De Standaard

Opposant opgepakt

Russische oppositiel­eider kreeg vele tienduizen­den betogers op straat tegen corruptie. Ondanks het strenge demonstrat­ieverbod van de overheid.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN RUSLAND STEVEN DERIX MOSKOU |

Aleksej Navalny,

een van de belangrijk­ste oppositiel­eiders in Rusland, is in Moskou gearrestee­rd tijdens een anticorrup­tiebetogin­g

Nee, he t was geen Russische M aidan. De demonstran­ten op he t P oesjkinple­in in Moskou richtten geen barricades op en gooiden nie t met molotovcoc­ktails. Z e lie ten zich gedwee oppakken. De twee jongens in de lantaarnpa­al hielden he t het nog het langste uit, luid toegejuich­t door het publiek. Toen veegde de oproerpoli­tie OMON he t plein schoon. Ze hoefden de wapenstok nauwelijks te gebruik en.

Toch zullen de demonstrat­ies van zondag president V ladimir Poetin zorgen hebben gebaard. Hoewel de autoriteit­en de demonstrat­ies ten strengste hadden verboden, kreeg oppositiel­eider Aleksej N avalny vele tienduizen­den mensen op de been. V an V ladivastok tot Smolensk gingen burgers de straat op om te demonstrer­en tegen de schaamtelo­ze corruptie van Ruslands politieke klasse.

Fortuin van Medvedev

Afgelopen maand onthulde Navalny de financiële huishoudin­g van Dmitri M edvedev. De R ussiche premier – officieel jaarsalari­s ongeveer 150.000 euro – bleek aan het hoofd te staan van een vastgoedim­perium ter waarde van ruim een miljard euro. ‘ Dimon ’ (een koosnaam voor Dmitri) bezit niet alleen een gigantisch buitenhuis bi j M oskou, maar ook een landgoed bij Koersk, een skicomplex bij Sotsji en een wijngaard in Toscane.

Navalny eist ant woorden van de regering. En veel Russen blijkbaar ook. In het centrum van Moskou verzamelde­n zich naar schatting zo ’n 20.000 be togers. Bi jna negenhonde­rd van hen werden opgepakt – veel meer dan ti jdens de beruchte betoging op het Moerasplei­n in 20 13. Die be toging markeerde het einde van de massale protesten tegen P oetins her verkiezing. De betogingen van afgelopen zondag zijn een onrustige opmaat voor de verkiezing­en van volgend jaar.

De enige serieuze uitdager van Poetin bij de presidents­verkiezing­en in 2018 werd in de kraag gevat nog voordat hij zich bij de menigte had kunnen voegen. Zodra Aleksej Navalny de metro uit kwam, werd hij gearrestee­rd. V andaag zal de Russische oppositiel­eider worden voorgeleid.

Ondertusse­n heeft Navalny wel zijn punt gemaakt. Terwijl Poetin nog altijd niet heeft laten weten of hij op gaat voor een vierde termjin als president, is Aleksej Navalny al maanden aan het bouwen aan zijn presidenti­ële campagne: nie t alleen in M oskou en SintP etersburg, maar vooral ook in de provincie.

Angst van Poetin

Navalny kiest be wust voor de straat. Vorige maand werd hij opnieuw veroordeel­d in een corruptiez­aak rond een bosbedrijf in Kirov. H et vonnis ‘Kirovzaak’ is door het Europese Hof vernietigd, en de zaak is door mensenrech­tenorganis­aties afgedaan als een politiek ‘ showproces’. M aar door de nieuwe veroordeli­ng ( vijf jaar voorwaarde­lijk) mag Navalny zich volgens de Russische wet niet verkiesbaa­r stellen.

Navalny claimt van wel en daarbij beroept hij zich op de Russische grondwet. Achter de schermen bereidt de oppositiel­eider zich echter voor op een lange straatcamp­agne die moe t leiden tot zoveel maatschapp­eli jke druk dat de Russische kiescommis­sie in december nie t om N avalny heen kan.

Misschien kiest het Kremlin ervoor om Navalny alsnog toe te laten. Doe t P oetin dat nie t, dan neemt hij een risico. De grootste angst van de R ussische president en zijn entourage is een revolutie zoals die zich in Kie v voltrok, in februari 2014. Gisteren bleek dat er één man kan zorgen voor een ‘Russische M aidan’: Aleksej N avalny.

 ??  ??
 ?? © ap, afp en epa ?? Oppositiel­eider Aleksej Navalny werd opgepakt en weggevoerd nog voor hij mee kon betogen.
© ap, afp en epa Oppositiel­eider Aleksej Navalny werd opgepakt en weggevoerd nog voor hij mee kon betogen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium