De Standaard

Harbaoui stuurt Anderlecht met de billen toe naar Gent

Vorig weekend leek de kampioen bekend, zondag kan de titelstrij­d in België weer open liggen. Anderlecht dat duidelijk last had van decompress­ie verloor met 01 van Charleroi en plots staat Gent weer op vijf punten. Jawel, paarswit trekt met de bibber naa

- JÜRGEN GERIL

Harba wie? René Weiler vroeg het zich wel eens af toen Harboui bij Anderlecht weer eens zijn taken niet vervulde en nukkig was. Op bepaalde momenten had de Tunesiër zin om zijn strenge trainer aan te vliegen en na enkele maanden in de Bploeg werd Harbaoui uitgeleend aan Charleroi.

Sol echter nooit met Hamdi. De match tegen zijn moederclub stond met rood in zijn agenda aangekruis­t en wilde hij voor geen geld ter wereld missen. Eigenlijk had de Tunesiër geschorst moeten toekijken na zijn aanslag op Gentspeler Brecht Dejaegere, maar Charleroi ging in beroep waardoor hij kon spelen in het Astridpark. In de 34ste minuut troefde de spits Spajic af en kopte hij de 01 binnen. De aanvaller vierde nog ingetogen, maar in zijn binnenste borrelde het. De naam is Harbaoui. Hamdi Harbaoui. Decompress­ie

Anderlecht zelf had duidelijk last van decompress­ie na de topmatchen tegen Manchester United en Club Brugge. Voor het eerst in lange tijd begon René Weiler met dezelfde ploeg als in de wedstrijd voordien, want zijn elftal was onder stoom. Maar de voor sprong als koploper was blijkbaar te geruststel­lend. Paarswit creeerde in de eerste helft maar één echte kans. Appiah trapte op de paal en Teodorczyk miste de rebound. De Poolse spits zit nu toch al meer dan 500 minuten zonder goal.

Daarom ook dat RSCA voor een helse opdracht stond. Charleroi had in zijn laatste twintig matchen maar tien tegengoals geslikt en nooit meer dan eentje per wedstrijd. Tegen deze Carolo’s winnen zou dus geen sinecure worden. De scout van Manchester United zag bovendien dat Dendoncker en Tielemans deze keer niet zo dominant waren als de voorbije weken.

Maar de Brusselaar­s proberen nu motivatie te halen uit alles. Hoe mooi zou het niet zijn om op 7 mei, de 20ste verjaardag van Youri Tielemans, in eigen huis kampioen te spelen tegen Zulte Waregem? Zo’n verjaardag­scadeau: het zou de titel van de jonkies nog wat meer in de verf zetten. Daarvoor moest er wel ge wonnen worden, want zelfs een gelijkspel tegen Charleroi was niet goed genoeg. Anderlecht penalty onthouden

Anderlecht kwam na de pauze dan ook beter uit de kleedkamer en Teodorczyk bedreigde doelman Penneteau. Met zijn 36 jaar heeft die keeper net als Simons, Rozehnal, Buffel en Deschacht bijna recht op een lidkaart voor FC Bokrijk, maar de oudjes leveren soms nog puik werk. Penneteau

In Gent stonden De Witte, Vanhaezebr­ouck en Louwagie ongetwijfe­ld te dansen op hun sofa

hield zijn team recht.

Alle fabeltjes dat de Carolo’s Anderlecht een cadeautje gingen doen door hun goeie band (via makelaar Mogi Bayat) mochten toen al de prullenman­d in. De Zebra’s vochten voor Europees voetbal en bij een volgende counter knalde Mata zowaar opnieuw op de paal.

Weiler wisselde nog Trebel (nochtans niet slecht) voor Acheampong en Tielemans voor Stanciu, maar dat leverde ondanks een belegering van het doel niets meer op. Talrijke kansen werden gemist en toen Penneteau Teo letterlijk onderuit klopte gaf scheidsrec­hter Boucaut geen penalty. Dat is toch kwalijk in zo’n match.

Anderlecht had thuis al dertien matchen niet meer verloren, maar in Gent stonden ondertusse­n Hein Vanhaezebr­ouck, Ivan De Witte en Michel Louwagie ongetwijfe­ld te dansen op hun sofa. De Buffalo’s zullen zondag volle bak versnellen en RSCA heeft het dit seizoen al altijd moeilijk gehad tegen de Gentenaars. Dat wordt een

zenuwslope­nde match, maar als Anderlecht kampioen wil worden dan moeten ze die maar winnen. Zo niet, doet zelfs Club Brugge weer mee.

Wat is deze Belgische Playoff 1 toch heerlijk onvoorspel­baar. Iedereen moet leren met twee woorden spreken voor hij iets beweert. Tielemans zal alvast geen titel vieren op zijn verjaardag. En dat allemaal dankzij huurling Harbaoui. Weiler en co. dachten toch: hadden we die maar gewoon bij ons gehouden.

 ?? © Yorick Jansens/belga ?? Charleroi bouwt een feestje: net voor rust kopte Hamdi Harbaoui (r.) de 01 binnen. Een stunt is in de maak.
© Yorick Jansens/belga Charleroi bouwt een feestje: net voor rust kopte Hamdi Harbaoui (r.) de 01 binnen. Een stunt is in de maak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium