De Standaard

‘Vrouw schreeuwde niet, dus geen verkrachti­ng’

- (hco) (rtr) (belga)

De Italiaanse minister van Justitie gaat een omstreden vonnis van de rechtbank in Turijn onderzoeke­n. De vrouw die het proces had aangespann­en, wordt aangeklaag­d voor laster.

Ze had wel ‘ basta’ gezegd, verschille­nde keren zelfs, maar ze had nie t geschreeuw­d toen hij haar op he t bed in de kleine zaal van de spoedhulp had aangeraakt. Dat was voor een rechter in T urijn het bewijs dat de vrouw nie t verkracht was. Hij vond dat de vrouw niet had gedaan wat je, volgens hem, normaal doe t als je verkracht wordt.

De feiten dateren van 20 11. Toen werd een mede werkster die met een ti jdelijk contract werkte voor he t Rode Kruis door een collega aangerand. De man zou ermee gedreigd hebben haar niet langer werk te ge ven, als ze nie t zou instemmen. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Toen haar in de rechtbank werd gevraagd waarom ze nie t heftiger weerstand had geboden, antwoordde ze: ‘Soms is he t voldoende om gewoon neen te zeg gen. Ik heb geen kracht of ge weld gebruikt, omdat ik ge woon ‘’bevries’’ bij mensen die sterk er zijn dan ik.’

Volgens de rechtbank was de vrouw als kind geregeld door haar vader misbruikt. Uit he t psychologi­sch onderzoek bleek dat zij een profiel had dat duidt op een traumatisc­he er varing van kindermisb­ruik in een gezin. In de rechtbank zei ze dat haar aanrander, een oudere en stabiele man, haar aan haar vader had herinnerd.

De dader be vestigt dat er seksueel contact is ge weest, maar hij beweert dat de vrouw ermee had ingestemd. De man beschuldig­t haar nu van laster .

De rechter in T urijn vond de argumentat­ie van de vrouw ongeloofwa­ardig en vonniste in februari dat de aanranding nie t had plaatsgevo­nden.

Vorige week werd de argumentat­ie van he t vonnis bekendgema­akt en dat leidde in Italië tot veel commotie. De minister van Justitie, Andrea Orlando, heeft nu een onderzoek heef t bevolen. ‘Je kan een vrouw toch niet straffen omdat ze geschokt is door wat haar wordt aangedaan’, zei hi j.

Douglas Carswell, he t enige parlements­lid voor Ukip in he t Britse Lagerhuis, stapt uit de partij. Hij vindt dat ze haar doel heeft bereikt nu GrootBrit tannië uit de EU gaat stappen. H ij gaat als onafhankel­ijk parlements­lid verder.

Carswell lag al lange ti jd met zijn partij overhoop. Vorig jaar had hij een conflic t met toenmalig Ukipleider Nigel F arage. Toen die als voorzit ter opstapte, twitterde de parlementa­riër een smiley. Carswell werd in he t Britse Lagerhuis verkozen als lid van de Conser vatieven, maar maakte in 2014 de overstap naar Ukip. De par tij heeft nog nie t op het nieuws gereageerd.

Khalid Masood, de dader van de aanslag van woensdag in de buurt van he t Britse parlement in Londen, handelde hoogstwaar­schijnlijk alleen en er zi jn geen aanwijzing­en dat er nog aanslagen worden gepland. Dat heeft de Metropolit­an Police gemeld, zo meldt BBC.

‘We moeten allemaal accepteren dat de mogeli jkheid bestaat dat we nooit zullen we ten waarom hij dit deed ’, aldus adjunc tcommissar­is Neil Basu in een mededeling.

De 52jarige Masood reed woensdag met zijn auto in op de menigte op Westminste­r Bridge, en viel daarna aan he t parlement een politieage­nt aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium