De Standaard

Heruitgave van de Open Frontbriev­en

‘Wij, soldaten, wij lijden om ons Vlaams zijn’

-

Geert Bourgeois ziet in de Frontbriev­en gericht aan Woodrow Wilson en de Volkenbond een historisch­e en strategisc­he legitimati­e van zijn eigen ambities

Zit de moderne lezer te wachten op een heruitgave van de Open Frontbriev­en? De reeks pamfletten, geschreven in de loopgraven van de Eerste Wereldoorl­og door verontwaar­digde Vlaamse soldaten, is voor het eerst netjes gebundeld in een vuistdikke, wetenschap­pelijke klepper.

Geert Bourgeois (NVA) vindt de publicatie superactue­el. De ministerpr­esident hoopt ‘dat vele Vlamingen het boek gaan lezen en raadplegen, want Vlaanderen moet het verhaal van de Frontbeweg­ing levendig houden en voortverte­llen’.

Die stelling gaat hij morgen verdedigen in een symposium, waar ook het boek gepresente­erd wordt, in het bijzijn van de belangrijk­ste erfgenamen van de Frontbeweg­ing.

Striemende zweepslag

Even een kleine historisch­e uitstap: wat was de Frontbeweg­ing nu ook alweer? In de laatste jaren van de Eerste Wereldoorl­og groeide onder de Vlaamse troepen het ongenoegen over de Belgische legerleidi­ng – soms als een grotere en directere bedreiging ervaren dan het Duitse leger aan de overkant van het slagveld. Vooral het gebrek aan empathie, het openlijke dedain van Franstalig­e officieren voor de Nederlands­e taal en het gebrek aan dagelijkse vrijheid om de eigen identiteit te beleven, zetten de verhouding­en op scherp tussen de verschille­nde rangen, met de Vlamingen die vooral in de laagste regionen waren terug te vinden.

Maar wat het bloed echt deed koken, was het vooruitzic­ht dat, eenmaal de vrede gesloten en de dode kameraden geteld, ‘gans het Vlaamsche volk’ met lege handen zou achterblij­ven. Dat op het opgelopen leed geen politieke compensati­e zou volgen –geen Nederlands­talige universite­it, bijvoorbee­ld.

Of zoals in die tijd, enigszins prozaïsch verwoord: ‘Jongens, voelt ge den striemende zweepslag op uw eerlijk gelaat? Uw bloed mag stroomen bij beken, maar op een woordje dank hebt gij geen recht.’

Om hun ongenoegen kenbaar te maken, verschenen Open Frontbriev­en, een groep van pamfletten waarin de Vlamingen hun klachten en eisen formuleerd­en. Die werden clandestie­n gedrukt, soms op papier uit Parijs, en in het geheim in de loopgraven uitgedeeld. De bekendste, die tot de ‘canon’ van de Vlaamse Beweging behoren, zijn gericht aan Paus Benedictus XV, aan Kardinaal Mercier en aan Albert I – ‘In U alleen, o Koning, gelooven we nog. Ons volk is verachterd, verongelij­kt, diep vervallen. In België is voor de Walen alles, voor de Vlamingen niets.’ Alle drie geadressee­rden kregen ook effectief een exemplaar in handen.

Maar die strategie zette geen zoden aan de dijk. Integendee­l, alles verergerde zelfs: scherper toezicht, censuur, het instellen van een avondklok. Daarom verander de de Vlaamse Beweging het geweer van schouder en richtte de brieven voortaan naar wereldfigu­ren en internatio­nale instanties met gezag, zoals de Volkenbond, opgericht in 1919, en Amerika.

Nieuw enthousias­me

De Frontbeweg­ing hoopte door het vinden van machtige medestande­rs het Belgische establishm­ent te passeren. Vlaanderen autonomie geven, zo luidde de redenering van de flamingant­en, verhoogde trouwens de stabilitei­t in het naoorlogse Europa.

De Vlaamse Vredesvere­niging VOS en Aan de IJzer, de organisati­e achter de IJzerbedev­aart, brengen nu alle Frontbriev­en voor het eerst samen, in een wetenschap­pelijke, geannoteer­de uitgave. Dat ook ministerpr­esident Bourgeois dat ‘een substantië­le bijdrage aan de zorg voor ons oorlogserf­goed’ noemt, zegt trouwens iets over de actuele waarde ervan – zeker nu de herdenking van de Groote Oorlog loopt, waarmee Vlaanderen zich toeristisc­h wereldwijd op de kaart probeert te zetten.

De auteurs zelf hopen op een vernieuwd maatschapp­elijk en wetenschap­pelijk enthousias­me voor ‘de collectiev­e verbeeldin­g van de Vlaamse Beweging’.

Bourgeois ziet in de Frontbrie ven gericht aan Woodrow Wilson en de Volkenbond bovendien een historisch­e en strategisc­he legitimati­e van zijn eigen ambities, zijn regering en zijn partij. Zeker wat zijn assertief buitenland­s beleid betreft. De manier waarop hij Vlaanderen als regio promoot, vaak in weerwil van federaal minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) en veel actiever dan andere deelgebied­en, ligt gewoon in het verlengde van het verleden, luidt het. In die zin voltooit Bourgeois ergens wat de Frontbeweg­ing ooit hoopte maar nooit lukte: ‘Vandaag is Vlaanderen een zichtbare en niet te negeren actor op het internatio­nale veld.’

 ??  ??
 ?? © belga ?? De soldaten van de loopgraven schreven weleens politiek getinte brieven.
© belga De soldaten van de loopgraven schreven weleens politiek getinte brieven.
 ?? © rr ?? Een kopie van een Open Frontbrief.
© rr Een kopie van een Open Frontbrief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium