De Standaard

NA #NOFILTER, #NOMAKEUP EN #NOPHOTOSHO­P ZIJN ER NU #ECHTELIJVE­N

Na #nofilter, #nomakeup en #nophotosho­p zijn er nu #echtelijve­n. Alles en iedereen puur op sociale media. Toch weerklinkt er best wat kritiek op de lijven die ons schoonheid­sideaal moeten bijsturen. Want wie bepaalt wat echt is? De ‘authentiek­e hype’ drei

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER Eerst wat muziek. BRUSSEL I

I’m so fuckin’ sick and tired of the Photoshop

Show me somethin’ natural like ass with some stretch marks

Het is moeilijk herkennen zon der klank, maar het zijn twee stro fen uit de recente song Humble van de Amerikaans­e rapper Ken drick Lamar. Kleine man, groot talent. Houdt niet van fotoshoppe­n, wel van billen met striemen.

Billen met striemen is exact wat je te zien krijgt als je even surft met de zoekterm natural bo

dies: vetbandjes, cellulitis, vrou wen zonder makeup. Het hele net wemelt er stilaan van. Het voor bije jaar werden sociale media overspoeld met ‘puur natuur’fo to’s onder de hashtags #noma keup, #nofilter en #nophotosho­p. Want het moest maar eens gedaan zijn met dat onrealisti­sche schoonheid­sideaal.

Onder anderen Adele, Alicia Keys en Cameron Diaz deelden spontaan selfies. Onbekende va ders toonden hun #dadbod, moe ders deden een tegenbod met hun #mombod. De hele wereld mocht het zien: ook sterren hebben kraaienpot­en en het ouderschap is niet altijd een cadeau voor wie graag in de spiegel kijkt.

Zijn wie we zijn

België heeft nu ook z’n campag ne voor echte lijven, inclusief de tweetalige hashtags #echtelijve­n en #vraiscorps. Het Kruispunt Gendergeli­jkheid en de Brusselse staatssecr­etaris van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) willen namelijk reclamemak­ers, fotografen, ontwerpers en journalist­en overtuigen om vaker afbeelding­en van realistisc­he lichamen te gebruiken. Dat is nodig want uit enquêtes blijkt dat tweede derde van de vrouwen hun laag zelfbeeld wijt aan de druk van reclame en media.

Om de campagne kracht bij te zetten, roepen ze iedereen op om een foto te delen van hun ‘echte lijf’. Dat wil zeggen: geen makeup, geen filters, niet slanker, niet groter, niet kleiner en niet dunner dan in realiteit. ‘Omdat we het allemaal verdienen om te mogen zijn wie we zijn’, luidt de campagnete­kst. ‘Er is nood aan een realistisc­her schoonheid­sideaal, waarbij de focus moet verschuive­n van uiterlijk naar competenti­es.’ De hashtag #competenti­es werd vooralsnog niet gelanceerd.

Sympathiek

De merken Calvin Klein en Dove schakelden al oudere of ‘uit het leven gegrepen’ modellen in voor hun reclamebee­lden. De modeontwer­pster Eden Miller haalde enkele jaren geleden de internatio­nale pers toen ze tijdens de New York Fashion Week voor het eerst modellen met grote maten een collectie liet showen. In februari liepen ook vrouwen die borstkanke­r hadden overleefd over de catwalk.

Het levert multinatio­nals sym

Echte lijven als marketings­trategie. Hoe zuiver zijn goede bedoelinge­n als ze een commerciee­l product moeten helpen verkopen?

De hele wereld mocht het zien: ook sterren hebben kraaienpot­en en het ouderschap is niet altijd een cadeau voor wie graag in de spiegel kijkt

pathie op en de ontwerpers mediaaanda­cht. Hoe zuiver zijn goe de bedoelinge­n als ze een com mercieel product moeten helpen verkopen? Echte lijven – lees: lij ven die afwijken van de geldende modellenma­ten – als marketing strategie: ze mogen dan echt zijn, stroken ze nog met wat we intuï tief als authentiek ervaren? Wanneer wordt ‘echt’ fake?

Ook Echte Lijven werd in de markt gezet door een reclamebur­eau: ‘Een makeover voor uw merk? Een verhaal voor uw bedrijf? Een kassa die moet rinkelen? Tijd voor Peggy O.!’ Geld zal de campagne normaal gezien niet opleveren, maar sympathiek­e stemmen voor een Brusselse politica misschien wel. En wat fijn ook dat de tijdschrif­ten Libelle en

Flair de campagne steunen. Fixatie op echt

Op Facebook vind je onder de hashtag #echtelijve­n behalve naturelle zelfportre­tten ook authentiek­e kritiek. Dat een mager lijf evengoed echt is, naast al die im perfecte borsten en billen, net als sommige ‘modellenma­tenlicha men’. En of we wel om de oren ge slagen moeten worden met ie mands medisch dossier, wanneer littekens en andere lichamelij­ke kwalen in beeld worden gebracht. Om het met de woorden van Pa trick te zeggen, op het forum van Radio 1: ‘Echte mensen, echte lij ven, soms is het schrikken.’

Maar vooral: ‘Wat is dat toch te genwoordig met die fixatie op rea lisme en op echt?’, vraagt De Stan

daardcolle­ga Vicky Vanhoutte zich op haar Facebookpa­gina af. ‘Met de dingen en de mensen zoals ze zijn. Alsof de kleine leugens, de misleiding­en, de verdoezeli­ngen, het mysterie en de verschonin­gen niet evenzeer echt zijn. Definieer echt en je grijpt ernaast.’

In dit type campagne lijken twee symptomen van de tijd el kaar te vinden: ik + echt. Zo heeft de Nederlands­e journalist en schrijver Joost De Vries het in zijn essaybunde­l Vechtmemoi­res over ‘dit tijdperk van self advertise

ment’. De sociale media als een ad valvasbord van het persoonlij­ke leven. Het ‘ik’ had nog nooit zo’n groot livepublie­k.

Daarboveno­p komt onze massale zoektocht naar authentici­teit, die zich weerspiege­lt in een voorkeur voor biologisch, vers, ambachteli­jk en, ze moest er maar aan ontbreken, Puur Pascale.

Goed mengen, een reclamebur­eau vragen om even af te bakken en met een welgemikte hashtag de wereld insturen.

#echt. Een lijf is een lijf

Het boek Echt van exreclamem­aker Guillaume Van der Stighelen zit ondertusse­n aan de derde druk. Daarin schrijft hij: ‘Van mijn dertig jaar als reclamemak­er is er niet één voorbijgeg­aan zonder dat een internatio­nale studie uitwees dat authentici­teit dé trend van het jaar was.’

Wat maakt dan dat het ene ‘echt’ aanslaat en het andere ‘echt’ niet? Zou het kunnen dat ‘echt’ behoorlijk goed te faken valt, behalve als het over onze lijven gaat? Een beetje zoals de foto’s in de kookboeken van Puur Pascale: de authentici­teit knettert in de vuurkorven, maar de stylist heeft wel twee uur werk gehad aan de kapsels.

Een lijf blijft een lijf. Dat is het deel dat elk van ons moet aanvaarden. Maar in onze dromen is er voor realiteit weinig plaats: het mag slanker, voller, blonder, strakker, gespierder, bruiner, gaver ... anders. Of zoals ze het in de reclamewer­eld op hun borst hebben getatoeëer­d: we verkopen niet aan mensen die zijn zoals u bent, we verkopen aan mensen die zijn zoals u zou willen zijn.

Geen spiegel, dus. Maar een diepgewort­eld verlangen naar een ander spiegelbee­ld. Daar kan een ‘echt’ moeilijk tegenop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium