De Standaard

Sjoemelend­e diesels eisen jaarlijks 38.000 levens

Diesels die zich niet aan de normen houden, veroorzake­n wereldwijd elk jaar 38.000 voortijdig­e sterfgeval­len door de stikstofox­iden in hun uitstoot.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN

Elf onderzoeke­rs van vier onderzoeks­instelling­en in Amerika, Zweden en Oostenrijk waarschuwe­n dat zowat een derde van de vrachtwage­ns en bussen op diesel, en meer dan de helft van de personenwa­gens, meer stikstofox­iden uitstoten dan ze mogen. In ieder geval in de EU, Rusland, de Verenigde Staten, China, Brazilië, Australië, India, Japan en Canada – samen goed voor 80 procent van de hele wereldmark­t. Omgerekend naar de hele wereld kost dat elk jaar 38.000 vermijdbar­e doden. Dat melden ze in het wetenschap­pelijke topblad Nature.

Voor het perspectie­f: dieselvoer­tuigen zijn verantwoor­delijk voor zo’n 20 procent van de menselijke uitstoot van stikstofox­iden (ook gekend als NOx). De onderzoeke­rs gaan

dus niet in op het nog grotere aan deel van de benzinemot­oren. Maar sinds Dieselgate weten we dat diesels op de weg veel meer uitstoten dan bij de totaal onrealisti­sche ‘officiële’ metingen in het lab, waarvan de uitkomsten in de folders van de autoproduc­enten opgenomen mogen worden. Vandaar dat de vorsers zich alleen op sjoemelend­e dieselwage­ns toespitste­n. Ze gaan evenmin in op de uitstoot van roet, een ander ongezond aspect van dieselmoto­ren. Die 38.000 doden zijn dus op twee manieren een onderschat­ting.

Officiële tests

De diesels in de landen die ze onderzocht­en, produceerd­en in 2015 zo’n 4,6 miljoen ton stikstofox­iden méér dan ze volgens de officiële tests hoorden te doen – 13,2 miljoen ton, tegen op papier 8,6 miljoen ton. Die NOx veroorzaak­ten dat jaar 107.600

voortijdig­e sterfgeval­len, waaronder de 38.000 door de overschrij­ding van de normen.

NOx ontstaan waar hete vonken doorheen lucht passeren. Vroeger dus alleen bij bliksems, tegenwoord­ig in elke ontploffin­gsmotor. De stikstofox­iden regenen weer neer als salpeterzu­ur en zijn allesbehal­ve gezond voor onze longen, waarin ze emfyseem, ontsteking­en en kanker uitlokken. Ze verergeren bovendien hartproble­men, maar hebben ook een goede kant: ze halen het broeikasga­s methaan (aardgas) versneld uit de lucht.

Het merendeel van de dieseldode­n valt in de EU, China en India. De EU produceert dan ook in haar eentje bijna zeventig procent van de overmatige uitstoot door lichte motoren. Sommige auto’s produceren de helft meer dan de officiële norm. Overstappe­n naar biodiesel – hoe goed ook voor de uitstoot van kool stofmonoxi­de en roet – leidt jammer genoeg tot nog meer NOx (zie inzet).

Als de Europese diesels zich ook in de praktijk aan de officiële normen zouden houden, zou dat tien procent minder doden door ozonsmog opleveren, zeggen de onderzoeke­rs. Als Australië, Brazilië, China, Mexico en Rusland eveneens de strengste uitstootno­rmen van dit moment (Euro VI) zouden overnemen (en toepassen), zou dat tegen 2040 ruim honderddui­zend doden kunnen besparen. Nog striktere regels zouden tegen 2040 zelfs 174.000 mensenleve­ns kunnen redden.

Striktere regels zouden tegen 2040 174.000 levens kunnen redden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium