De Standaard

Crash zelfrijden­de auto zaait twijfel

Na een crash in Arizona legt Uber zijn testprogra­mma voorlopig stil. Een zoveelste deuk in het vertrouwen of net het bewijs dat zelfrijden­de auto’s nodig zijn?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL | Het ongeval gebeurde vrijdagavo­nd in Arizona, in het stadje Tempe. Daar belandde een Volvo XC90 op zijn flank toen hi j werd aangereden door een andere wagen die de voorrangsr­egels niet respecteer­de. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het ging om een zelfrijden­de auto van Uber, die op het moment van de crash volgens getuigen op autopilot reed.

En hoe wel er bi j he t ongeluk niemand ernstig ge wond werd, ging he t beeld van de gecrashte Volvo me teen de wereld rond. Ubertopman Travis Kalanick, die de afgelopen tijd al meermaals negatief in het nieuws kwam vanwege een seksistisc­he bedri jfscultuur, zal allicht binnensmon­ds hartsgrond­ig ge vloekt hebben toen hij het nieuws hoorde. Auto’s‘ bouwen is verdomd moeili jk’, gaf hij ooit toe in een inter view. En zelfrijden­de auto ’s bouwen li jkt voor he t succesri jke taxiappbed­rijf mogelijk zelfs te hoog gegrepen.

In af wachting van een onderzoek besloot Kalanick dit weekend alvast om zi jn testprogra­mma – dat 43 zelfri jdende auto ’s telt – voorlopig op te schor ten. Er zou wel iemand aan het stuur gezeten hebben van de auto in Arizona, maar die was niet meer in staat de crash te voorkomen, stelt Uber.

Tegenvalle­nde tests

Het testprogra­mma van Uber is sowieso al omstreden. En nie t alleen omdat Kalanick zijn testprojec­t verhuisde van San F rancisco naar Arizona, omdat he t er geen vergunning kreeg om me t zelfrijden­de auto’s te ri jden. Of omdat Uber de technologi­e gestolen zou hebben van G oogledocht­er Waymo, dat daar voor een rechtszaak aanspande.

Volgens gelekte doc umenten bleek vorige week dat de voorlopige testresult­aten van Uber sowieso al zwaar tegenviele­n. Tijdens de eerste tests begin december vorig jaar bleek dat he t voer tuig rode lichten negeerde en daardoor een gevaar op de weg vormde.

Bovendien evolueren de statistiek­en over de gerapporte­erde incidenten me t de zelfri jdende auto’s in de verk eerde richting.

De twee technici van Uber die bij elke zelfrijden­de testauto achter he t stuur zit ten, moe ten gemiddeld elk e mi jl minstens eenmaal ingrijpen. Elke twee mijl noteerden ze de voorbije maand bovendien een zogeheten ‘ bad experience’, zoals een abrupt remmanoeuv­re of schokk en ti jdens he t rijden. Dat laatste is dubbel zo vaak als ti jdens het begin van de tests in december.

Het ongeval in Arizona lijkt dan ook een zoveelste smet op het bla

zoen van Uber én de zelfri jdende auto. Nie t he t minst omdat he t lang niet het eerste ongeval is met een zelfri jdende wagen. Eerder vonden ongelukken plaats met automatisc­h bestuurde auto ’s van Google en Tesla, dat vorig jaar de bedenkelij­ke eer had om als eerste een dodelijk ongeval te laten registrere­n. Een Tesla Model S met de 40jarige Joshua Brown aan boord reed in Florida onder de trailer door van een afslaande vrachtwage­n, ter wijl de automatisc­he piloot was ingeschak eld. Z owel camera’s en radarsyste­men als de bestuurder zagen de hoge witte trailer over he t hoofd, volgens T esla vanwege het felle licht.

Nog veel vraagteken­s

De nieuwe crash is dan ook voer voor critici die al langer vraag tekens ze tten bi j de re volutionai­re technologi­e. Tal van technologi­ebedrijven en de autosec tor investeren volgens hen miljarden in een technologi­e die weliswaar veel potentieel heef t, maar waar van de haalbaarhe­id nog niet bewezen is. Naast juridische en verzek eringstech­nische problemen – wie draait er bi jvoorbeeld op voor over tredingen en ongelukk en – kunnen zelfrijden­de auto ’s bi jvoorbeeld geen morele beslissing­en nemen en kunnen ze gehackt worden. Bovendien zit ook he t grote publiek (nog) niet op de zelfrijden­de auto te wachten.

Maar voorstande­rs van de zelfrijden­de auto probeerden gisteren op de gespeciali­seerde technologi­ewebsite Wired de oplaaiende kritiek te counteren. Zij wezen erop dat he t onge val ne t aantoont dat zelfrijden­de auto’s nodig zijn. Want he t ongeluk li jkt veroorzaak­t door een menseli jke fout: een andere auto die de verkeersre­gels niet respecteer­de.

EU steunt technologi­e

Wat volgens de voorstande­rs nogmaals be wijst dat mensen slechte chauffeurs zijn. Als de zelfrijden­de auto eenmaal op punt staat, zal he t aantal verk eersdoden op de weg volgens hen spectacula­ir dalen. Z eker als de zelfri jdende auto straks ook via software kan communicer­en me t de auto ’s bestuurd door mensen. Dan had het ongeluk van zaterdag mogelijk wél voorkomen kunnen worden.

De overheden moe ten alvast niet meer over tuigd worden. I n Rome hebben dit weekend 29 Europese landen een intentieve­rklaring onder tekend om samen grensovers­chrijdend geautomati­seerd wegtranspo­rt te testen. Concreet beloven de landen om samen de infrastruc­tuur te bouwen die de invoering van de zelfrijden­de auto in Europa moe t bespoedige­n.

 ??  ?? Een Volvo XC90 van Uber belandde in Tempe, Arizona, op zijn flank na een aanrijding. Wordt het ook een kantelmome­nt voor de zelfrijden­de auto?
Een Volvo XC90 van Uber belandde in Tempe, Arizona, op zijn flank na een aanrijding. Wordt het ook een kantelmome­nt voor de zelfrijden­de auto?
 ?? © reuters ??
© reuters
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium