De Standaard

HET NIEUWE NORMAAL NA DIESEL

- KAREL VERHOEVEN

Eigenlijk is Dieselgate nooit echt een heetgebake­rde crisis geworden. Ten tijde van de dioxinecri­sis hielden de consumente­n meteen hun handen af van eieren en kip, en eisten ze van de overheid actie. Van Dieselgate namen we akte en vervolgens stapten we weer in onze sjoemeldie­sel. We verdroegen de sjoemeldie­sels in de file voor ons. Vooral in steden en langs drukke wegen, daar waar we wonen, is de uitstoot alarmerend hoog. Maar wat we inademen, ligt kennelijk niet zo gevoelig als wat we opeten.

Meestal horen we achteraf niets meer van de gevolgen. Dieselgate was evenwel zo massaal en wereldwijd dat die gevolgen nu wel ruchtbaarh­eid krijgen. Jaarlijks 38.000 vermijdbar­e doden, meldt het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature. Dat getal is nog altijd abstract, maar doet toch duizelen. Dat is elk jaar het inwonersaa­ntal van een stadje zoals Tienen dat vroegtijdi­g sterft aan de gevolgen van de extra stikstofox­ide die de diesels uitstoten boven de toegelaten norm. Weliswaar op de bevolking van de EU, China en India gecombinee­rd.

Toch zijn het 38.000 mensen die, hadden de autoconstr­ucteurs de regels gevolgd, niet vroegtijdi­g hoefden te sterven. Naar alle normen is dat een reusachtig industriee­l schandaal. Maar de consumente­n nemen dat de autoconstr­ucteurs niet kwalijk. Volkswagen, veruit de grootste sjoemelaar, kon zich amper enkele kwartalen later kronen tot grootste autobouwer ter wereld. Hoewel net die zucht naar groei de VWingenieu­rs ertoe bracht om niet de motoren maar snel de software bij te stellen.

De apathie van de consumente­n komt voort uit gezond verstand. Diesel is hoe dan ook kwalijk. De studie in Nature bevestigt dat: de toegelaten uitstoot door stikstofox­ide eist jaarlijks 70.000 levens. Dan zijn 38.000 doden een slok extra. Het illustreer­t hoe fatalistis­ch we zijn. 108.000 doden, maar we kunnen er niets aan veranderen.

De nasleep van Dieselgate bewijst hoe misplaatst dat fatalisme is. Dieselmoto­ren werden niet spontaan een succes. Er zat een politiek achter. Die kan veranderen. Zo’n systeemswi­tch heeft doorgaans een crisis nodig, waarna een nieuw normaal ontstaat. Dieselgate is zo’n hefboom gebleken. De entente tussen constructe­urs en overheid is doorbroken. Constructe­urs kunnen eindelijk toegeven dat ze diesel nooit goed genoeg krijgen. Diesel verliest razendsnel terrein. Elektrisch kan het nieuwe normaal worden. Of een andere, minder energiever­slindende mobiliteit. Want ook dat we elk in onze eigen auto aanschuive­n in de file, is geen fataliteit.

Wat we inademen, ligt kennelijk niet zo gevoelig als wat we opeten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium