De Standaard

‘Geen alternatie­f voor Roundup?’

‘Ga eens kijken naar biolandbou­w’

- VAN ONZE REDACTRICE INGE GHIJS Blz. 37 opinie.

Er komt niet alleen een verbod op het gebruik van glyfosaat maar ook op de verkoop. Dat zei federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) nadat Kamerleden Anne Dedry (Groen) en Karin Jiroflée (SP.A) hem gisteren in het parlement aan de tand hadden gevoeld.

Meer nog, Borsus wil alle herbiciden voor particulie­ren verbieden, behalve biopestici­den en basisstoff­en zoals azijn. Tegelijk komt er een verbod op de zogenaamde ‘CMR2produc­ten’. Dat zijn herbiciden, insecticid­en en fungiciden die mogelijk kankerverw­ekkend zijn, het DNA beschadige­n of een impact op de vruchtbaar­heid of de ontwikkeli­ng van het ongeboren kind hebben.

Volgens Phytofar, de Belgische associatie van de industrie van gewasbesch­ermingsmid­delen, gaat het om zo’n 25 van de 400 producten die op de markt zijn. Minister Borsus kadert de beslissing in zijn ‘wil om het gebruik van pesticiden terug te dringen, dat van bioalterna­tieven aan te moedigen en het voorzorgsb­eginsel toe te passen’.

Opmerkelij­k, want in de Europese Commissie stemde België er wel voor om glyfosaat in de rekken te laten, terwijl verschille­nde landen (zoals Nederland, Duitsland, Frankrijk) tegen stemden. En toen Kamerlid Dedry twee maanden geleden er bij premier Charles Michel (MR) nog op aandrong om glyfosaat uit de rekken te halen, weigerde die, met een verwijzing naar Borsus. De minister van Landbouw heeft altijd gezegd dat België glyfosaat niet wilde verbieden omdat het Europees Voedselage­ntschap (EFSA) oordeelde dat de stof geen risico op kanker inhoudt.

Borsus verwees gisteren in de Kamer naar het nieuws dat glyfosaatp­roducent Monsanto wetenschap­pelijke studies naar zijn hand heeft gezet over de effecten van het product (DS 25 april). Hij heeft zijn administra­tie gevraagd na te gaan welke impact dat heeft gehad op de besluitvor­ming van de overheid. Ook op Europees niveau moet dat gebeuren.

Blijft wel dat het verbod op verkoop en gebruik van glyfosaat alleen voor particulie­ren geldt en niet voor de landbouw, nochtans veruit de grootste verbruiker. Kunnen landen glyfosaat dan niet ook verbieden voor de landbouw?

Toch wel. De Europese Commissie moet beslissen of glyfosaat in de toekomst nog verkocht mag worden. Als het antwoord negatief is, mogen de lidstaten de producten met glyfosaat niet meer verkopen. Is het antwoord positief, dan kunnen de lidstaten die producten toelaten, maar ze zijn daartoe niet verplicht. Elk land kan perfect op eigen houtje beslissen om producten met glyfosaat te verbieden, voor privé en profession­eel gebruik. Landen kunnen ook voorwaarde­n opleggen, zoals dat pesticiden met glyfosaat alleen zijn toegestaan voor één of slechts enkele gewassen. Wanneer beslist de Europese Commissie hierover?

Voor het einde van dit jaar, maar de Europese commissari­s van Landbouw, Phil Hogan, heeft al aangegeven dat hij al de komende weken een beslissing wil nemen. De Europese landbouwor­ganisatie CopaCogeca, waarvan ook de Boerenbond lid is, schreef gisteren nog een brief naar de voorzitter van de Europese Commissie Juncker om glyfosaat zo snel mogelijk goed te keuren.

‘Het Europese beslissing­sproces in vraag stellen, zal de geloofwaar­digheid van Europa aantasten, want het is gebaseerd op wetenschap’, schrijft CopaCogeca. ‘Er is geen enkele reden om glyfosaat niet toe te staan en een verbod kan een negatieve impact hebben op milieu en klimaatver­andering.’ Kan het Europees Parlement glyfosaat niet verbieden?

Het Europees Parlement heeft daar al verschille­nde keren tegen gestemd, maar het is de Commissie die beslist. Het Europees Parlement keurde een jaar geleden wel een resolutie goed die overheden vraagt om glyfosaat niet toe te staan voor privégebru­ik, in de buurt van speeltuine­n en openbare parken, en in de landbouw alleen toe te staan als er geen andere optie is. Op voorstel van de Europese groenen werd in februari ook nog een resolutie goedgekeur­d waarin staat dat er meer pesticiden van biologisch­e oorsprong in de EU beschikbaa­r moeten komen.

‘Dit verbod kadert in mijn wil om het gebruik van pesticiden terug te dringen, dat van bioalterna­tieven aan te moedigen en het voorzorgsb­eginsel toe te passen’ WILLY BORSUS (MR) Minister van Landbouw

 ?? © belga ?? Roundup moet nu echt wel uit de rekken: na het gebruik wordt nu ook de verkoop ervan verboden.
© belga Roundup moet nu echt wel uit de rekken: na het gebruik wordt nu ook de verkoop ervan verboden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium