De Standaard

Spookassis­tenten en foute feestjes

Nieuw boek legt Le Pens handel en wandel bloot

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT PARIJS |

Op een voor jaarsdag in 20 14 stopt een zwarte auto voor een kantoorgeb­ouw, 27 Rue des Vignes, in Parijs. Er zijn geen journalist­en aanwezig, de naambordje­s op de deur doen geen belletje rinkelen. Toch speelt het adres, in de chique wjik Passy, dan een centrale rol in de F ranse politiek. Er vinden dat jaar Europese verkiezing­en plaats, het jaar nadien volgen departemen­tale verkiezing­en.

Marine Le Pen stapt uit de auto, vergezeld door haar bodyguard. Binnen is er zo’n tweehonder­d vierkante meter aan kantoorrui­mte. Er is ook een tvstudio, waar opnames worden gemaakt voor de website van Le Pen. ‘ Er werkten vijftien tot twintig mensen. Ze maakten campagnema­teriaal klaar voor de verkiezing­en’, aldus een be trokkene.

Toch hadden veel par tijpromine­nten geen wee t van he t hoofdk wartier. I n he t kantoor aan de R ue des Vignes werkte L e Pens ‘ schaduwtea­m’, ver weg van nieuwsgier­ige media en al te bemoeizuch­tige partijgeno­ten. Het kantoor was eigendom van SCI Les Vignes. Dat onroerendg­oedbedri jf werd geleid door ene Axel Loustau. Een van de aandeelhou­ders van Les Vignes was een ander bedrijf: Groupe Erer, geleid door Frédéric Chatillon.

Verjaardag­sfeestje voor de Führer

Loustau en Chatillon zijn oude vrienden, ook van Marine Le Pen, en delen een verleden in de Groupe U nion Défense (GUD), een gewelddadi­ge extreemrec­htse studentenv­ereniging die vooral in de jaren 70 actief was. Hun symbool: een zwarte rat. ‘Chatillon organiseer­de jaarlijks op 20 april een diner om de ver jaardag van de F ührer te vieren’, aldus een k ennis.

Loustau en Chatillon zijn de spil in een kluwen aan besloten vennootsch­appen en organisati­es die de politieke carrière van Le Pen begeleiden. Dat blijkt uit een meer dan 400 pagina’s tellend boek van twee prominente F ranse onderzoeks­journalist­en. Z e beroepen zich op tientallen interviews met directe betrokkene­n en publiceren vertrou welijke doc umenten. Nauwgezet beschri jven ze hoe Le Pen aan haar geld komt en wie ze daarvoor inzet, in binnen en buitenland.

Zo heef t ze een eigen ‘politiek e minipartij’, J eanne, waar van Axel L oustau de penningmee­ster werd. I n 20 15 stroomde daar door handige financiële construc ties 10,3 miljoen euro binnen. J eanne werkt nauw samen met het communicat­iebedrijf Riwal, geleid door... Frédéric Chatillon. In verkiezing­sjaar 2012 had Riwal een omze t van 13 miljoen euro, wat voor 90 procent te danken was aan ac tiviteiten verricht voor Jeanne.

De Franse justitie voer t inmiddels verschille­nde onderzoek en naar de vennootsch­appen. Marine L e Pen was naar eigen zeggen verrast door het onderzoek, tot grote verbazing van haar vrienden. ‘Ik begrijp er niks van. Ze is sinds het begin van alles op de hoogte’, zei Chatillon in een afgeluiste­rd telefoonge­sprek, waar van de schri jvers van he t boek de transcript­ie hebben.

Vriend Moskou, vijand Brussel

De auteurs gaan ook in op de ‘ Russische miljoenen’ die het Front National wist te lenen, na veel diplomatie­k massagewer­k. Ze onthullen hoe Le Pens kabinetsch­ef, Nicolas Lesage, een geheim bezoek bracht aan OostOekraï­ne, hoe Frédéric Chatillon ontvangen werd door een Russische miljardair in SintPeters­burg, en hoe L e Pen zelf in stilte afsprak met de nationalis­t en onroerendg­oedmagnaat Ale xander Babak ov, te vens adviseur van Poetin.

In he t boek staan de sms’ en afgedrukt die een topambtena­ar van he t Kremlin in 2014 uitwisseld­e met een exparlemen­tarier. ‘ Marine Le Pen heeft de uitslag van het referendum op de Krim erkend!’, is de eerste sms om 15:49 op 1 7 maart.

‘Ze heef t gedaan wat we van haar ver wachtten’, luidt he t antwoord even later.

De reactie: ‘ We moeten een manier bedenken om (haar, red.) te bedanken.’

Waar Moskou geldt als vriend, is Brussel de vijand. Dankzij de aanwezighe­id van Le Pen en het Front National in het Europees Parlement stromen er miljoenen euro’s aan Europees geld binnen. En de partij doet er alles aan om er nóg meer geld uit te slepen.

Een ‘ spookassis­tent’ in Brussel kreeg van de Europese fraudedien­st de vraag hoe het kon dat zij in één jaar tijd maar 12 uur aanwezig was. V oormalig FNpolitic us Gaël Nofri vertelt in het boek hoe hij in 2012 onverwacht loonstrok en van he t Europees Parlement ont ving. ‘ Ik ben er nooit ge weest!’ De auteurs beschri jven ook een feestje in de Parijse brasserie Le Relais Fac in 2013, waarbij ook Marine Le Pen aanwezig is. Er werd volop champagne gedronken, gedanst en gelachen. Toen de rekening moest worden betaald, riep Louis Aliot, de levenspart­ner van Le Pen: ‘ Dat kost te weinig! Doe nog maar een fles! Europa bteaalt!’

‘Marine Le Pen heeft de uitslag van het referendum op de Krim erkend!’ ‘Ze heeft gedaan wat we van haar verwachtte­n’

‘ We moeten een manier bedenken om (haar, red.)

te bedanken’ SMSCONVERS­ATIE tussen topambtena­ar Kremlin en exparlemen­tariër

 ??  ??
 ?? © Ian Langsdon/epa ?? Marine Le Pen was ‘sinds het begin van alles op de hoogte’, aldus Frédéric Chatillon in een afgeluiste­rd telefoonge­sprek.
© Ian Langsdon/epa Marine Le Pen was ‘sinds het begin van alles op de hoogte’, aldus Frédéric Chatillon in een afgeluiste­rd telefoonge­sprek.
 ??  ?? Axel Loustau. © blg
Axel Loustau. © blg
 ??  ?? Frédéric Chatillon. © rr
Frédéric Chatillon. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium