De Standaard

Leuvense topdokter knoeide met kankerstud­ies

Kinderkank­erspeciali­st Stefaan Van Gool vertrok twee jaar geleden met stille trom uit het UZ Leuven. Hij deed dat niet zomaar: er waren ethische en wetenschap­pelijke problemen met zijn klinische studies op patiënten.

- VAN ONZE REDACTEURS MAXIE ECKERT MARK EECKHAUT

De 11jarige Maithili uit Brugge heef t een hersenstam­tumor die niet geopereerd kan worden. Duizenden kilome ter verder , in M aryland ( VS), woont de 8 jarige Elijah. Hij lijdt aan dezelfde ongeneesli jke ziekte als Maithili. Kranten hier en in de VS berichtten recent over de kinderen. Z e hebben he tzelfde grote doel: 40.000 tot 70.000 euro inzamelen voor een behandelin­g met tumorvacci­naties bij de Belgische kinderneur­ooncoloog Stefaan Van Gool.

Die was professor aan de KU Leuven en werkte tot t wee jaar geleden aan he t UZ L euven. I n eigen land werd hi j bek end door de t vreeks

Topdokters. Vandaag werkt hij in een Duitse privéklini­ek. Gisteren pleit te Van Gool naar aanleiding van de case van een 39 jarige patiënt uit G enk nog op VTM Nieuws voor een terugbetal­ing van de behandelin­g die hi j daar toepast.

De Standaar d k on achterhale­n dat Van Gool uit Leuven vertrok nadat er ernstige e thische, juridische en we tenschappe­lijke problemen bleken te zijn bij de klinische studies die hij uitvoerde. Daarin gaf hij kinderen en volwassene­n me t een le vensbedrei­gende hersentumo­r experiment­ele tumorvacci­ns. Maithili en Elijah hopen vandaag dat een gelijkaard­ige behandelin­g door V an Gool hun leven zal redden.

Een onderzoeks­commissie me t professore­n uit Leuven en van andere universite­iten hek elde dat V an Gool zi jn e xperimente­le tumor vaccins aanprees bi j patiënten ter wijl nog helemaal nie t vaststond dat ze zouden werken. Op die manier gaf hji zijn patiënten, en bi j kinderen hun ouders, valse hoop. Tot op de dag van vandaag is trouwens nog alti jd niet bewezen dat de vaccins werk en.

Informatie­onderzoek

Er is ook twijfel of alle patiënten (bij kinderen hun ouders) instemden met de e xperimente­le behandelin­g voor de levensbedr­eigende hersentumo­r en ze daarvoor alle nodige objectieve informatie hadden gekregen.

Het parket van L euven bevestigt dat er een informatie­onderzoek loopt naar e ventuele inbreuk en die Stefaan Van Gool zou hebben begaan ‘tegen de medische regelge ving in een specifiek medische conte xt’.

De waslijst aan problemen in de studies van Van Gool, zegt een bron, doet eerder denken aan wanpraktij­ken van farmaceuti­sche bedrijven in ontwikkeli­ngslanden dan aan degelijk onderzoek in eigen land.

Nadat alle problemen aan he t licht waren gek omen, ver trok V an Gool in februari 2015 uit het UZ Leuven. Hij bleef nog wel verbonden aan de KU Leuven.

Rector Rik Torfs reageert niet. Hij verwijst voor een reactie naar het UZ Leuven. Daar beroepen ze zich, ne t als Van Gool zelf, op de ver trouwelijk­heidsclaus­ule die is opgenomen in he t contrac t dat he t ver trek van Van Gool heeft geregeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium