De Standaard

WAAR WIJ EN DE UNIVERSITE­ITEN IN FALEN

- KAREL VERHOEVEN

Veel van wat in 2030 gaat veranderen (pensioen op 67, CO2uitstoo­t met 40 procent vermindere­n, de helft elektrisch­e auto’s) gebeurt omdat wij het willen. We moeten transforme­ren, in energie, mobiliteit en vergrijzin­g, omdat we anders vastlopen. Maar voor de ingrijpend­ste maatschapp­elijke veranderin­g die nu plaatsvind­t, een gevolg van demografie, laten we na om er een groot maatschapp­elijk project van te maken. Van alle Antwerpena­ren die nu in de kleuterkla­s zitten, hebben drie op de vier een migratieac­htergrond. Zo rond 2030 hebben ze de leeftijd om aan de universite­it te gaan studeren. Zullen we dat enorme potentieel aanboren of houden we de segregatie in stand? Hun toegang tot de universite­it staat natuurlijk voor iets veel breders. Een diploma bepaalt sterk tot welke sociale klasse je gaat behoren. Het bepaalt de levensstan­daard. Het verhoogt met twee decennia het aantal gezonde levensjare­n. Voor de maatschapp­ij betekent het dat de bastions van de kennismaat­schappij eindelijk kleur krijgen: het management in bedrijven, creatieve functies, onderzoek, onderwijs, de administra­tie, advocatuur, geneeskund­e, de journalist­iek, ngo’s, de sturende laag in de maatschapp­ij die haast eenzijdig wit is gebleven.

Universite­iten falen in het aantrekken van studenten met een migratieac­htergrond. Zoals de nieuwe rector aan de KU Leuven Luc Sels het formuleert: ‘Het is akelig dat we geen afspiegeli­ng zijn van de maatschapp­ij.’ Even is de witte universite­it een thema geweest in de campagnes van de rectorverk­iezingen, maar ook in Gent waren de interne besognes spannender. Ongetwijfe­ld speelt het gevoel mee dat dit de kracht van de universite­iten zelf te boven gaat. Al drie decennia stokt hun motor van democratis­ering. Jongeren uit lagere klassen raken er niet door. Met een migratieac­htergrond erbij worden de handicaps intimidere­nd zwaar. Zoals een onderzoek aan de UAntwerpen aantoont, functionee­rt de unief als een citadel van blanke middenklas­se intelligen­tsia. Dat begint onder de studenten zelf. En het toont zich meteen in de studieresu­ltaten. Te midden van steden zonder meerderhei­d is die segregatie onverdraag­lijk.

Er zijn wel wat ideetjes, rolmodelle­n aanstellen, taalbijles­sen en persoonlij­ke begeleidin­g geven, halalmaalt­ijden serveren. Maar actie op een heel andere schaal is nodig. Wij moeten de toegang tot de universite­it echt willen opengooien, wij als kennismaat­schappij. We moeten een collectief plan opstellen. Niet uit paternalis­tische welwillend­heid, neen, zoals bij CO2 of de pensioenen, louter uit rea

liteitszin.

De unief werkt als een citadel van blanke middenklas­se intelligen­tsia

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium