De Standaard

De parabel van de vis en de terrorist

- CHAMS EDDINE ZAOUGUI Arabist en schrijver, auteur van ‘Dictators. Een Arabische geschieden­is’ (Polis, 2016).

Er is ie ts me t terroriste­n dat me aan een kogelvis doet denken. Een kogelvis is een tropische vis die zich bi j ge vaar opblaast door water op te zuigen. Hij wordt bolrond en vele malen groter dan normaal, net een gestippeld­e ballon met vinnen. Voor terroriste­n is perceptie ne t zo belangrijk. H et gaat er nie t om hoe ge vaarlijk je bent, maar hoe ge vaarlijk je lijkt. Net als een kogelvis blazen terroriste­n de dreiging die van hen uitgaat op. Maar willen ze echt succesvol zijn hebben ze media, commentato­ren en politici nodig die hun publiek e gevaar mee helpen uitvergrot­en. Dat lukt helaas al te makkelijk. Sociale media en overdre ven aandacht zijn de massa vernietigi­ngswapens van terroriste­n. V ooral politici kunnen moeilijk de verleiding weerstaan om in oorlogster­men te praten.

De recente aanslag in L onden waarbij een ‘soldaat’ van de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat – een 52jarige Brit met een ste vig strafblad – met zijn wagen inreed op voetganger­s en een agent doodstak, illustreer­t dit opnieuw. Als je de reac ties van wereldleid­ers leest, is het alsof het Westen in oorlog is me t de radicale islam. Alsof een binnenvall­end leger van e xtremisten de westerse democratie bedreigt. De Australisc­he premier M alcolm Turnbull had het over een ‘ aanslag tegen de parlemente­n, de vrijheid en de democratie’. ‘ Maar’, zo beklemtoon­de hi j, ‘ we zullen onze le venswijze nooit veranderen’. Het lijkt wel een beschaving­soorlog: het verlichte Westen tegen de duistere krachten van het internatio­nale jihadisme.

Dat politici hun walging uitsprek en over de aanslag en hun sympathie be tuigen aan de slachtoffe­rs is normaal. Maar beweren dat we oog in oog staan metjihadis­ten? Doen alsof he t voortbesta­an van onze democratie wordt bedreigd? Dat is overdreven. Natuurlijk moeten politici en journalist­en niet negeren dat het om ter rorisme gaat. Ze moeten uitleggen wat er onale en internatio­nale media voedden het aan de hand is, wie de aanslag heeft opgegeruch­t en burgemeest­er De Wever (NVA) eist en wat de band is tussen wie uitvoert gaf – tegen de wens van het federaal parket en wie opeist. Maar het is ook hun taak om – een persconfer­entie. Wat bleek? Het ging een aanslag tot zijn werkelijke proporties om een vluchtmisd­ri jf. De gearrestee­rde terug te brengen. Door te tonen wat de terchauffe­ur was stomdronke­n. reuraansla­g in L onden werk elijk was: Door mee te gaan in de paniekzaai­erij geen aan val op de democratie, wel een en de oorlogsret­oriek tonen we ons kwetsgruwe­lijke en laffe criminele daad. baarder dan we zijn. Een proISmedia­ka

Soms is er al sprake van terrorisme nog naal toonde na de aanslag in Londen een voor dat zo is. Die overdreven reactie is een amateurist­isch gefotoshop­te Big Ben die teken van deze tijd, waarbij angst de overin brand staat. Met als tekst: ‘ Onze strijd hand neemt. Neem de ‘verijdelde aanslag’ tegen je land is nog maar begonnen. ’ In in Antwerpen, afgelopen donderdag. Natirealit­eit vormt het keukenmest­errorisme van IS, hoe choquerend ook, geen bedreiging voor de westerse samenle ving. Veel kwalijker voor de democratie zijn de manier waarop megabedri jven zoals V olkswagen en Starbucks de wetgeving omzeilen, het populisme à la G eert Wilders en de verple tterende minachting van alledaagse feiten door machtige leiders als de Amerikaans­e president Donald T rump.

Hoe kunnen we het best reageren op een aanslag? G ekwetst. Boos. V astberaden. Maar vooral: on verschrokk­en. L aat terroriste­n zich klein voelen. Geef ze niet de aandacht die ze willen. De kans dat je stikt in een pinda of omkomt door wurgseks is groter dan dat je ster ft door een aanslag . Zo ontneem je terroriste­n hun belangri jkste wapen: collec tieve angst. Z onder de alarmerend­e reacties van politici en journalist­en is terrorisme zoals een kogelvis die zich opblaast terwijl niemand er veel aandacht aan schenkt: indrukwekk­end op het eerste gezicht, bij nader inzien niets meer dan een blaaskaak.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium