De Standaard

Lior Refaelov blijft op de sukkel

Israëliër van Club mist zeker duel tegen Zulte Waregem

- (gma, jve)

Na een dik jaar aanmoddere­n krijgt Lior Refaelovde problemen in lies en buikstreek maar niet kwijtgespe­eld.

BRUGGE I Ziet Club Brugge dit seizoen nog de beste Lior Refaelov terug? Moeilijk. De Israëliër voelde woensdag in de opwarming voor de match tegen KV Oostende pijn aan de adductoren en besloot om de match links te laten liggen.

De match tegen Zulte Waregem maandag mist hij al zeker. En verder onderzoek de komende dagen moet blijken hoe ernstig het met Refaelov gesteld is. De speler zelf is optimistis­ch, hoopt en denkt dat de pijn die hij woensdag voelde hem niet al te lang zal hinderen, al is het maar de vraag of dat vertrouwen in een goede aanloop te rechtvaard­igen is. ‘Problemati­sch’, noemde Michel Preud’homme het nieuwe uitvallen van Refaelov en daar heeft de Brugse trainer stilaan gelijk in. Rafa blijft maar sukkelen met de spieren in lies en buikstreek, iets wat nu toch al met horten en stoten meer dan een jaar aansleept.

Van pubalgie naar adductoren

Eind februari 2016 kreeg Refaelov voor het eerst last aan de buikspiere­n. Pubalgie, een blessure aan het schaambeen, luidde de diagnose. De Israëliër zag er zijn Playoff 1 door verknoeid worden. Vier wedstrijde­n kon hij meedoen en de laatste vier stond hij zelfs niet meer op het wedstrijdb­lad. In de zomer volgde hij een individuee­l programma om een operatie uit te stellen, maar na vier competitie­speeldagen bleek chirurgisc­h ingrijpen noodzakeli­jk. In overleg met de medische staf van Club Brugge en de betrokken consulente­n werd besloten om in die operatie alleen het schaambeen en de omringende buikspiere­n aan te pakken. Aan de naburige adductoren werd niet geraakt. ‘Ik wou niet dat er in mijn adductoren gesneden zou worden’, verklaarde Refaelov eerder in een interview. ‘Door de operatie voel ik minder druk op mijn adductoren, er is geen drukkende pijn meer. Hopelijk blijft dat zo.’ Refaelov keerde na drie maanden revalidati­e eind november terug en speelde de reguliere competitie uit. De adductoren bleven echter voor een lichte pijn zorgen, waardoor hij zich onbewust toch wat inhield op het veld. In elke korte draai, elke vinnige beweging stak wel een zekere rem. Het kwam zijn spel niet ten goede. Zijn topniveau haalde hij nooit.

Wel tegen Spanje, niet tegen Gent

De Israëliër speelde in die periode alleen op Standard de volledige wedstrijd, maar toen hij na het reguliere seizoen 90 minuten pijnvrij kon spelen in een WKkwalific­atiematch tegen Spanje en daarin scoorde, keek hij plots vol vertrouwen uit naar Playoff 1. Voor de eerste match tegen AA Gent moest hij echter opnieuw verstek geven. Sindsdien trachtte Club Brugge hem voor elke wedstrijd klaar te stomen, al kwam

Rafa in Playoff 1 nog niet verder dan een invalbeurt van veertien minuten bij Zulte Waregem. Dat de pijn aan de adductoren woensdag al voor de wedstrijd niet te harden bleek, doet weinig goeds verhopen met het oog op de rest van het seizoen dat sowieso nog maar een dikke drie weken duurt. ‘Het is mogelijk dat als de pijn aan de adductoren zou aanblijven, er een nieuwe operatie nodig is’, vertelde Refaelov in datzelfde interview. Woorden die – als de blessure niet snel betert – mogelijk profetisch blijken.

Kreeg in opwarming voor KV Oostende opnieuw last aan de adductoren

 ?? © belga ?? Lior Refaelov raakt maar niet blessurevr­ij.
© belga Lior Refaelov raakt maar niet blessurevr­ij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium