De Standaard

VAN ONBEDUIDEN­DE CRIMINEEL TOT FANATIEKEL­ING

- NIALL FER GUSON

Alle terroriste­n worden er beleefd aan herinnerd DAT WE HIER IN LONDEN ZIJN en wat je ons ook aandoet We zullen thee bli jven drinken En we zullen vr olijk doorgaan Dank u. Je kon niet anders dan glimlachen bi j teksten zoals deze, die in verscheide­ne Londense metrostati­ons opdoken in de nasleep van de moordzucht­ige stormloop van Khalid Masood op Westminste­r. Zo ontegenzeg­gelijk Brits. Stiff upper lip. Rustig blijven en doorgaan.

Toch voelde ik me steeds ongemakkel­ijker toen vrijdag details uit Masoods leven bekend raakten. Zijn echte naam was Adrian Elms. Een voormalige buur herinnerde zich hem als een ‘ beleefde, verlegen’ en ‘behoorlijk gezette man’ die graag in de tuin werkte en met zijn kinderen speelde. En toen lazen we over het racisme waarmee hi j te maken kreeg in ‘ Northiam, een rustig dorpje in Susse x’.

Wacht eens e ven. T en eerste was de man een ge welddadige misdadiger die twee keer in de nor zat nadat hi j mensen had aange vallen me t een mes. T en t weede heeft hij de alom bekende weg van misdaad naar jihad afgelegd: in de nor heef t hij zich bek eerd tot de islam, hi j verbleef een ti jdje in SaudiArabi­ë, hi j verhuisde naar Luton, he t hoofdk wartier van imam Anjem Choudary, die nu een gevangenis­straf uitzit voor terreurmis­drijven. T en derde, ook een vertrouwd verhaal: hij was gekend bij de overheid voor ‘ gewelddadi­g extremisme’, maar werd niet langer in de gaten gehouden.

Ja, ik weet dat er in GrootBritt­annië veel minder slachtoffe­rs zijn van moslimterr­orisme dan van het I ersrepubli­keinse terrorisme. T och zi jn er sinds 1998 135 aan terrorisme gelinkte strafzak en behandeld in GrootBritt­annië, wat uitmondde in 264 veroordeli­ngen. Het aantal terreurmis­drijven is ruwweg verdubbeld sinds 20 10.

Laten we niet kortzichti­g zijn. De wereld is in de greep van een epidemie van moslimterr­eur. Van de voorbije zestien jaar was 2014 het ergste, toen vonden er aanslagen plaats in 93 landen, waarbjibij­na 33.000 mensen gedood werden. Het tweede ergste jaar was 20 15, met meer dan 29.000 slachtof fers. Dat jaar waren vier radicale islamitisc­he groepering­en verantwoor­delijk voor drie vierde van alle terreurdod­en: Islamitisc­he Staat, Boko Haram, de taliban en AlQ aeda.

Ook al hebben de landen met een meerderhei­d van moslims in de be volking het meeste te li jden onder he t jihadge weld, toch wordt he t W esten steeds meer onder vuur genomen. In 2014 en 2015 werden 26 aanslagen die door IS geïnspiree­rd of beraamd waren, uitge voerd in westerse landen, waaronder acht in de V erenigde Staten en zes in Frankrijk. T ot nu toe is GrootBrit tannië er nog licht afgekomen.

Zonder twijfel zal er geklaagd worden over gaten in de be veiliging in de zaakM asood. Maar in werkelijkh­eid heef t de aanhoudend­e waakzaamhe­id van de veiligheid­sdiensten de voorbi je tien jaar de dood van heel wat meer mensen voork omen. In 2014/15 waren er meer arrestatie­s gelinkt aan terrorisme dan alle jaren voordien sinds 2000. We moeten onder ogen zien dat zelfs die opgedreven inspanning­en nie t elk e jihadstrij­der kunnen uitschakel­en.

De term lone wolf is misleidend. Niemand wordt in zijn eentje jihadstri jder, gewoon door naar vi deo’s van onthoofdin­gen te ki jken. Z oals mi jn vrouw, Ayaan Hirsi Ali, in een krachtig nieuw verslag aanvoert, wordt de jihad alti jd voorafgega­an door de dawa – het proces van een nietgeweld­dadige, maar gevaarlijk­e radicalise­ring waardoor een onbeduiden­de crimineel in een fanatiek eling verandert.

Het dawanetwer­k bestaat in verschille­nde gedaanten. In het Verenigd Koninkrijk werd een belangrijk­e rol gespeeld door de organisati­e Al Muhajiroun (De emigranten), waar Anjem C houdary voor zi jn arrestatie deel van uitmaakte. M aar er zijn veel andere, minder opvallende organisati­es die druk doende zi jn gedachten te vergif tigen.

Om te begrijpen hoe dat gif werkt, moet je Unsettled belonging lezen, een studie van P olicy Exchange (een Britse centrumrec­htse denktank) over de moslimgeme­enschappen in GrootBrit tannië. Op het eerste gezicht is het goed nieuws. In totaal veroordeel­t 90 procent van de ondervraag­den terrorisme. Slechts 7 procent zeg t dat ze niet het gevoel hebben thuis te horen in he t Verenigd Koninkrijk.

Maar je moe t verder lezen. Op de vraag of ze de invoering van de shariawetg­eving zouden steunen, antwoordde 43 procent ja. Eén op de tien Britse moslims verzet zich tegen het verbod op onderwijs dat ‘extreme standpunte­n aanmoedigt of niet te verenigen is me t fundamente­le Britse waarden’.

Het ergste van al is dat bjnia een derde (31 procent) van de onder vraagden denkt dat de Amerikaans­e overheid verant woordelijk is voor 9/11. L ees dit eens: ‘ M eer mensen beweerden dat de joden achter die aanslagen zaten (7 procent) dan dat er zeiden dat het het werk van AlQ aeda was (4 procent).’

Na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen heeft de Britse regering een antiterreu­rstrategie opgesteld die moest ‘ voork omen’ dat mensen terroriste­n zouden worden of terrorisme zouden steunen. Dat beleid werd, niet geheel onverwacht, op de korrel genomen, vooral door de Britse Moslimraad. In werkelijkh­eid hebben ze niet genoeg kunnen voorkomen.

Het probleem is dat je zo’n netwerk moeilijk in de kiem kunt smoren als het zelfs in gevangenis­sen kan functioner­en. Volgens cijfers die gepublicee­rd werden in februari is het aantal moslims in Britse gevangenis­sen ( voor allerlei soor ten misdri jven) tussen 2004 en 20 14 meer dan verdubbeld tot 12.255. Eén op de zeven gedetineer­den in Engeland en Wales is een moslim.

Het probleem zal nie t verdwijnen. Vraag maar aan de Fransen. Minstens 8 procent van de Franse bevolking is moslim, en het Amerikaans­e Pew Research Center voorspelt dat GrootBrita­nnië tegen 2030 ongeveer hetzelfde aantal zal halen. De Franse overheid schat dat er 11.400 radicale islamisten in het land leven, veel meer dan ze in de gaten kunnen houden. En 70 procent van de Franse gevangenis­bevolking is moslim.

Beste Britse landgenote­n, als jullie Soumission van Michel Houellebec­q nog niet gelezen hebben, kun je dat beter nu doen. Of je kunt ook thee bjlvien drinken en vroli jk doorgaan – maar dat is best moeilijk met je kop in he t zand.

Laten we niet kortzichti­g zijn: de wereld is in de greep van een epidemie van moslimterr­eur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium