De Standaard

Cybermisda­ad met een lange voorgeschi­edenis

-

1992:

Windows 3.11 wordt voorzien van Server Message Block (SMB), een software die het gemakkelij­k maakt om bestanden en printers te delen tussen Windowscom­puters op hetzelfde lokale netwerk.

14 maart 2017:

Microsoft dicht een beveiligin­gslek in de SMBcode van Windows. Mogelijk kreeg het een tip (van de NSA?) dat het lek weldra wereldkund­ig gemaakt zou worden. De update krijgt het label ‘critical’, hoogdringe­nd dus. PC’s overal ter wereld installere­n de nieuwe, bevei ligde versie van Windows en zijn dus veilig.

14 april 2017:

De hackergroe­p The Shadow Brokers publiceert informatie over de hackingtoo­ls van de Amerikaans­e inlichting­endienst NSA. Daarbij zit ook EternalBlu­e, een NSAsoftwar­e die gebruik maakt van het gat in SMB.

12 mei 2017:

Cybercrimi­nelen verspreide­n WannaCry, een ransomware die gebruik maakt van het EternalBlu­elek. Alle nog niet beveiligde pc’s zijn kwetsbaar. Minstens 200.000 pc’s worden besmet.

13 mei 2017:

Een jonge Brit ontdekt een ‘kill switch’ in WannaCry en schakelt de verspreidi­ng zo – tijdelijk – uit. Veiligheid­sblogger Brian Krebs berekent dat de criminelen op dat moment 26.000 dollar hadden verdiend.

14 mei 2017:

Nieuwe varianten van WannaCry duiken op. Beveiligin­gsspeciali­sten waarschuwe­n voor de eerste werkdag, maandag 15 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium