De Standaard

NATUURLIJK IS HET GEEN ACCIDENT

- KAREL VERHOEVEN

Dat Belgische diplomaten voor Saudi’s stemmen, is officieel beleid

Het is moeilijk uit te leggen wat de VNcommissi­e voor de status van de vrouw echt doet om de vrouwenrec­hten vooruit te helpen. Maar het is onmogelijk uit te leggen dat ook België ja heeft gestemd om SaudiArabi­ë er tot 2022 lid van te maken. Dat komt ervan, als je voor binnenland­s gebruik de clash der beschaving­en afkondigt, maar niet aftimmert wat dat buitenland­s betekent.

Want het is natuurlijk geen accident dat de Belgische diplomaten voor de Saudi’s stemden. Het is officieel beleid. SaudiArabi­ë is al decennia onze bondgenoot en vriend, en geen executies, geen zweepslage­n, geen folteringe­n, geen enkele van de talloze schrijvers en activisten die gevangenzi­tten wegens hun vrije meningsuit­ing, hebben dat ooit kunnen veranderen. Vrouwen zijn er wezens zonder rechten, van wieg tot graf overgeleve­rd aan de almacht van mannen. Middeleeuw­s kun je dat niet noemen, dat doet de middeleeuw­en onrecht aan. Toch heeft dat België nooit verhinderd om de Saudi’s in de Antwerpse haven te verwelkome­n en hen wapens te verkopen. De plotseling­e stemming in die vrouwenrec­htencommis­sie was dus ook nu geen gewetenskw­estie. De hele commandoke­ten van de Belgische diplomatie, tot en met het kabinet van de minister van Buitenland­se Zaken, zag er geen been in. Dat was buiten de cultuurcla­sh gerekend die vooral Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten dezer dagen luid afkondigt.

De regering maakt een belabberde indruk. Reynders staat te kijk als een minister die liever zijn diplomaten in de wind zet dan ootmoedig een fout toe te geven. Rutten komt over als een moralistis­che donquichot die tegen de grenzen van internatio­nale realpoliti­k botst. Als onze vrijheden echt zo acuut bedreigd zijn als ze beweert, is het nalatig om de Saudi’s niet onmiddelli­jk de deur te wijzen. Dat wil ze nu ook, maar de regering volgt haar niet. De diplomatie­ke relaties blijven wat ze zijn.

Meer rek moet er niet komen tussen wat de leider van een regeringsp­artij vindt en welk beleid de regering voert. Straks wordt het nog een patroon: luid roepen dat onze identiteit en vrijheden acuut worden bedreigd, dat we daarom de dubbele nationalit­eit moeten afschaffen, of de Saudi's onder druk moeten zetten, en dan stil vaststelle­n dat het niet kan, niet helpt of we de prijs niet willen betalen.

Premier Michel zegt dat hij lessen trekt. Hij kan beginnen met zijn eigen partij en zijn coalitiepa­rtners te overtuigen nu echt een streep te trekken onder alle deals met Saudi’s. Dan praten we eindelijk over beleid dat meer is dan symboliek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium