De Standaard

SCHULDIGE STILTE

- BART STURTEWAGE­N

Weinigen zijn weerlozer dan patiënten die door de reguliere we tenschap zijn opgegeven, en hun naaste omgeving. Het risico dat ze, in hun wanhoop, hun toe vlucht nemen tot onbe wezen en dus niet terugbetaa­lbare therapieën is le vensgroot. Net daarom bestaan er strenge procedures voor he t toepassen van e xperimente­le geneeswijz­en op mensen. Essentieel is dat de patiënt en zi jn of haar familie goed beseffen dat de uitk omst van de therapie onzeker is en dat er aan de behandelin­g ernstige risico’s zijn verbonden.

De Standaard brengt vandaag aan he t licht dat dat systeem van waarborgen in het geval van de wereldverm­aarde kinderkank­erspeciali­st Stefaan Van Gool niet afdoende heef t gewerkt. Talrijk zijn de mensen en de overheidsi­nstanties die wee t hadden van de we tenschappe­lijke en e thische gebreken van zijn immuunther­apie. Hun gezamenlij­ke inschattin­g leidde ertoe dat de professor het UZ Leuven ‘in onderling overleg ’ diende te verlaten. Maar geen van hen bracht de ware toedracht naar buiten. Het gevolg is dat V an Gool vandaag in een privéklini­ek in K eulen zijn activiteit­en voortzet en dat nog steeds patiënten hemel en aarde be wegen om het geld voor de dure behandelin­g bijeen te brengen.

Zowel een interne audit als een e xtern onderzoek toonde aan dat de we tenschappe­lijke waarde van Van Gools werk uiterst be twistbaar was. Procedures werden nie t gevolgd, waardoor de onderzoeks­resultaten mogelijk onbetrouwb­aar zijn. Er zijn ‘ ernstige vermoedens van fraude ’: er ontbreekt bewijs dat de patiënten goed geïnformee­rd werden over de risico’s die ze liepen en over he t onbewezen karakter van de behandelin­g . De deelnemers aan de experiment­ele therapie waren, door he t ontbreken van de toestemmin­gen, nie t verzekerd als ze door bijwerking­en schade zouden veroorzak en.

De schuldige stilte rond dit dossier doe t grote vragen rijzen over de mate waarin uitbehande­lde patiënten beschermd zijn tegen zinloze of zelfs schadelijk­e behandelin­gen. Het bestaan van strikte wetenschap­pelijke en e thische regels en procedures kan hinderlijk en zelfs stuitend overk omen voor zieken voor wie de ti jd de grootste vi jand is. Maar net zij moeten er vanop aan kunnen dat ‘ het systeem’ in die penibele fase van hun le ven hun belangen behartigt.

In deze zaak is minstens de indruk ge wekt dat ernstige ontsporing­en zijn toegedekt. Dat is onaan vaardbaar. Het redden van reputaties van mensen en instelling­en mag nooit voorrang kri jgen op de beschermin­g van fundamente­le patiëntenr­echten.

 ??  ?? Klantendie­nst Tel: 02/790.21.10 / eloket: standaard.be/klantendie­nst
Klantendie­nst Tel: 02/790.21.10 / eloket: standaard.be/klantendie­nst
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium