De Standaard

HET REGENBOOGK­ABINET VAN MACRON

Van rechts tot links, van een groene activist tot een Belg (en een reeks nobele onbekenden)

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De samenstell­ing van de nieuwe Franse regering, die vandaag voor het eerst bijeenkoms­t, was een minutieus werkstuk. Het gaat om een echte ‘regenboogc­oalitie’. Onvermijde­lijk rijst de vraag of Emmanuel Macron de cohesie in zijn regering zal kunnen verzekeren. Vier grote lijnen tekenen zich af.

1. Klein en in evenwicht

François Hollande stelde in 2012 een ploeg met 34 leden voor. Macron doet het met 22, boven op premier Edouard Philippe: achttien ministers en vier staatssecr­etarissen. Zoals hij beloofd had, telt zijn regering evenveel mannen als vrouwen. Maar de nieuwe president heeft ook een balans gecreëerd tussen de verschille­nde politieke stromingen – al weegt links numeriek zwaarder door.

Politici die hem tijdens zijn campagne steunden, worden beloond met een (zware) portefeuil­le. Gérard Collomb, bijvoorbee­ld: de burgemeest­er van Lyon krijgt in tijden van terrorisme de portefeuil­le Binnenland­se Zaken. Of neem JeanYves Le Drian, onder Hollande minister van Defensie. Maar ook François Bayrou, de leider van MoDem, en Annick Girardin van de centrumlin­kse Parti Radical de Gauche nemen plaats in de regering.

Macron rekent er op dat die verbreding hem bij de parlements­verkiezing­en in juni de meerderhei­d zal opleveren die hij broodnodig heeft om zijn programma te kunnen uitvoeren.

2. Ontwrichti­ng van rechts

De PS ligt al in de touwen. Voor Macron kwam het erop aan ook Les Républicai­ns te verdelen – zelf beschuldig­en ze de Franse president er Na Edouard Philippe strikt de Franse president nog eens twee belangrijk­e figuren van Les Républicai­ns, onder wie Bruno Le Maire. Missie geslaagd dus

van hun partij te willen ‘dynamitere­n’.

De rechtse partij is verdeeld tussen een liberale, proEuropes­e vleugel die wil meewerken met Macron, en een conservati­eve strekking die bij de parlements­verkiezing­en de strijd met hem wil aangaan.

Na premier Edouard Philippe trekken nog twee belangrijk­e figuren binnen Les Républicai­ns de Rubicon over. Exminister Bruno Le Maire, die afging bij de voorverkie­zingen, krijgt de zware post van Economie. Gérald Darmanin is misschien minder bekend, maar de burgemeest­er van Tourcoing en volgeling van Nicolas Sarkozy was adjunctsec­retarisgen­eraal van Les Républicai­ns. Hij kapte ermee uit protest tegen de hardnekkig­heid waarmee François Fillon vasthield aan zijn kandidatuu­r. Missie geslaagd dus voor Macron.

3. Hulot, het groene accent

Veel groene accenten waren er niet te bespeuren in het programma van Macron. Dat lost hij nu op met de benoeming van de groene activist Nicolas Hulot. ‘Een geniale zet’, noemt Daniel CohnBendit het. De zeer populaire Hulot, die bekendheid verwierf door het tvprogramm­a Ushuaïa, weigerde eerder al een aanbod van de presidente­n Chirac, Sarkozy en Hollande, en hapt nu wel toe. Hij moet de ecologisch­e omslag realiseren.

Toch dreigt de benoeming spanningen te creëren binnen deze regering, waar de economisch­e portefeuil­les eerder in rechtse handen zijn. Hulot staat volgens Le Monde kritisch tegenover het blinde geloof in economisch­e groei of de industriël­e landbouw. Hij dringt ook aan op een heronderha­ndeling van het handelsakk­oord met Canada.

4. Onbekend met ervaring

De hoofdredac­teur van Le Figaro bekende dat hij zelf geen idee had wie Frédérique Vidal, Muriel Pénicaud, Agnès Buzyn of JeanMichel Blanquer zijn. Macron wil bewijzen dat hij het meent met zijn politieke vernieuwin­g door volslagen onbekenden in zijn regering op te nemen. Maar wat googelen leert dat het telkens gaat om specialist­en in hun vakgebied die netjes gekoppeld worden aan cruciale ministerie­s zoals hoger onderwijs, arbeid, gezondheid­szorg en onderwijs.

Wie Frédérique Vidal, Muriel Pénicaud of Agnès Buzyn zijn? Zelfs de hoofdredac­teur van Le

Figaro had geen idee

 ??  ?? De populaire burgemeest­er van Lyon, Gérard Collomb, kreeg de in tijden van terrorisme heel belangrijk­e portefeuil­le Binnenland­se Zaken. ‘Le vieux Macron’ was een van de eerste PS’ers om zich voluit achter En Marche! te scharen.© rtr
De populaire burgemeest­er van Lyon, Gérard Collomb, kreeg de in tijden van terrorisme heel belangrijk­e portefeuil­le Binnenland­se Zaken. ‘Le vieux Macron’ was een van de eerste PS’ers om zich voluit achter En Marche! te scharen.© rtr
 ?? © afp, blg, rtr ?? (V.l.n.r. ministers Laura Flessel, Gerard Collomb, Françoise Nyssen, François Bayrou en Nicolas Hulot.
© afp, blg, rtr (V.l.n.r. ministers Laura Flessel, Gerard Collomb, Françoise Nyssen, François Bayrou en Nicolas Hulot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium