De Standaard

Wat beloofde België en wat deed het al?

- (gina)

Vluchtelin­gen in de Griekse hotspots komen in aanmerking voor ‘relocatie’ binnen het Europese spreidings­plan. Volgens dat plan moeten de EUlanden 160.000 mensen opnemen. Ter vergelijki­ng: Turkije vangt 2,2 miljoen Syrische vluchtelin­gen op, het kleine Libanon 1,2 miljoen. Binnen Europa zou men dat aantal nog willen halveren, omdat de instroom van migranten is gedaald. Maar officieel is die beslissing nog niet genomen.

België moest iets meer dan 3.800 mensen uit Griekenlan­d en Italië halen. Die (nog niet erkende) vluchtelin­gen mogen dan bij ons de asielproce­dure opstarten. Halen wij dat doel nog?

Wouter De Vriendt (Groen) vroeg de gegevens op bij staatssecr­etaris Theo Francken (NVA). In 2016 relokalise­erde België tweehonder­d mensen, of ongeveer 14 procent van de doelstelli­ng. ‘Bedroevend laag’, zegt De Vriendt. Ook hij las het Harvardrap­port en de audit van de Rekenkamer met stijgende bezorgdhei­d. ‘Seksuele uitbuiting, tekort aan voeding, daklooshei­d, ... Als we nu niet ingrijpen, wanneer dan wel?’

‘België moet op korte termijn minstens duizend nietbegele­ide minderjari­gen naar hier halen. Andere landen zullen zeker volgen. Dit is geen pleidooi voor open grenzen, maar een kans om daadkracht­ig en solidair op te komen voor oorlogsvlu­chtelingen.’

Het kabinetFra­ncken verwijst naar het antwoord op de parlementa­ire vraag. ‘De Commissie heeft een nieuwe realistisc­he prognose opgesteld, en op basis van die prognose zal België zijn engagement nakomen’, zegt Francken. ‘Tegen eind 2017 willen wij 1.500 personen gerelokali­seerd hebben. Officieel verwacht de Commissie nog 3.261 relocaties van België. Maar het kabinet-Francken wijst erop dat ‘de Griekse administra­tie niet genoeg dossiers doorgeeft voor de plaatsen die wij aanbieden’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium