De Standaard

Reynders verbrandt zich aan Saudi-Arabië

Het kabinet van vicepremie­r Didier Reynders (MR) gaf wel degelijk zijn fiat om SaudiArabi­ë in de VNCommissi­e Vrouwenrec­hten te stemmen.

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I De evolutie in de uitspraken van Didier Reynders is opvallend. Woensdag klonk het nog dat hij ‘niet op de hoogte’ was van de steun die België heeft gegeven aan de kandidatuu­r van SaudiArabi­ë voor de VNCommissi­e Vrouwenrec­hten. Gisteravon­d, nadat premier Charles Michel (MR) in de Kamer had gezegd dat hij de stemming betreurde, zei de minister van Buitenland­se Zaken ‘persoonlij­k’ niet op de hoogte te zijn.

Volgens verschille­nde bronnen was het kabinetRey­nders immers wel op de hoogte en is in deze zaak de procedure helemaal gevolgd. Dat haalt meteen de politieke verwijten onderuit dat de schuld bij een te passieve diplomatie lag. De Belgische ambassadeu­r, Marc Pecsteen, had door een late vraag van de VS om tot een stemming over te gaan, inderdaad nauwelijks enkele uren de tijd om Brussel een stemadvies te vragen. Maar dat is wel degelijk gebeurd.

Zo komt de focus toch op Reynders te liggen. Groen en Ecolo vragen een nieuwe bijeenkoms­t van de commissie Buitenland­se Betrekking­en om de minister op de rooster te leggen. De PS eiste gisteren zelfs zijn ontslag, omdat hij woensdag in de commissie Buitenland­se Zaken leugens verteld zou hebben.

Maar zover is het nog lang niet. Reynders ontkent dat hij persoonlij­k op de hoogte is gebracht, ook al gaven zijn administra­tie en zijn kabinet – die hij verdedigt – wel hun fiat. Tot nu hoefde de minister voor dergelijke stemadviez­en ook niet op de hoogte gebracht te worden, maar daar komt veranderin­g in. Reynders heeft immers de opdracht gegeven een nieuwe procedure uit te werken, zodat situaties als de ‘plotse’ stemming over SaudiArabi­ë voortaan aan de minister persoonlij­k en aan de regering worden gesignalee­rd. Het kernkabine­t zou zich vandaag al over een voorstel buigen.

Overigens zegt de vicepremie­r de reacties en de commotie over het stemgedrag van België te begrijpen. ‘Ik betreur deze situatie ten zeerste en ik wil er alles aan doen om een herhaling in de toekomst te vermijden.’

Verscheide­ne politieke partijen wijzen naar de mogelijk perfide houding van de Verenigde Staten in het dossier. Die zouden een stemming hebben uitgelokt om de geloofwaar­digheid van de VN aan te tasten. Bewijzen daarvoor zijn er niet. Wel is zeker dat een neenstem de Belgische belangen op termijn hadden kunnen schaden. Ons land is in 2019 kandidaat voor een zitje in de VNVeilighe­idsraad. Het lobbywerk daarvoor is nu al bezig.

Bovendien blijft het een discussie waard of neen stemmen beter is dan de discussie aangaan. ‘Als we alle foute regimes moeten bannen, kunnen we de VN net zo goed opdoeken’, klinkt het in diplomatie­ke kringen.

België was niet alleen met zijn jastem. SaudiArabi­ë kreeg 47 van de 54 stemmen. Ook Noorwegen, bijvoorbee­ld, stemde voor. Maar ook daar stelt de oppositie vragen bij de jastem.

‘Ik betreur deze situatie ten zeerste en ik wil er alles aan doen om een herhaling in de toekomst te vermijden’ DIDIER REYNDERS Vicepremie­r

‘Ik was niet op de hoogte van de vraag om een stemming. België verheugt zich hoegenaamd niet over de verkiezing’ DIDIER REYNDERS Woensdag in de Kamer ‘De diensten en

medewerker­s van Buitenland­se Zaken hebben op een heel profession­ele wijze de normale procedure toegepast’ DIDIER REYNDERS Donderdag in persberich­t

De Belgische ambassadeu­r, Marc Pecsteen, is verrast wanneer de VS een stemming over de nieuwe kandidaten voor de VNvrouwenr­echtencomm­issie vragen. Dat is niet gebruikeli­jk. Normaal volgen de landen de zogenaamde clean slateproce­dure, waarbij elk regionaal blok – Afrika, Azië, Europa, ... – per vrijgekome­n zitje een nieuwe kandidaat aanduidt. De Belgische diplomatie heeft een stemming niet voorbereid, maar moet wel een positie innemen. Overleg

Pecsteen neemt daarop snel contact op met Brussel, zoals de procedure voorschrij­ft. De tijd dringt, er blijft amper twee uur om een beslissing te nemen. Volgens bronnen bereikt de discussie het kabinet van minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR). Die zou zelf niet gehoord zijn, ook al is Pecsteen een van zijn voormalige kabinetsch­efs. Maar de procedure schrijft inderdaad niet voor dat de minister zelf moet worden gehoord. Het kabinet Reynders valideert wel de jastem.

Die was ingegeven vanuit ‘een louter diplomatie­ke logica’, valt te horen. ‘Een neestem betaal je la ter cash. Het had de Belgische belangen op termijn kunnen schaden’, klinkt het binnen de diplomatie. Ons land is in 2019 kandidaat voor een zitje in de VNVeilighe­idsraad. Het lobbywerk daarvoor is nu al bezig.

Tegelijk wordt het symbolisch­e belang van een tegenstem geminimali­seerd. SaudiArabi­ë loopt zeker niet voorop wat vrouwenrec­hten betreft, maar dat doen landen als Bahrein en Iran ook niet. En die zitten nu al in de commissie. ‘Als we alle foute regimes moeten bannen, kunnen we de VN net zo goed opdoeken.’ De stemming is trouwens geheim en een neestem zal de uitslag niet beïnvloede­n. Een jastem lijkt een veilige keuze.

Maandag 24 april Schandaal

Dat blijkt een misvatting. Wanneer duidelijk wordt dat er minstens vijftien democratis­che landen voor de Saudi’s hebben gestemd, zwelt de internatio­nale verontwaar­diging aan. De zoektocht naar de daders kan beginnen, ook in België.

Woensdag 26 april Vintage Reynders

Reynders krijgt vragen van oppositie en meerderhei­d over de kwestie in de Kamercommi­ssie Buitenland­se Zaken. Een duidelijk antwoord komt er niet, maar voor de goede verstaande­r is er geen twijfel meer mogelijk: België heeft voor gestemd. ‘Ik was er niet van op de hoogte dat er een stemming zou plaatsvind­en’, zegt Reynders. België is hoegenaamd niet opgezet met de verkiezing, aldus de minister. De diplomatie krijgt zo de zwartepiet doorgespee­ld. Over de contacten met zijn kabinet zwijgt Reynders. Hij tracht de verkiezing ook als een kans te verkopen om op SaudiArabi­ë in te praten.

Donderdag 27 april Discreet overleg

Binnen de meerderhei­d wordt discreet overlegd, want CD&V, Open VLD en NVA zitten verveeld met de kwestie. De regering poogt te reconstrue­ren wat er fout is gegaan en een houding te bepalen. Reynders is politiek verantwoor­delijk voor de calamiteit. Maar het feit dat het overleg hem persoonlij­k niet heeft bereikt, biedt paradoxaal genoeg ruimte om een knieval te maken zonder dat Reynders hangt.

Spijt

‘Ik betreur deze stemming.’ Premier Charles Michel (MR) valt in de Kamer publiekeli­jk de diplomatie af. ‘Mochten we het opnieuw kunnen doen, dan zouden we geen steun geven voor die stemming.’ Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten zegt in Villa Politica letterlijk dat de diplomatie ‘een fout’ heeft gemaakt.

Maar de premier meldt ook dat Buitenland­se Zaken wel degelijk op de hoogte was van de stemming. De geruchten dat de kabinetsch­ef van Reynders zijn fiat heeft gegeven, worden hardnekkig­er. De PS eist dat Reynders ontslag neemt omdat hij de commissie woensdag zou voorgeloge­n hebben.

‘Persoonlij­k’

’s Avonds gaat Reynders in een persberich­t toch achter zijn personeel staan: ‘De diensten en medewerker­s van Buitenland­se Zaken hebben op een heel profession­ele wijze de normale procedure toegepast’, klinkt het plots.

Daarnaast nuanceert Reynders zijn stelling dat hij niet op de hoogte was. Nu klinkt het dat hij ‘persoonlij­k’ niet op de hoogte was – wat volgens onze bronnen dus klopt. De vicepremie­r klinkt verontschu­ldigend: ‘Ik begrijp de reacties en de commotie die dit heeft teweeggebr­acht’, schrijft hij. De hele kwestie lijkt plots niemands schuld, louter een kwestie van slechte afspraken. Reynders heeft daarom een instructie klaar om ervoor te zorgen dat ‘dergelijke situaties voortaan ter kennis worden gebracht van de minister persoonlij­k’.

 ??  ??
 ?? © Nicolas Maeterlinc­k/blg ?? Minister Didier Reynders bij het Masmak fort in het centrum van de Saudische hoofdstad Riyad.
© Nicolas Maeterlinc­k/blg Minister Didier Reynders bij het Masmak fort in het centrum van de Saudische hoofdstad Riyad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium