De Standaard

Homans stuurt diversitei­tsambtenaa­r de laan uit

-

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (NVA) vraagt de Vlaamse regering om diversitei­tsambtenaa­r Alona Lyubayeva te ontslaan. De twee liggen al langer met elkaar overhoop.

‘De V laamse diversitei­tsambtenaa­r heeft een onafhankel­ijke positie binnen de Vlaamse overheid.’ Zo luidt de omschrijvi­ng van de functie op de overheidsw­ebsite. Nochtans is he t ne t die onaf hankelijkh­eid die Alona L yubayeva nu de das omdoe t. V olgens verschille­nde bronnen is haar kritiek op het beleid een van de redenen waarom ze van de be voegde minister H omans een negatieve e valuatie heef t gekregen. Andere redenen zouden een probleem van deadlines zi jn en een gebrek aan openheid tegenover het kabinet.

Op basis van die e valuatie wil Homans aan de V laamse regering vragen om L yubayeva te ontslaan. Dat is wettelijk mogelijk na één negatieve evaluatie omdat Lyubayeva niet vastbenoem­d is.

Homans zelf wil nie t be vestigen dat ze het ontslag vrijdag effectief op tafel leg t. M aar ontk ennen doe t ze ook niet. ‘Alle evaluaties worden komende vrijdag op de V laamse regering besproken’, is he t enige wat ze kwijt wil. Dat zi jn de evaluaties van alle topambtena­ren, die rechtstree­ks door de ministers worden beoordeeld.

Lyubayeva, die als studente van Oekraïne naar ons land verhuisde, is drie jaar geleden onder de vorige regering aangesteld als diversitei­tsambtenaa­r. Dat gebeurde door de toenmalige minister van Bestuursza­ken, G eert Bourgeois (NV A). H aar opdracht was om, met een team van een tiental ambtenaren, de diversitei­t binnen de V laamse overheid te verhogen door he t aan werven van mensen met een handicap en allochtone­n te stimuleren.

Al sinds de komst van de huidige minister Homans liep de samenwerki­ng niet goed meer . Vooral de discussie over een allesomvat­tend Integratie­pact legde de gespannen relatie tussen de diversitei­tsambtenaa­r en haar bevoegde minister bloot (zie

inzet).

Lyubayeva maakte de voorbije jaren gebruik van haar onafhankel­ijkheid om publiekeli­jk voor haar standpunte­n uit te k men. Een blik op haar twitterpag­ina leert dat ze ook geregeld ar tikels deelde die kritisch zi jn voor de Vlaamse regering, ne t als opinies van het geli jkekansenc­entrum U nia. Dat k eert zich nu dus tegen haar. o

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium