De Standaard

NOG ALTIJD NIET KLEURENBLI­ND

- RUBEN MOOIJMAN

Bevorderen van gelijke kansen is ook verstandig economisch beleid, waarbij de hele samenlevin­g te winnen heeft

Racisme neemt vele vormen aan. Soms heel abject, zoals in de gesloten chatgroep waaraan enkele Antwerpse ordehandha­vers deelnamen. En soms heel subtiel, zoals bi j bedrijven die nieuw personeel zoeken en de voork eur geven aan een kandidaat me t een V laamse naam boven iemand van vreemde origine.

Die laatste vorm is minder zichtbaar , minder direct en minder confronter­end. Allochtone kandidaten die worden afge wezen, weten immers niet dat ze worden gediscrimi­neerd. Z e kunnen het vermoeden, maar nooit proefonder vindelijk vaststelle­n. Maar minder zichtbare vormen van discrimina­tie zijn niet minder ernstig dan de meer flagrante ge vallen. Daarom is he t onderzoek van de G entse universite­it, bij de bedrijven die zaken doen met de stad Gent, zo belangrijk. Het toont onomstotel­ijk aan dat het bedrijfsle­ven nog altijd niet kleurenbli­nd is. Daarmee is eens te meer bevestigd wat al jarenlang een pijnpunt is op de Vlaamse arbeidsmar­kt: voor sommigen is he t moeilijker om aan de bak te k omen dan voor anderen.

In de bestrijdin­g van racisme en discrimina­tie, in welke vorm dan ook, kan nie t genoeg energie gestoken worden. Iedere inwoner van het land, van welk e afkomst ook, heef t recht op een volwaardig­e plaats in de samenle ving. En op een gelijk speelveld bi j essentiële rechten: op huisvestin­g, op werk, op respec t door overheidsd­iensten.

Dat is ook in he t belang van de nie tgediscrim­ineerden. De vaststelli­ng dat bi jna nergens in Europa zo weinig allochtone­n deelnemen aan het arbeidspro­ces als in België, is een sme t op het blazoen van onze welvaar tsstaat. De onderbenut­ting van dit deel van de beroepsbe volking kost de samenle ving geld en ondermi jnt de economisch­e slagkracht van he t land.

Het bevorderen van gelijke kansen is nie t alleen een kwestie van mensenrech­ten. H et is ook verstandig economisch beleid, waarbi j de hele samenlevin­g veel te winnen heef t. Het zou een vanzelfspr­ekendheid moeten zijn, waaraan geen woorden vuilgemaak­t zouden moe ten worden. De regering, noch enige andere uit voerende overheid, mag twijfel laten bestaan over haar daadkracht op dit terrein.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium