De Standaard

Eén jaar na 22 maart

Is de staat intussen paraat voor zoveel Kwaad?

- VAN ONZ E REDACTEURS MARJAN JUSTAERT NIKOLAS VANHECKE

Ons land is niet meer hetzelfde als vóór de aanslagen in Brussel en Za ventem. Het voorbije jaar heeft zich een indrukwekk­ende veranderin­g voltrokk en. Terreur is een aparte (en belangrijk­e) uitgavenpo­st, veiligheid­sprioritei­t én mindse t geworden.

‘Regel 1: think terrorist’, zo vatte Patrick Dewael (Open VLD), voorzitter van de commissie 22/3, de boodschap voor hulpverlen­ers samen. Maar niet alleen hulpverlen­ers denken voortaan vrijwel meteen aan terrorisme als ergens een serieuze ontplof fing, schiet of steekparti­j plaatsvind­t. De men taliteit van élk e Belg is veranderd. V elen van ons scannen de massa, check en de nooduitgan­gen en signaleren de minste verdachte beweging. Sommigen van ons zi jn ook bang . Of die angst al dan niet gevoed wordt door het arsenaal aan (soms draconisch­e) veiligheid­smaatregel­en en nieuwe antiterreu­rwetten, is een interessan­t – maar wel een ander – debat.

Angst of nie t, we gaan er van uit dat er nog aanslagen volgen. V olgens Alain Winants, het vorige hoofd van de Staatsveil­igheid, is Brussel een uitgelezen doelwit omdat onze hoofdstad he t har t van Europa vormt en voor de buiten wereld gelijkstaa­t met ‘Europa’. Eurojustto­pvrouw M ichèle Coninsx raadt iedereen aan om te aanvaarden dat er een ‘nieuw normaal’ is – of nog: kaki is he t nieuwe blauw.

Ook fysiek zi jn we be ter voorbereid op terreur. Sinds 22/3 is geïn vesteerd in drie domeinen.

1. Meer intense strijd tegen radicalise­ring

Veel steden en gemeenten hadden al een deradicali­seringsamb­tenaar, dat aantal is alleen maar toegenomen. De lokale taskforces (LTF’s) spelen de hoofdrol in de bottomup aanpak.

De eerste resultaten van het Kanaalplan van minister van Binnenland­se Zak en en zijn collega van J ustitie, J an J ambon (NVA) en Koen Geens (CD&V), zijn er niet naast. In zeven Brusselse gemeenten en Vilvoorde zijn het voorbije jaar 72 terreurver­dachten geïdentifi­ceerd en 167 mensen gerechteli­jk aangehoude­n in he t kader van het Kanaalplan. 51 vzw ’s worden verdacht van banden met terreur en van 1. 113 mensen werd de domicilie geschrapt.

Toch bli jft he t vaak vechten tegen de bierkaai. Zo is er nog alti jd veel te weinig overleg en bli jven sommige moslimgeme­enschappen erg gesloten. V an de 350 moskeeën in ons land zijn er slechts 81 erkend. Dat aantal opkrikken is niet gelukt.

De commissie 22/3 beëindigt op dit moment het derde en laatste luik ‘radicalism­e’, waarin gezocht wordt naar de voedingsbo­dem en de oplossinge­n. De rode draad? Radicalise­ren gaat razendsnel, deradicali­seren is in de praktijk bijna onmogelijk. Onderwijze­rs, imams, hulpverlen­ers, gevangenis­directeurs: niemand heef t he t ant woord. W el is iedereen he t eens over de kwalijke invloed vanuit SaudiArabi­ë en de nood aan meer kennis van de moskeeën en meer integratie van de moslimgeme­enschap. Rolmodelle­n moeten daarbij helpen. Intussen is de problemati­ek van de fo

reign terrorist fighters (FTF’ers) verveld tot een probleem van homegrown terr orist

fighters (HTF’ers). Die vormen een groter gevaar, stelt het Coördinati­eorgaan voor de Dreigingsa­nalyse (Ocad). Zi jn we voorbereid op een aan val van zo ’n HTF ’er? Een nulrisico bestaat nie t, maar de diensten zijn heel alert. Misschien zelfs té alert. In de

 ??  ??
 ??  ?? Een metrostel rijdt door station Maalbeek, een van de twee plekken waar terroriste­n op 22 maart toesloegen. Op de muur tekeningen van Benoît Van Innis. © Gert Verbelen
Een metrostel rijdt door station Maalbeek, een van de twee plekken waar terroriste­n op 22 maart toesloegen. Op de muur tekeningen van Benoît Van Innis. © Gert Verbelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium