De Standaard

Klaver mag mee regering vormen

-

Verkenner Edith Schippers stuurt de Nederlands­e coalitievo­rming eerst naar links. Jesse Klaver van GroenLinks wordt aan tafel gevraagd. Is dat een verrassing?

VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL | ‘Dit is verre van de ideale coalitie voor ons.’ Jesse Klaver beklemtoon­de gisteren nogmaals dat hi j grote bedenkinge­n heeft bij de coalitiege­sprekken die volgende week van star t gaan.

Vier partijen zullen rond de tafel zitten: de VVD van Mark Rutte, D66 van Ale xander Pechtold, he t CDA van Sybrand Buma en GroenLinks. Dat de drie eerste par tijen in de volgende N ederlandse regering zullen zit ten, is logisch. Z onder hun deelname is het bijna onmogelijk een regering te vormen. Tijdens de verk ennende gesprekken is opnieuw geblek en dat samenwerki­ng met de PVV van Geert Wilders voor iedereen een brug te ver blijft. Motorblok

VVD, CDA en D66 worden nu al het motorblok van de volgende regering genoemd. De enige vraag is: komt er een linker of rechterwie­l aan de wagen van R utte III? H et rechterwie­l zou de C hristenUni­e worden. Dat lijkt de meest logische oplossing omdat CDA en VVD een behoorlijk rechts verkiezing­sprogramma hadden. Over normen, waarden en economie denkt de ChristenUn­ie in grote li jnen he tzelfde als CDA en VVD.

Maar de eerste optie gaat nu toch over links. De leiders van de vier partijen zaten gisteren een uur samen en kwamen vervolgens naar buiten me t de boodschap dat zi j ‘bereid zijn om in deze samenstell­ing verder te praten ’.

Echt enthousias­t klinkt dat natuurlijk nie t. H et meest optimistis­ch was Pechtold. ‘Natuurlijk zie ik mogelijkhe­den’, zei hi j. Van de

drie ‘ motorblokp­ar tijen’ heef t D66 de meest linksprogr­essie ve achterban. Het is dus logisch dat Pechtold de breedste glimlach had. Buma voegde er me teen aan toe dat er ‘natuurlijk grote verschille­n zijn’. Tactisch spel

Maar het kan ook een tac tisch spel zijn om eerst het linkse spoor te onderzoeke­n. GroenLinks boekte op 15 maar t de grootste zege. Door eerst me t K laver te onderhande­len, ge ven de drie andere partijen het signaal dat ze de stem van de kiezer ernstig nemen.

Bovendien worstelt de N ederlandse politiek me t een coalitie trauma. De vorige regering kwam bijzonder snel tot stand. I n 2012 sloten de t wee grootste par tijen – VVD en PvdA – bi jzonder snel een regeerakko­ord. Daarmee braken ze een cruciale verkiezing­sbelofte. Rutte en toenmalig PvdAleider Samsom hadden hun kiezers beloofd dat ze nooit met elkaar zouden regeren. Vooral de PvdAkiezer­s voelden zich bedrogen. De par tij be taalde vorige week de rek ening. De grote kritiek was ook dat Rutte en Samsom geen alternatie­ve opties hadden afge toetst. Door nu eerst met GroenLinks aan tafel te gaan zit ten, kunnen de drie ‘motorblokp­artijen’ alvast niet he t ver wijt krijgen dat ze de linkse optie nie t geprobeerd hebben. Klaver zal in elk ge val flinke eisen op tafel leggen. Hij profileert zich als linkse alternatie­f voor he t harde economisch­e beleid van de voorbije jaren. Het grote voordeel is dat Rutte II de overheidsf­inanciën op orde heeft gebracht. De nieuwe regering kan gaan in vesteren en geld vrijmaken voor de sociale sector. Zelfs Rutte heeft 2 miljard beloofd. H ij heeft Klaver wat te bieden.

 ?? Jesse Klaver van GroenLinks. © blg ?? Komt er een linker of rechterwie­l aan de wagen van Rutte III?
Jesse Klaver van GroenLinks. © blg Komt er een linker of rechterwie­l aan de wagen van Rutte III?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium