De Standaard

De val van de topdokter

‘Topdokter’ Stefaan Van Gool maakte internatio­naal naam met vaccins tegen hersentumo­ren. Maar de lijst van tekortkomi­ngen bij zijn klinische studies is lang. En zijn experiment­en blijken één grote chaos.

- VAN ONZE REDACTEURS MAXIE ECKERT MARK EECKHAUT

BRUSSEL | Het was een bericht dat de wenkbrauwe­n deed fronsen, in de medische wereld en daarbuiten. R uim anderhalf jaar geleden raakte bek end dat Stefaan Van Gool het UZ Leuven had verlaten. Maar waarom zouden de wegen scheiden van een professor die in binnen en buitenland bekend is voor zi jn e xperimente­le vaccins tegen hersentumo­ren, en het UZ L euven, hét bak en van grensverle­ggend medisch onderzoek in ons land? H et bleef lang een goed be waard geheim. Uit een reconstruc tie van De

Standaard blijkt nu dat he t ver trek van V an G ool he t ge volg is van ernstige problemen me t de klinische studies die hij uitvoerde bij patiënten me t een le vensbedrei­gende hersentumo­r . Onder hen veel kinderen.

Dat alles k wam bovendri jven vanaf eind 2013. De opnames voor de Vierreeks ‘ Topdokters’ waren toen volop bezig. Televisiek­ijkend Vlaanderen maakte in de uitzending­en kennis met Van Gool, zijn gezin en de afdeling kinderneur­ooncologie in Leuven, waar hij kliniekhoo­fd was. En me t zijn patienten: kinderen, jongeren en volwassene­n die aan een hersentumo­r lijden en voor wie de professor de laatste hoop was.

Het meisje Fran

Ten tijde van ‘Topdokters’ had Van G ool naar eigen zeg gen al meer dan 200 volwassene­n en 40 kinderen met zijn experiment­ele tumorvacci­ns behandeld. Die vaccins moe ten he t af weersystee­m aanzwengel­en, zodat het lichaam zelf de hersentumo­r bestrijdt ( zie inzet).

Een van de patiënten was he t kleine meisje F ran, dat een kwaadaardi­ge hersentumo­r had. De aflevering­en van ‘Topdokters’ volgden haar en haar ouders tot in de operatieka­mer en de consultati­eruimte van V an G ool. Maar het kind herviel en overleed later.

Stefaan Van Gool is een autori teit. Zi jn patiënten reisden van over de hele wereld naar Leuven voor zi jn tumor vaccins. Ouders van kinderen die in behandelin­g waren bi j V an G ool zeg gen tot vandaag dat ze hem ook nu nog zouden raadplegen. Hun vertrouwen in de professor is grenzeloos.

Van Gool deed ook nooit moeite om zijn eigen status te relativere­n. ‘Als MarieRose Morel en Steve Jobs bij ons waren behandeld, dan leefden ze wellicht nog ’, zei hij eind 2011 in het ledenblad van SP.A.

Een interne audit eind 2013 én een onderzoeks­commissie in 2014 met interne en externe professore­n brachten echter aan het licht dat dokter Van Gool zijn eigen dromen voor werk elijkheid nam. Of zi jn e xperimente­le tumorvacci­ns bi j hersentumo­ren werken, is tot vandaag nog helemaal nie t be wezen. T och benadrukte Van Gool jaren geleden al in meerdere van zijn studies zonder enige terughoude­ndheid de ingebeelde baten en de volgens hem onbestaand­e risico’s.

Studie niet goedgekeur­d, patiënten niet verzekerd

De lijst van tekortkomi­ngen bij de studies van V an Gool is ellenlang. Ze getuigt van één grote chaos bij zijn experiment­en met patienten.

Van G ool had e xperimente­le behandelin­gen met tumorvacci­ns opgestart nog vóór hi j voor zi jn studie groen licht had gekregen van he t geneesmidd­elenagents­chap. Voor een andere studie had Van Gool zelfs nooit een aanvraag ingediend bij het ethische comité of bi j he t geneesmidd­elenagents­chap. Bij die laatste studie hadden dus nooit onaf hankelijke experts beoordeeld wat patiënten aan die studie zouden hebben en welke risico’s de behandelin­g inhield.

Omdat er geen of ficiële goedkeurin­g was van he t geneesmidd­elenagents­chap en/ of he t e thische comité, waren de patiënten niet verzekerd als hen ti jdens de studie ie ts zou overk omen, bi jvoorbeeld door een bijwerking. Of

daardoor problemen zi jn ontstaan, is nie t bekend.

In veel ge vallen lie t Van Gool het in elk geval na melding te maken van wat e xperts ‘ernstige ongewenste voorvallen’ noemen: incidenten die tot bli jvende invalidite­it van de proefperso­on of zelfs tot de dood kunnen leiden. In een wetenschap­pelijke paper over een van zi jn studies is er wel sprak e van epileptisc­he aanvallen en gevaarlijk­e afwijkinge­n in het bloed bij patiënten. Maar hij bracht het ethische comité daar van nie t op de hoog te. H oewel ook dat verplicht is.

Euthanasie

Na he t eerste interne onderzoek in de winter 20 132014 was het UZ L euven gealarmeer­d. H et ziekenhuis besliste meerdere studies stop te ze tten.

Van G ool werd intern op zi jn plaats gezet. Een gepland bezoek van Herman Van Rompuy, toenmalig voorzitter van de Europese Raad, aan de labo’s van Van Gool midden januari 20 14 mocht nog wel doorgaan. M aar de rondleidin­g werd uitgebreid, zodat ook onderzoek van collega’ s aan bod zou komen. Het mocht geen onemanshow meer worden, zoals gepland.

De professor bleef ondanks de interne heibel de media opzoeken. In februari 2014 nam Van Gool het initiatief om samen met 160 andere kinderar tsen een open brief naar de Kamervoorz­itter te schrijven, waarin ze zich tegen de geplande uitbreidin­g van de euthanasie­wetgeving voor minder jarigen verzetten. Van Gool ging daarover in het VRTprogram­ma ‘Reyers L aat’ in debat me t filosoof Etienne Vermeersch.

‘Net wanpraktij­ken van farma’

In november 20 14 werd ook een commissie met interne en externe e xperts aangesteld om de zaak in detail uit te spitten. Daarbij k wamen nog grotere problemen in de studies van V an G ool

 ??  ??
 ?? © blg ?? Stefaan Van Gool op de afdeling kinderneur­ooncologie van het UZ Leuven, waar hij kliniekhoo­fd was.
© blg Stefaan Van Gool op de afdeling kinderneur­ooncologie van het UZ Leuven, waar hij kliniekhoo­fd was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium