De Standaard

Het kabinetRey­nders had uren de tijd om de Belgische houding inzake SaudiArabi­ë te bepalen. Maar de MRminister zelf werd niet gebeld.

-

JANFREDERI­K ABBELOOS

Negen uur. Zoveel tijd zat er tussen het moment dat het kabinet van minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) vernam dat er gestemd zou worden over een zitje voor SaudiArabi­ë in de VNcommissi­e Vrouwenrec­hten, en het antwoord van datzelfde kabinet. Dat luidde: ‘Ik heb besloten [...] alle kandidaten te steunen. Ik ware u erkentelij­k de kandidaten in de mate van het mogelijke op de hoogte te brengen.’ Kortom: een jastem voor SaudiArabi­ë die de ambassadeu­r ter plaatse, Marc Pecsteen, ook moest communicer­en aan de oliestaat.

Dat valt te lezen in mailverkee­r tussen Brussel en New York, waarop de oppositiep­artij Groen de hand kon leggen en dat De Standaard kon inkijken. Het was al duidelijk dat niet de diplomatie maar het kabinet Reynders groen licht had gegeven voor de Saudi’s (DS 28 april). De mails tonen nu ook aan dat het kabinet meer tijd had om zich over de kwestie te buigen dan tot nu toe werd veronderst­eld. Premier Charles Michel (MR) had het donderdag in de Kamer over ‘slechts enkele uren’. Het verhaal ging dat de diplomaten waren verrast door de plotse stemming die de Verenigde Staten hadden afgedwonge­n. Normaal moest de installati­e van SaudiArabi­ë bij consensus passeren. Maar plots moest alles snel gaan. Veel tijd voor overleg was er niet.

De mails nuanceren dat beeld. Om halfzeven ’s ochtends kon Pecsteen het kabinet al melden dat de VS van plan waren om een geheime stemming af te dwingen. Van een regelrecht­e verrassing is geen sprake. ‘Behoudens tegenberic­ht en op basis van eerder informeel overleg met uw diensten zal deze post voor alle bovenverme­lde kandidaten stemmen’, zo liet Pecsteen weten. Want: ‘Verwacht wordt dat alle kandidaten [...] probleemlo­os de vereiste meerderhei­d zullen behalen.’

Uiteindeli­jk kwam er om halfvier in de namiddag een tegenberic­ht vanuit Brussel. Maar dus niet om Pecsteen te corrigeren, wel om duidelijk te maken dat hij ook SaudiArabi­ë mocht inlichten over het groene licht, niettegens­taande het geheime karakter van de stemming.

‘Een weinig subtiele lobbycampa­gne om stemmen te verzamelen voor de Belgische zetel in de VNVeilighe­idsraad’, vinden GroenKamer­leden Kristof Calvo en Wouter De Vriendt. Zij eisen duidelijkh­eid van de premier. ‘Ofwel heeft Reynders de premier niet goed geïnformee­rd, ofwel heeft Michel geprobeerd het parlement iets wijs te maken.’

De groenen stellen vragen bij de verklaring­en dat Reynders zelf niet zou zijn ingelicht over de zaak. Sowieso is Reynders politiek verantwoor­delijk voor zijn kabinet, vinden Calvo en De Vriendt.

Binnen de regering lijkt de zaak afgehandel­d, ondanks de nieuwe onthulling­en. ‘Wat er toe doet, is dat er geen persoonlij­k contact is geweest met Reynders, of dat nu gedurende een uur of een halve dag was’, valt te horen. En er wordt teruggesch­oten naar Groen. ‘Insinueren dat de premier of Reynders daarover zouden liegen, is voorbij het fatsoen. De zaak is op kabinetsni­veau afgehandel­d volgens een diplomatie­ke logica, zonder politieke reflex. Jammer genoeg.’

Reynders stuurde daarom vrijdagoch­tend al een nieuwe richtlijn naar alle diplomatie­ke posten om een dergelijk fiasco in de toekomst te vermijden. Voortaan moet de minister bij onverwacht­e stemmingen in de VN ‘persoonlij­k de houding vastleggen ten aanzien van elke kandidaat, in overleg met mijn collega’s binnen de regering’.

Reynders zal ongetwijfe­ld nog een laatste keer opgejaagd worden door de oppositie komende dinsdag in de kamercommi­ssie Buitenland­se Betrekking­en. Maar behoudens een echte smoking gun kunnen Reynders en de regering de pijnlijke affaire nadien achter zich laten.

Daarbij rijst wel de vraag of de hele toestand de relaties tussen Reynders en de diplomatie niet hebben geschaad.

Uit de mails blijkt immers ook dat onder diplomaten ergernis leeft over de manier waarop ze in de wind zijn gezet. ‘Sommige persberich­ten insinueren dat onze permanent verantwoor­delijke in New York hierin op eigen initiatief zou gehandeld hebben en de minister niet op de hoogte zou zijn geweest. Het geeft een onterecht beeld van onze federale overheidsd­ienst als een ongecontro­leerd lichaam’, stuurden de diensten van Pecsteen donderdag naar het kabinet Reynders.

Dezelfde dag nog stelde de minister het beeld bij. ‘De diensten en medewerker­s van Buitenland­se Zaken hebben op een heel profession­ele wijze de normale procedure toegepast’, zo liet hij weten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium