De Standaard

‘We’ll make this theatre great again’

Milo Rau, de nieuwe artistiek leider van het NTGent, liet zich gisteren kennen als iemand met leiderscha­p, charisma en goede luim. En hij komt in Gent wonen: ‘Wij zullen in Gent zijn, en Gent zal overal zijn.’

- FILIP TIELENS EN GEERT SELS

Hoe lang hij bij NTGent blijft? ‘For

ever’, grapt Milo Rau (40), die een mandaat voor vijf jaar op zak heeft. Zeker is dat de Zwitser, een van de interessan­tere theatermak­ers van het moment, een nieuwe wind zal laten waaien door het stadstheat­er in crisis.

Hoewel het NTGent de boodschap verspreidt dat het minder piramidaal gaat werken, is hij de artistiek leider. Samen met artistiek coördinato­r Steven Heene en zijn dramaturg Stefan Bläske vormt hij het artistieke team. Daarrond cirkelen theatermak­ers zoals Luk Perceval, die als huisregiss­eur één productie per jaar maakt. Raus productieh­uis Internatio­nal Institute of Political Murder blijft bestaan, maar hij zal zijn nieuwe projecten creëren vanuit Gent.

Uitzwermen voor buitenland­se gastregies is niet wenselijk. ‘We willen geen tweede gevalJohan Simons meemaken’, zegt bestuursvo­orzitter Luc Van den Bossche. Het ensemble vroeg een aanwezige leider en lijkt die te krijgen. Rau woont in Keulen, maar verblijft vanaf volgend jaar in de week in Gent. Tegen zijn eerste seizoen in 20182019 belooft hij ons in het Nederlands aan te spreken.

‘We zijn in Gent en maken van hieruit Europees theater’, omschrijft Rau zijn missie. Hiermee knoopt hij het lokale en internatio­nale aan elkaar. Naast grote tekstvoors­tellingen, waarvoor Rau zich baseert op de Grieken en Claus, wil hij kleinschal­ige en sociaalart­istieke projecten uitbouwen met partners uit de stad. Er staan samenwerki­ngen op til met Victoria Deluxe en Action Zoo Humain.

Rau laat zich nu al kennen als bruggenbou­wer. Iemand die in gesprek wil gaan met andere lokale spelers, eerder dan ze uit verband te spelen. Hij denkt daarvoor aan de universite­it, kunstencen­tra als Vooruit en Campo, en een opleiding als het Kask. Ook waar hij in het verleden werkte, ontstonden zijn voorstelli­ngen door grondig te peilen naar de plaatselij­ke gevoelighe­den.

Het huis streeft ‘global realism’ na, dat een afspiegeli­ng is van de realiteit. Nochtans zitten er voorlopig geen vrouwen in de lijst met potentiële artiesten (zie kader). ‘We zien er voorlopig uit als een boyband’, verontschu­ldigt Heene zich. ‘We gaan heus niet alleen werken met witte mannen van middelbare leeftijd zoals wij’,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium