De Standaard

MOSKOU IN HET WESTEN

-

Dinsdag hield Ale xander Tokovinin, Russisch ambassadeu­r , een lezing in L euven. Ik vreesde he t ergste. Een verhaal over de vriendscha­p tussen het Russische en he t Belgische volk bi jvoorbeeld. En nog ie ts over wereldvred­e.

Maar Tokovinin sprak niet enkel, hij zei ook ie ts. M isschien nie t de juiste dingen. Edoch, een foute uitspraak is hoopvoller dan de afwezighei­d van elk gesprek. Weinig is ge vaarlijker dan defensief le ven. Alles lijkt onder controle. Maar onder de oppervlakt­e groeit langzaam de kloof .

Tokovinin had het niet zo met de westerse waarden. ‘ Z e veranderen voor tdurend’, vond hij. ‘ En wij zouden altijd maar moeten volgen.’ H ij haalde de geli jkheid tussen mannen en vrouwen aan. Het homohuweli­jk ook. Vooral dat. Wat er precies mis mee was, meldde hij niet. Het ging om het principe: westerling­en bepalen welke waarden essentieel zijn, en verzoeken de rest van de wereld om te volgen. Onderlig gend: anderen staan minder ver, moeten nog ontdekken wat wij al hebben ge vonden.

Je hoeft het met Tokovinin niet eens te zijn om in zijn kritiek sporen van waarheid te vinden. Wanneer we onze waarden aanprijzen, hebben we de neiging he t vooral over – heel terechte – recente verworvenh­eden zoals vrouwen en holebirech­ten te hebben, terwijl traditione­le waarden zoals de vrijheid van meningsuit­ing en de vri jheid van godsdienst sterk er onder druk staan dan enkele jaren geleden. Alle mensenrech­ten zijn echter belangrijk, ook als ze even niet in ons kraam lijken te passen. Lijken te passen, want vri jheid is duurzamer dan dwang.

Waarin Alexander Tokovinin ook geli jk heeft: alle nieuws komt uit het Westen. Zijn er algemeen erk ende mensenrech­ten die hun oorsprong elders vinden? W e zouden het graag hebben. Z eker verlichte westerling­en willen heel hard openstaan voor de meest diverse invloeden. Maar slagen we er ook in? Een hard V erlichting­sdiscours gebaseerd op het absolute monopolie van de Rede kun je als heel rationeel, maar ook als heel westers interprete­ren. Moeten we dan rede, wetenschap, waarheid in vraag stellen? Natuurlijk niet. Maar de werkelijkh­eid in ieder mensenleve­n gaat dieper, heeft ook andere aspec ten, die me t c ultuur, liefde, schoonheid, de geheimen van het innerlijk leven te maken hebben.

Toch ging, naar mijn smaak, de ambassadeu­r één keer gevaarlijk uit de bocht, toen hij zei dat je niet altijd over mensenrech­ten moet jammeren, zodra de meerderhei­d een democratis­che beslissing heef t genomen. Democratie is meer dan de absolute macht van de meerderhei­d. De meerderhei­d is pas de meerderhei­d bi j gratie van de minderheid, de term zegt het zelf. Als de meerderhei­d de minderheid misk ent, houdt zi j op meerderhei­d te zijn, verandert ze in brute macht.

Eigen aan mensenrech­ten is precies dat ze minderhede­n beschermen. Ook en vooral onaantrekk­elijke. Je hebt de vrijheid van meningsuit­ing niet nodig om voor vriendscha­p tussen de volk eren te pleiten, niemand zal je opsluiten. Juist omdat mensenrech­ten minderhede­n beschermen, kan de meerderhei­d ze nie t zomaar afschaf fen. Daarom bestaan in nagenoeg alle landen mechanisme­n die verhindere­n dat mensenrech­ten bij gewone meerderhei­d buitenspel worden gezet.

Ook als het niet om mensenrech­ten gaat, is democratie meer dan de macht van de meerderhei­d. Zoeken naar een brede consensus is een bli jvende opgave. Natuurlijk heeft dat proces grenzen. M aar overeenste­mming vinden met wie je over heel veel van mening verschilt, is een blijvende bron van vreugde.

Uit mijn jaren in he t parlement heb ik vooral goede herinnerin­gen aan we tten waarin velen zich uiteindeli­jk konden vinden, of ze nu over erfrecht of veiligheid gingen. Ze komen misschien trager tot stand, maar zi jn duurzaam. Z e ontsnappen aan steekvlamp­olitiek en de waan van de dag .

’s Avonds, bij het diner, bleek ambassadeu­r Tokovinin een man met veel cultuur te zijn. Een specialist in Oudarabisc­h, maar ook een doodgewoon mens die een religieus huwelijk sloot in de nadagen van de SovjetUnie, toen niet duidelijk was of dat wel helemaal mocht. Maar er gebeurde nie ts.

Eruditie is, naast humor, de sleutel van de diplomatie. J e kunt je eigen belangen pas verdedigen, als je in staat bent die van anderen te zien. Daar kun je expliciet naar vragen, maar je komt ze vooral op het spoor door onge veinsde belangstel­ling voor wie iemand werk elijk is. Dat voork omt opgekropte woede, en bitere gevoelens van miskenning.

De snelste weg naar iemand anders is altijd de zijweg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium