De Standaard

GARY YOUNGE HEKELT DODELIJKE WAPENCULTU­UR IN DE VS

‘Zeven kapotgesch­oten jonge levens per dag

- INE ROOX

Los Angeles, 23 november 2013. Het is een doodgewone dag in de Verenigde Staten. Gemiddeld sterven zeven kinderen per dag door wapengewel­d, die dag zijn dat er tien. Gary Younge stelt vast dat Amerikanen die doden erbij nemen.‘De redenering lijkt wel: je schrapt het verkeer of de auto toch ook niet, omdat er net een dodelijk autoongeva­l is gebeurd?’

De tien dode kinderen van 23 november – zeven zwarte kinderen, twee latino kinderen, één blank kind – verdwijnen in de statistiek­en. Hun dood, in een zwarte of latino buurt, wordt hooguit in de regionale berichtgev­ing opgepikt. Gary Younge reconstrue­ert hun leven en geeft ze een gezicht. Hij pluist hun Facebookpr­ofiel uit en hij zoekt hun ouders, vrienden en leraars op. Hij achterhaal­t de omstandigh­eden van hun dood, wie ze waren en wat ze hadden kunnen worden. De jongste was amper negen, de oudste negentien. Younges verslag grijpt naar de keel, en leest als een striemende aanklacht tegen de wapencultu­ur in Amerika. U raakte emotioneel betrokken bij de cultuur van wapengewel­d in de VS toen u daar vader werd. Inspireerd­en uw kinderen u tot dit boek?

‘Het idee vloeide voort uit een reportage die ik voor ons magazine had geschreven. Ik voelde toen al dat daar een boek in zat. Twaalf jaar lang was ik een buitenland­se correspond­ent in de VS, waar ik met een Amerikaans­e trouwde. Daardoor stond ik altijd met één voet in dat land, en met de andere erbuiten. Voordat we kinderen kregen, benaderde ik de VS op een antropolog­ische manier. Ik raakte wel geïntrigee­rd door wat mensen in Amerika overkwam, maar het was toch altijd een stap verder van me af dan als het thuis in Londen zou zijn gebeurd.’

‘Toen ik kinderen kreeg in Amerika, veranderde dat. Mijn vrouw is een AfroAmerik­aanse, en zelf ben ik een kind van migranten uit Barbados. Ik werd een zwarte vader van twee zwarte kinderen, en we woonden in Chicago, waar je niet om het wapengewel­d heen kunt.’ Uw vrouw moest op een zomer avond met jullie dochter in de draagzak een kapperszaa­k in vluchten, omdat er werd geschoten. En in de buurt van een nabijgeleg­en parkje en de school van uw zoon werden pistolen gevonden. Verhuisden jullie daarom naar GrootBritt­annië?

‘Neen, we verhuisden om een reeks banale redenen. Amerika is best een leefbaar land, hoor. Het is alleen tegelijk hartstikke dodelijk. Maar de Amerikanen nemen het risico op doden erbij. Ik stelde al die ouders van dode kinderen de vraag: hoe is dit kunnen gebeuren? Verbijster­end genoeg antwoordde niemand dat het aan de wapens lag. Omdat geen enkele Amerikaan zich nog een samenlevin­g kan voorstelle­n zonder wapens.’ Er zijn toch activisten voor een strengere regelgevin­g?

‘Heel veel Amerikanen zouden meer restrictie­s willen, maar niemand gelooft nog in een wereld zonder wapens. Ook al zouden velen het wel willen, ze achten het even onrealisti­sch als een wereld zonder verkeer. Of als een land waar je zes maanden per jaar met vakantie kunt.’ U herhaalt geregeld dat uw boek geen pleidooi is voor strengere wapenwette­n in de VS. Waarom niet? Was u bang dat u een bepaald Amerikaans publiek zou afstoten?

‘Ik stoor me niet aan de mening van Amerikaans­e lezers, maar ik ben wel een Brit. Daardoor ben ik niet het best geplaatst om mij in deze discussie te mengen. Bovendien begrijp ik de aantrekkin­gskracht van vuurwapens totaal niet. Het debat over de controle over vuurwapens is bepaald niet productief. Het leidt altijd tot dezelfde kortsluiti­ng, waarbij de voorstande­rs van wapenbezit aan komen draven met de Amerikaans­e grondwet, die weerspiege­lt wat een groep mensen meer dan tweehonder­d jaar geleden vond. De discussie gaat nooit verder dan dat. Het is veel krachtiger om te beschrijve­n wat vuurwapens vandaag teweegbren­gen.’ Hoe wordt uw boek in Amerika onthaald? ‘Mijn lezingen in Amerika trek

‘Ik was ziedend toen ik deze tien levensverh­alen van jonge kinderen optekende, maar toch vind ik dit verhaal nu ook weer niet oeverloos deprimeren­d’ ‘In sommige wijken speelt een zeer giftige cocktail van factoren, zoals historisch­e achterstel­ling, sociaal isolement, racisme, gecombinee­rd met de talrijke wapens in omloop’

ken natuurlijk een al overtuigd publiek, dat niet noodzakeli­jk representa­tief is. Maar ook lobbyisten voor wapenbezit reageren. Onlangs nog, toen ik te gast was in een radioprogr­amma, schermden ze weer met het tweede amendement van de grondwet dat volgens hen het recht op wapenbezit verdedigt. Ik zei dat mijn boek helemaal niet daarover gaat, maar wel over de tragische dood van tien kinderen. Ik vroeg hun hoe zij dachten het tweede amendement veilig te stellen, en tegelijk die kinderen in leven te houden. Daar gaan ze natuurlijk niet dieper op in. Ze komen dan met het verhaal dat wapens geen mensen doden, maar dat mensen mensen doden. Maar wapens zijn natuurlijk gemaakt om mensen te doden, hé, dus wat een flauwekul om het verband te proberen ontkennen.’ Waarom verdwijnen in de VS zoveel slachtoffe­rs van wapengewel­d anoniem in de statistiek­en?

‘Omdat de media, de politici, zij die de agenda bepalen, aanvaarden dat er op elke willekeuri­ge dag in Amerika mensen op die manier om het leven komen. Zolang dat gebeurt in een verarmde zwarte of latino buurt, komt zo’n dode terecht in een statistiek. Want de hoogopgele­ide journalist­en en de politici wonen niet in zo’n buurt. Het wordt pas nieuws wanneer zo’n dode valt op een plek waar je het niet zou verwachten. In een lagere school, bijvoorbee­ld, zoals gebeur de bij de massale schietpart­ij van Sandy Hook, in 2012.’ Amerika is nog altijd een sterk gesegregee­rd land, schrijft u. Zwarten doden zwarten, en blanken kopen drugs bij blanken. Staat dat empathie in de weg?

‘Jazeker. Als deze doden vallen op een plek waar jij nooit zou wonen, waar je nooit naartoe gaat en waar je enkel slechte dingen over hoort, dan moet je een veel grotere inspanning leveren om met de slachtoffe­rs mee te leven. Natuurlijk zijn de VS nog sterk gesegregee­rd. Het land kende zo’n tweehonder­d jaar slavernij, honderd jaar segregatie en is pas enkele tientallen jaren een multiracia­le democratie. Ben je blank en welstellen­d, dan is het onwaarschi­jnlijker dat jouw kind door een kogel sterft. Het is niet onmogelijk, maar wel onwaarschi­jnlijk.’ Geen van de zwarte ouders van gedode kinderen die u ontmoette, gaf nochtans de schuld aan het racisme, of aan ‘het systeem’.

‘Klopt, maar ik ontmoette ook geen enkele ouder van een gedood kind die dacht dat Amerika géén racistisch land was. Zwarte ouders leren er allemaal mee leven. Met de wapens, het racisme en met de armoede: elke dag worden ze wakker met dezelfde problemen. Ik groeide zelf op als een zwart migrantenk­ind in Engeland. Mijn moeder prentte me goed in dat ik met racisme in aanraking zou ko men, maar ik moest niet komen klagen over een foute opmerking op school. Ik moest er maar mee leren omgaan. Al heel jong leerde ik dat ik twee keer zo hard moest proberen, om maar half zo ver te geraken.’

‘Ook zwarte ouders in Amerika voeren met hun kinderen “The Talk”. Ze vertellen hoe ze moeten omgaan met de politie. Dat ze niets moeten terugzegge­n en zich gedeisd moeten houden. Dat betekent nog niet dat die ouders het systeem aanvaarden, ze willen enkel dat hun kinderen in leven blijven. Zwarte ouders in Amerika beseffen dat de kans behoorlijk hoog is dat hun kind in de gevangenis eindigt, of wordt doodgescho­ten. De moeder van de zestienjar­ige Samuel Brightmon, die in Dallas werd doodgescho­ten, vertelde me dat ze had gevreesd dat niet Samuel, maar wel zijn broer zou worden gedood. En de vader van de achttienja­rige Gary Anderson, uit Newark, vond dat hij als vader tekortscho­ot als hij geen rekening hield met de mogelijkhe­id. Elke ouder die ik sprak, had vooraf ingecalcul­eerd dat zijn kind door een kogel zou kunnen sterven. AfroAmerik­anen leven in een permanente toestand van terreur.’ Vaak hoor je na zo’n schietpart­ij kritiek op de opvoeding van die

 ??  ??
 ?? © Robert F. Bukaty/ap ?? Sandy Hook, 2012: 26 doden.
© Robert F. Bukaty/ap Sandy Hook, 2012: 26 doden.
 ?? © Kevin Lamarque/reuters ?? Miyoshia Bailey uit Chicago treurt om haar doodgescho­ten zoon Cortez, op een persconfer­entie over wapengewel­d in Washington in 2015.
© Kevin Lamarque/reuters Miyoshia Bailey uit Chicago treurt om haar doodgescho­ten zoon Cortez, op een persconfer­entie over wapengewel­d in Washington in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium