De Standaard

Vlaamse boskaart: diefstal of bosbescher­ming?

Zelden gezien in het Vlaams Parlement: een NVA’er verdedigde er gisteren minister Schauvlieg­e tegen kritiek uit haar eigen partij.

- VAN ONZE REDACTRICE EVELINE VERGAUWEN

‘Pure diefstal.’ Het openbaar onderzoek voor de kaart met Meest Kwetsbare Waardevoll­e Bossen van de Vlaamse regering nam geen al te beste start. Na klachten van burgers die hun bouwgrond plots zagen veranderen in beschermd bos, gingen parlements­leden van Open VLD en CD&V in de aanval.

‘Deze kaart is fout, leidt tot drama’s en moet worden aangepast’, zei Jan Dalemans, Open VLDburgeme­ester van HechtelEks­el. Eind maart beschermde de Vlaamse regering met die boskaart 12.300 hectare ‘zonevreemd bos’ tegen kap. Die bossen liggen in bouw, industrie, of landbouwge­bied. Daardoor verdwijnt jaarlijks nog zo’n 200 hectare zonevreemd en vaak waardevol bos.

Maar de kaart staat dus ter discussie. Ook Lode Ceyssens, CD&Vparlement­slid en burgemeest­er van MeeuwenGru­itrode, loopt er storm tegen. Hoewel een partijgeno­te, Joke Schauvlieg­e, de bevoegde minister is. ‘De collega’s van de NVA zwaaiden onlangs met een bijl in het parlement omdat het allemaal snel moest gaan’, verklaarde Ceyssens. ‘We moesten snel knopen doorhakken. Terwijl wij altijd hamerden op voorzichti­gheid. Kijk nu wat het resultaat is.’

Een en ander leidde tot een heel vreemde situatie: NVA’er en milieuspec­ialist Wilfried Vandaele verdedigde de boskaart van Joke Schauvlieg­e tegen kritiek van een CD&V’er.

De minister van Omgeving blijft achter haar kaart staan. ‘We wisten dat er onnauwkeur­igheden zouden bovenkomen’, legt ze uit. ‘Een bos dat schaduw geeft op een ander perceel kan ertoe leiden dat een zone een paar meter te ver wordt ingekleurd. Maar iedereen kan een bezwaar indienen, zo werkt de procedure.’

Schauvlieg­e is het dus niet eens met Ceyssens, die wou dat het Agentschap Natuur en Bos elk perceel op voorhand ging bezoeken. ‘Daar hebben die mensen de tijd niet voor’, aldus Schauvlieg­e.

‘Wat struiken en bomen’

Liesbeth Seegers, inwoner uit DilsenStok­kem, begrijpt niet wat haar overkomt. ‘Op mijn grond staan wat struiken en bomen, maar het is geen bos’, zegt ze. ‘Onze bouwgrond ligt in een woonwijk.’ Onrechtvaa­rdig? ‘Als dat klopt, lijkt het mij gewoon een typische onnauwkeur­igheid’, merkt Schauvlieg­e op. Seegers mag dus hopen dat haar bouwplanne­n toch nog kunnen doorgaan.

Maar niet iedereen die nu klaagt, zal gelijk krijgen. ‘De zonevreemd­e bossen liggen nu een maal soms op bouwgronde­n’, zegt Schauvlieg­e. ‘En dan geldt het principe van de extra beschermin­g.’ De eigenaars krijgen, in tegenstell­ing tot nu, wel een compensati­e. Al kan dat twee tot drie jaar duren en krijgen mensen slechts 80 procent van de waarde van hun grond terugbetaa­ld.

Opvallend: wie na 2015 een bouwvergun­ning kreeg, mag toch niet meer bouwen op die stukken ‘zonevreemd­e bossen’. Er gaan binnen de regering wel stemmen op om die ‘onrechtvaa­rdigheid’ weg te nemen.

‘We wisten dat er onnauwkeur­igheden zouden voorkomen, maar iedereen kan een bezwaar indienen’ JOKE SCHAUVLIEG­E Minister van Omgeving

 ?? © Jeffrey Gaens ?? Jaarlijks verdwijnt nog 200 hectare zonevreemd bos.
© Jeffrey Gaens Jaarlijks verdwijnt nog 200 hectare zonevreemd bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium