Fillon en L e Pen. Hij pleitte voor zerotolera­ntie voor kleine misdrijven via een systeem van boetes én voor de volledige uitvoering van celstraffe­n: ‘Het kan niet dat gevangenis­straffen van minder dan twee jaar systematis­ch niet uitgevoerd worden.’

Inzake migratie sprak M acron zich uit voor een Europese aanpak, zowel wat betreft de beschermin­g van de buitengren­zen als het terugsture­n van economisch­e migranten. ‘Maar onze principes moeten we respectere­n voor echte vluchtelin­gen. Het klopt niet dat we veel vluchtelin­gen opge vangen hebben.’

Fillon daarentege­n be toogde een jaarlijks quotum van het aantal vluchtelin­gen dat F rankrijk kan opvangen. En Le Pen beweerde dat zij de immigratie naar Frankrijk zal stoppen door de controle over de nationale grenzen te heroveren, maar ze pleitte in één beweging wel voor een saldo inzak e legale migratie van 10.000 mensen.

De voorzitste­r van he t FN kreeg vooral tegenwind van JeanLuc Mélenchon, die zich vinniger toonde dan PSpresiden­ts-kandidaat Benoît H amon. Mélenchon sprak zich uit voor een nieuwe grondwet en de oprichting van een Zesde Republiek om het Franse politieke bestel te vernieuwen.

 ?? © rtr ?? Vriendelij­k handjes schudden onder de mannelijke kandidaten, met een wat afzijdige Marine Le Pen.
© rtr Vriendelij­k handjes schudden onder de mannelijke kandidaten, met een wat afzijdige Marine Le Pen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium