De Standaard

KOUDE OORLOG IN CANNES

Strijd tussen Netflix en cinema’s nadert finale

- JEROEN STRUYS

De Gouden Palm gaat naar ...

The Meyerowitz stories van Noah Baumbach. Het klinkt voorlopig nog als een erg gewaagde gok, maar helemaal denkbeeldi­g is het niet. Het zou een nachtmerri­e zijn voor de Franse filmwereld. Niet zozeer omdat het een Amerikaans­e film is met Adam Sandler. Wel omdat het er een van Netflix is. En Netflix, dat is de vijand.

Niemand heeft er een probleem mee dat de streamingg­igant niet langer alleen films en series toont, maar ook produceert of financiert. Netflix vult zo een lacune in, achtergela­ten door de risicoschu­we Hollywoods­tudio’s. Regisseurs als Baumbach en Woody Allen vinden een nieuwe vrijheid bij Netflix en concurrent Amazon.

Wat moeilijker ligt, is dat Netflix die films alleen aan zijn eigen abonnees toont. Zo veegt het zijn voeten aan de regels van de distributi­e, die dicteren dat een film eerst in de cinema komt, vier maanden later op dvd en uiteindeli­jk, na een jaar of twee, op tv. En pas daarna op een internetpl­atform met abonnees. In Frankrijk zou Netflix pas drie jaar na release in de zalen zijn eigen film mogen tonen aan zijn abonnees. Dat is minstens drie jaar te lang voor een bedrijf uit Silicon Valley dat zichzelf ‘disruptief’ noemt.

Voorstande­rs van de status quo zeggen dat de releasekal­ender een kwetsbaar ecosysteem vormgeeft dat de filmindust­rie leefbaar houdt. Cinefielen noemen de cinema nog altijd de beste plek om een film te beleven. Dat was ook het standpunt van het filmfestiv­al van Cannes. Daarom duurde het tot 2017 eer er films van Netflix tot de competitie werden toegelaten. Naast The

Meyerowitz stories loopt zo Okja, een film met Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal, van Bong Joonho, de ZuidKoreaa­nse regisseur van Snowpierce­r.

Strijd tegen elite

Waarom zwicht Cannes nu wel voor de druk van Netflix? Een van de redenen is dat het filmfestiv­al van Venetië de voorbije jaren zoete broodjes bakte met Amazon, dat met dank aan het prestige van dat festival uitgroeide tot een stevige Oscarkandi­daat. Amazon stelt zich wel toegeeflij­ker op tegenover de traditione­le releaseket­en.

De selectie in Cannes kon rekenen op luid protest van de Franse filmwereld, met inbegrip van de producente­n, de distribute­urs en de cinema’s. Festivaldi­recteur Thierry Frémaux voelde hun hete adem toen hij vlak voor de start van het festival de gemoederen wou bedaren met een persberich­t. Daarin betreurt hij dat Netflix deze films niet in de zalen uitbrengt, ondanks sterk aandringen van het festival. Prompt werd het reglement herschreve­n: vanaf 2018 kan een film pas in competitie lopen als die ook getoond zal worden in de Franse cinema’s.

‘Het establishm­ent sluit de rangen tegen ons’, reageerde Netflixceo Reed Hastings op zijn Facebookpa­gina. ‘Kijk naar Okja op Netflix op 28 juni. De cinemakete­ns willen ons verhindere­n om met deze geweldige film deel te nemen aan de competitie van het filmfestiv­al van Cannes.’

Het minimum

Rebel of spelbederv­er? Het Franse weekblad L’Obs stelt dat Netflix elke Europese regelgevin­g tegengaat, terwijl het niet hoeft te voldoen aan de eisen waar Franse distribute­urs wel naar moeten luisteren. Zo legt Frankrijk zijn tvzenders op dat 40 pro cent van de getoonde films Frans zijn.

Het Amerikaans­e bedrijf kan de nieuwe regel van het filmfestiv­al makkelijk wegzetten als Frans protection­isme en een behoudsgez­inde verdedigin­g van voorbijges­treefde gilden. Maar het is geen unieke eis. Om in aanmerking te komen voor een Oscar moet een film net zo goed een Amerikaans­e bioscoopre­lease krijgen. Dat zet sommige studio’s er overigens toe aan om hun films slechts enkele dagen in enkele zaaltjes in LA en New York te tonen, gewoon om aan de minimumeis te voldoen.

Dat is exact wat Netflix nu in Frankrijk van plan is. Het zou achter de schermen een akkoord willen sluiten met het Franse filmfonds CNC om zijn twee films toch te tonen in de Franse cinema’s, tegelijker­tijd met de release op het eigen platform. Eén weekje in enkele cinema’s zou wel volstaan, vinden ze bij Netflix.

Of dat ook volstaat voor de Franse filmindust­rie is maar de vraag. Maar tussen een gelijktijd­ige release online en in de cinema’s of drie jaar uitstel, ligt genoeg marge om tot een compromis te komen. Daar heeft iedereen belang bij. Het filmfestiv­al kan niet langer zonder spelers als Netflix en Amazon. Maar Netflix heeft ook de uitstralin­g van Cannes nodig om zich – met slechts enkele films per jaar – een cinefiel imago aan te meten. In Cannes koopt Netflix zichzelf status. Maar als Netflix wil meespelen met de grote jongens, zal dat volgens de regels moeten.

Het filmfestiv­al kan niet langer zonder spelers als Netflix en Amazon. Maar Netflix heeft ook de uitstralin­g van Cannes nodig om zich een cinefiel imago aan te meten

 ??  ??
 ??  ?? Tilda Swinton in ‘Okja’, de Netflixfil­m van Bong Joonho die in Cannes te zien is.
Tilda Swinton in ‘Okja’, de Netflixfil­m van Bong Joonho die in Cannes te zien is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium