De Standaard

Wat is een tumorvacci­n?

- (mec)

De diagnose ‘ kwaadaardi­ge hersentumo­r’ betekent vrijwel altijd zeer slecht nieuws. De gemiddelde levensverw­achting na de diagnose bedraag t iets meer dan een jaar. Kwaadaardi­ge hersentumo­ren zijn de kanker met het hoogst aantal verloren le vensjaren, maakte he t UZ L euven recent nog bekend. Dat is te wi jten aan he t feit dat veel patiënten, kinderen maar ook veer tigers en vi jftigers, plots uit hun ac tieve leven worden gerukt. Om die reden wordt veel hoop gesteld in immuunther­apie.

Immuunther­apie breekt de jongste jaren in de kankerbeha­ndelingen door als alternatie­f of aan vulling op chemothera­pie en bestraling . Bij de immuunther­apie wordt he t afweersyst­eem van de patiënt geactiveer­d zodat he t zelf tegen de kank ercellen vecht.

In de studies van V an Gool werden daar voor therapeuti­sche tumorvacci­ns op maat van de patient gemaakt (wat de hoge k ostprijs verklaart). Kort gezegd worden voor de vaccins bepaalde cellen uit het bloed van de patiënt gehaald. I n het lab worden die cellen behandeld me t tumorweefs­el van de patiënt (die eerder werd geopereerd om de tumor weg te halen). Daarna worden de cellen ingespoten bij de patiënt, in de hoop dat he t afweersyst­eem in actie schiet tegen de tumorcelle­n.

Experts wijzen er in vakbladen op dat he t nog helemaal niet duidelijk is of tumor vaccins ooit de standaardt­herapie worden tegen hersentumo­ren. Ook voor andere kank ers heeft geen enkel tumorvacci­n een vergunning in Europa.

Intussen lopen er wereldwi jd klinische studies naar tumorvacci­ns. Maar het blijft wachten op harde bewijzen dat de vaccins le vens redden.

 ?? © blg ?? Hersentumo­r.
© blg Hersentumo­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium