De Standaard

Honderd dagen les in politiek

Honderd dagen Trump betekent: geen enkel wetgevend succes, bochtenwer­k inzake beleid, en een hevige machtsstri­jd in het Witte Huis.

-

VAN ONZE CORRESPOND­ENTE ‘DE TRUMPIAANS­E REVOLUTIE’ INE ROOX

MONTGOMERY (ALABAMA) I Ook The Simpsons maken zondagavon­d op de Amerikaans­e televisie de balans op van Donald Trumps eerste honderd dagen. Het voorproefj­e is genadeloos. In bed overloopt Trump zijn eerste honderd dagen: ‘Ik heb al zoveel gerealisee­rd! Ik heb mijn handicap bij het golfen verlaagd en ik heb zevenhonde­rd extra volgers op Twitter.’ Als een medewerker hem gebiedt dringend een wet te lezen die ‘alleen voor Republikei­nen de belastinge­n verlaagt’, vraagt Trump of Fox News de tekst niet kan lezen, zodat hij op tv kan bekijken wat de conservati­eve zender ervan vindt.

Keiharde satire, van de scenariste­n van de tvserie die al in 2000 voorspelde dat Donald Trump ooit president van Amerika zou worden. De makers zochten toen een Amerikaans­e beroemdhei­d die absurd genoeg zou overkomen als president. Trump bleek uitermate geschikt.

De satire is intussen al honderd dagen de realiteit. Te kort om een nieuwe president te evalueren? Ja en nee. Trump schiep zelf torenhoge verwachtin­gen. Hij zwoer om heel snel een muur te bouwen aan de grens met Mexico en om Obamacare te vervangen door een ‘veel betere wet’. Trump behaalde nul op twee.

Deze week gaf hij aan Reuters toe dat president zijn veel moeilijker is dan hij had vermoed. Het is ook ‘meer werk’ dan gedacht. Na honderd dagen is hij onpopulair­der dan ooit. Slechts 44 procent ziet hem zitten als president, en 54 procent is ongelukkig met de manier waarop hij het hoogste ambt uitvoert.

Geen wetgevend succes

Op wetgevend vlak is alvast elk initiatief mislukt. Een van de schaarse opstekers voor Trump was de benoeming van Neil Gorsuch in het Hooggerech­tshof. Gezien zijn leeftijd – Gorsuch is pas 49 – kan hij nog tientallen jaren de conservati­eve koers in het Hof bewaken. Maar om Gorsuch te benoemen, moest de stemmingsp­rocedure worden aangepast.

Verder verknoeide Trump twee van zijn belangrijk­ste campagnebe­loftes. In maart probeerde hij Obamacare te vervangen door zijn eigen gezondheid­swet, maar ondanks een Republikei­nse meerderhei­d gaf het Congres geen duimbreed toe. Koortsacht­ig op zoek naar een succes tijdens de eerste honderd dagen, probeerde het Trumpteam het einde deze week opnieuw. Maar het kwam niet tot een stemming over alweer een nieuwe gezondheid­swet. Het was belangrijk­er dat het Congres de tijdelijke begroting zou goedkeuren,

om een zeer gênante overheidss­luiting tijdens Trumps eerste honderd dagen te vermijden. Huis en Senaat gaven de regering vrijdag op dat vlak een weekje respijt.

Ook voor zijn muur aan de grens kreeg Trump geen cent van zijn Congres – en nog veel minder van Mexico. En de ‘grootste belastingh­ervorming sinds Ronald Reagan’ is nog allesbehal­ve een concreet plan. Het idee dat nu op tafel ligt, lijkt vooral te passen in de kraam van de allerrijks­ten. Wie maalt er nou om de Trumpkieze­rs?

Na honderd dagen zijn zes op tien Amerikanen ontevreden over Trumps aanpak van immigratie en van gezondheid­szorg, twee van zijn belangrijk­ste campagneth­ema’s.

Verzet door rechters

Voor presidenti­ële decreten heeft Trump het Congres niet nodig. Daarmee is hij dan ook al kwistig omgesprong­en. Maar daar stuitte hij dan weer op het verzet van progressie­ve rechters. Tweemaal is zijn tijdelijke inreisverb­od voor burgers uit voornameli­jk islamitisc­he landen in de rechtbank geblokkeer­d. Trumps regering wilde daarop steden bestraffen die migranten zonder papieren weigeren aan te pakken – de zogenaamde ‘sanctuary cities’. Die steden zouden federaal geld mislopen, als straf voor hun weerbarsti­gheid. Maar een rechter uit San Francisco haalde ook dat decreet overhoop.

Californië leidt overigens steeds energieker het verzet tegen Trump. De Californis­che Senaat heeft recent een wet aangenomen die van heel Californië een ‘sanctuary state’ zal maken. Daardoor mogen lokale agenten niet zomaar iemand arresteren, alleen omdat Washington dat beveelt. Toch jaagt Trumps beleid miljoenen migranten zonder papieren de stuipen op het lijf, in een politiek klimaat dat angst aanmoedigt, en waarin haatgroepe­n zich gesterkt voelen door het hoogste politieke gezag.

Wisselvall­ige leider

Inzake buitenland­s beleid toonde Donald Trump zich tijdens deze eerste honderd dagen vooral de kampioen van het grote bochtenwer­k. De president zag de Navo plots niet langer als een ‘achterhaal­de’ organisati­e, hij bombardeer­de Syrië na de chemische aanval die Amerika toeschrijf­t aan het regime van Assad – hoewel Trump lange tijd volhield dat de VS in Syrië niets te zoeken hadden – en hij kwam terug op zijn belofte om de VS terug te trekken uit Nafta.

Dat bochtenwer­k is verwarrend, maar niet altijd negatief. Trumps strafactie in Syrië bewijst dat hij om mensenrech­ten geeft. Het NoordAmeri­kaanse handelsver­drag heronderha­ndelen in plaats van het verdrag af te schaffen, kan erop wijzen dat Trump intussen inziet dat de Amerikaans­e en de Canadese economieën te zeer met elkaar verstrenge­ld zijn.

Ook zijn meer gematigd standpunt over China kan getuigen van een voortschri­jdend inzicht. Trump begrijpt dat de Chinezen de oplopende spanning met NoordKorea, waartegen de VS nieuwe economisch­e sancties eisen, kunnen ontmijnen.

Schandalen

Trump stond tijdens zijn eerste honderd dagen tegenover een zeer verdeeld Republikei­ns Congres, en opereerde vanuit een Witte Huis geplaagd door schandalen en interne vetes. Michael Flynn was amper benoemd als nationale veiligheid­sadviseur, of Trump moest hem al ontslaan. Sean Spicer zette zichzelf als woordvoerd­er geregeld te kijk. En opperstrat­eeg Steve Bannon – die niets van de binnenland­se agenda realiseerd­e rolde haast vechtend over de grond met Trumps schoonzoon Jared Kushner.

Bovendien heeft de president na honderd dagen nog altijd de mankracht niet om zijn agenda door te voeren. Onvoorstel­baar genoeg zijn na drie maanden slechts 50 van de 553 toppositie­s in zijn regering ingevuld. Een van de redenen is dat Trump te veel investeerd­ers en zakenlui aantrekt. Wegens het risico op belangenco­nflicten moeten die kandidaten daarom eerst grondig worden doorgelich­t. Ging Trump niet het ‘moeras drooglegge­n’?

Misschien is dit wel Trumps meest alarmerend­e uitspraak: ‘We hebben vandaag veel geleerd … over loyauteit, en over het stemproces’, zei hij in maart, vlak nadat hij de tanden had stukgebete­n op de afschaffin­g van Obamacare. Vooral Trumps gebrek aan politieke ervaring speelt hem parten. Om beleid te voeren, moet hij compromiss­en sluiten, en minstens al zijn eigen, zeer verdeelde partij verenigen achter zijn ideeën. Maar Trump neemt de tijd voor ‘on

the job training’. Hij leert de baan wel al doende. Amerika’s talrijke problemen kunnen wel even wachten.

Deze week gaf hij toe dat president zijn veel moeilijker is dan hij had vermoed. Het is ook ‘meer werk’ dan gedacht Trumps bochtenwer­k is verwarrend, maar niet altijd negatief. Zijn strafactie in Syrië bewijst dat hij om mensenrech­ten geeft

 ??  ?? Donald Trump is onpopulair­der dan ooit. Slechts 44 procent ziet hem zitten als president, 54 procent is ongelukkig met de manier waarop hij het hoogste ambt uitvoert.
Donald Trump is onpopulair­der dan ooit. Slechts 44 procent ziet hem zitten als president, 54 procent is ongelukkig met de manier waarop hij het hoogste ambt uitvoert.
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium