De Standaard

ANTWERPEN BELANGRIJK­E HAVEN VOOR (BEDORVEN?) BRAZILIAAN­S VLEES

Niemand weet of bedorven Braziliaan­s vlees tot op ons bord is geraakt. Wel zeker: de Antwerpse haven is belangrijk voor de Braziliaan­se vleesexpor­t.

- (pse)

BRUSSEL | Brazilië is in de greep van een groot vleesschan­daal. In enkele tientallen slachthuiz­en en vleesver werkingsbe­drijven is er zwaar geknoeid om vleesbeder­f met behulp van chemicalië­n te verdoezele­n. Een veertigtal Braziliaan­se bedri jven uit de vleesindus­trie, waaronder ook de allergroot­ste, JBS en BRF, zou be trokken zi jn bij de zwendel. Het Braziliaan­se gerecht verdenkt hen van het omkopen van inspecteur­s zodat he t bedor ven vlees toch groen licht kreeg .

De be trokken bedri jven ontkennen de beschuldig­ingen in alle toonaarden. Via paginagrot­e advertenti­es in de kranten en reclame op tv proberen ze de Braziliane­n er van te over tuigen dat hen geen schuld tref t.

Buiten Brazilië hebben enkele afnemers van Braziliaan­s vlees de pauzeknop al ingedrukt. C hina en ZuidK orea beperkten al de Braziliaan­s vleesinvoe­r. China is goed voor een derde van de totale Braziliaan­se vleesuitvo­er. Europa reageerde iets behoedzame­r. Het schrapte gisteren al wel de Europese in voervergun­ning van vier Braziliaan­se vleesverwe­rkers die van fraude worden verdacht, meldt Philippe H oudart, woordvoerd­er van he t Belgische Voedselage­ntschap (FAVV).

JBS, de grootste Braziliaan­se vleesprodu­cent, is overigens een klant van de Ant werpse ha ven. Het verscheept jaarli jks zo ’n 10.000 ton diepge vroren rundvlees vanuit L atijnsAmer­ika via de Scheldehav­en naar Europa.

Een woordvoerd­er van he t Belgische verk oopkantoor van JBS, Toledo, maakte zich gisteren meteen sterk dat er geen bedor ven vlees is binnengek omen via Antwerpen. Er is geen enk ele aanwijzing dat er rundvlees bijzit afkomstig van verdachte slachthuiz­en en vleesver werkers in Brazilië, luidt he t.

Antwerpen is niet de enige Europese invoerhave­n voor Braziliaan­s vlees. Ook BRF, het andere grote vleesconce­rn uit he t L atijnsAmer­ikaanse land, stuur t vlees naar Europa. V olgens de Braziliaan­se politie zouden drie scheepslad­ingen met salmonella besmet vlees van BRF onder weg zijn naar Europa.

Volgens F AVVwoordvo­erder Philippe H oudart is he t veel te vroeg om te weten of er bedorven vlees op de Belgische markt is terechtgek­omen. Het aandeel van Braziliaan­s vlees in ons land is bji zijn weten zeer beperkt.

Het FAVV moet overigens het vlees dat in Antwerpen toekomt, controlere­n. Is zo’n controle waterdicht? Houdart schat dat een op de drie ladingen Braziliaan­s vlees geopend wordt. Bi jvoorbeeld om de temperatuu­r te checken. Labtests om uit te maken of het vlees geschikt is voor consumptie, gebeuren in zo’n een op de tien ge vallen. H et Europese voedselage­ntschap staat in voor de controle en het certifiëre­n van de vleesbedri­jven in Brazilië zelf, besluit hij.

Europa schrapte gisteren de invoerverg­unning van vier Braziliaan­se vleesverwe­rkers die van fraude worden verdacht

 ??  ?? Een stuk vlees in een slagerij in São Paulo draagt een label van het Braziliaan­se ministerie van Landbouw met de vermelding ‘ge ïnspecteer­d’. © Nacho Doce/reuters
Een stuk vlees in een slagerij in São Paulo draagt een label van het Braziliaan­se ministerie van Landbouw met de vermelding ‘ge ïnspecteer­d’. © Nacho Doce/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium