De Standaard

Bulgaren kiezen voor stabilitei­t

Kiest Bulgarije voor Europa of voor Rusland? Dat was, cru gesteld, de vraag bij de verkiezing­en van gisteren. De pro-Russische socialiste­n trokken aan het kortste eind.

- (hco, gdc)

Een ve to tegen de Europese sancties tegen Rusland: dat beloofden de socialiste­n ti jdens de verkiezing­scampagne in Bulgarije. Volgens de exitpolls gisterenav­ond haalden ze 28 procent van de stemmen. Dat is nie t genoeg om de GERBpartij van aftredend premier Boyk o Borissov te verslaan, maar he t zeg t wel wat over de mood in he t land. Bulgarije is een van de landen waar de steun voor de Europese U nie het hoogst is, maar het is tegelijk een van die landen waar de proRussisc­he stemmen steeds belangrijk­er worden.

Nochtans heef t Bulgari je veel te danken aan de Europese U nie. Tussen 2007 en 20 13 kreeg he t land van Europa 11 miljard euro om zijn infrastruc­tuur te verbeteren. In tien jaar tijd zagen de Bulgaren hun inkomen verdubbele­n.

Maar buurland Roemenië, dat ook tot de EU is toege treden, is sneller gegroeid. Bulgari je slaag t er maar niet in om de corruptie in te dijken.

Dat heeft tot gevolg dat de bevolking nie t zoveel voelt van die Europese hulp. De meeste Bulgaren moeten de maand rondkomen met een kleine 500 euro. Een op de vijf leeft op de rand van de armoede. Zij behoren tot de groep mensen die van mening zi jn dat de proEuropes­e en proAmerika­anse koers die het land de laatste 25 jaar heef t gevaren, weinig zoden aan de dijk heeft gebracht. Ze willen graag geloven dat R usland een be tere partner zou zi jn. Zij geloven in een Euroaziati­sch alternatie­f ’, zeg t analist Ogn yan Minchev aan Bloomberg.

De winnende GERB partij is overigens allesbehal­ve antiR ussisch. Ook GERB wil de banden met R usland aanhalen en legde plannen op tafel om energiepro­jecten met Rusland nieuw leven in te blazen. Een mogeli jke maar problemati­sche coalitiepa­rtner is de nationalis­tische alliantie V erenigde Patriotten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium