De Standaard

HERKANSING

- PETER VANDENBEMP­T

Op 1 mei, de dag van de hardwerken­de mens, zoals hij er zelf altijd één is geweest, staat Francky Dury weer langs de lijn in Jan Breydel. Zes jaar later is hij opnieuw kandidaatt­rainer bij Club Brugge, maar vooralsnog minder concreet dan vorige keer. Het eerste echte gesprek is voor straks.

Destijds stond Dury er voor het laatst als coach van AA Gent. De breuk tussen club en zijn trainer was toevallig net bekendgema­akt en was het einde van een onverkwikk­elijke soap. Michel Louwagie had onraad geroken en zowaar het telefoonve­rkeer van Dury gecontrole­erd. En vastgestel­d dat zijn trainer wel heel veel met Vincent Mannaert van Club Brugge had gebeld. En niet om herinnerin­gen op te halen aan hun fijne samenwerki­ng aan de Gaverbeek.

Volgens de overleveri­ng was Dury die middag in Jan Breydel in de vaste overtuigin­g dat hij de nieuwe trainer van Club Brugge zou worden. Dat was de week voordien op papier gezet, maar door een haperend kopieerapp­araat had Dury zelf geen exemplaar in handen. Geen probleem, gentlemen onder mekaar, maar dat was buiten de Brugse aanhang gerekend. Die maakten van de match tegen Gent een volksopsta­nd: voor Adrie Koster – Dury moest het als geciteerde opvolger mee ontgelden – en tegen het nieuwe bewind VerhaegheM­annaert. Die twee hadden bij Club nog niet de credits van nu en dus mocht Koster toch blijven.

Een verdedigba­re keuze in die omstandigh­eden. De populaire trainer als buffer tegen de argwaan van de fans, als glijmiddel om de revolution­aire veranderin­gen bij Club erdoor te krijgen. Aan Dury uitleggen dat zijn gro te kans bij een absolute topclub was uitgesteld, was lastiger, maar met de juiste schikking vinden grote mensen altijd een akkoord. In de wetenschap ook dat een herkansing ooit wel zou komen. En mogelijk is het nu, zes jaar later, zover.

Allebei zitten ze nu in een veel comfortabe­lere positie dan toen. Dury liegt niet als hij zegt dat hij gelukkig is bij Zulte Waregem. Hij heeft er een zeer goed contract voor tien jaar en veel bevoegdhed­en bij een club in expansie. En Europees voetbal in het vooruitzic­ht. Club Brugge is, ondanks de sputterend­e motor in de playoffs en de moeilijke laatste weken van Michel Preud’homme, uitgegroei­d tot een modern bedrijf, een stabiele club die floreert, de band met z’n trouwe fans aanhaalde en van alle topclubs de voorbije drie seizoenen sportief ook het best presteerde.

Een aantrekkel­ijke bruid dus, al is Dury na de vorige keer wellicht wat voorzichti­ger en weet hij van bij AA Gent dat de erfenis van Preud’homme best wel een zware is. Ondanks al de misplaatst­e opmerkinge­n de laatste dagen over zijn werk bij Club. En Mannaert zal maandag aan tafel, mocht hij het opwerpen, ondervinde­n dat Zulte Waregem niet dwars zal liggen. De relatie van Dury met hoofdaande­elhouder Tony Beeuwsaert is niet dezelfde als die destijds met Willy Naessens. Hij wil desnoods wel een keer een buitenland­se coach aan de Gaverbeek. Zo kan straks mogelijk iedereen tevreden met vakantie.

Mannaert zal maandag aan tafel onder vi nden dat Zulte War egem niet dwars zal liggen

De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tvcollega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium