De Standaard

Bezoek Erdogan eindigt met knokpartij

Met wapenlever­ingen lijkt Trump Erdogan tevreden te houden. Werkgroepe­n moeten compromiss­en zoeken voor dossiers die ontmijnd, maar niet opgelost zijn.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Er waren geen gênante handdrukke­n deze keer: president Donald Trump en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan deden hun best om er een rimpelloos bezoek van te maken. Ze spraken over toekomstig­e ontmoeting­en, ‘nauwe samenwerki­ng’ en werkgroepe­n. Die laatste moeten compromiss­en zoeken voor de dossiers die voorlopig wel ontmijnd, maar niet opgelost zijn.

Een belangrijk struikelbl­ok blijft de Amerikaans­e (militaire) steun aan de YPG, de militie van Syrische Koerden die Raqqa moet heroveren op IS. Erdogan zei dat er voor een sterk YPG geen plaats is in de regio. ‘Dit gaat in tegen ons globaal plan.’ Maar echt striemende kritiek kwam er niet. Het Pentagon draait de beslissing de Koerdische strijders te steunen niet terug. Want Trump en Erdogan lijken elkaar te vinden in een gemeenscha­ppelijk codewoord. ‘We willen met zoveel mogelijk partners vechten tegen terrorisme, en dat is het mooie wat nu gebeurt met Turkije’, zei Trump.

De VS geven Erdogan blijkbaar de vrije hand in de aanpak van ‘terrorisme’, een begrip dat steeds breder wordt ingevuld. De twee leiders spraken over ‘mogelijke stappen’ tegen de PKK en de Gülenbeweg­ing, door Ankara consequent ‘de terreurbew­eging Feto’ genoemd.

Trump repte met geen woord over de willekeuri­ge aanhouding­en of de persvrijhe­id in Turkije. Nochtans hadden zowel De mocratisch­e als Republikei­nse senatoren dat gevraagd. Maar Trump wijkt dus af van zijn voorganger Barack Obama, die steeds (voorzichti­g) bleef hameren op democratie, mensenrech­ten en anticorrup­tie. Dat Washington dat opgeheven vingertje laat vallen, stemt de Turkse regering ‘hoopvol’. Goed nieuws voor de Turkse democratie is het niet.

Wel had Trump het opvallend genoeg over wapenlever­ingen. ‘Het Turkse leger heeft militair materiaal besteld. Wij regelen dat dit snel geleverd zal worden.’ De VS bewapenen nu twee partijen die niet met elkaar overeenkom­en: de Koerden en een Turks leger dat het Koerdische separatism­e koste wat het kost wil stoppen.

‘Erdogans bodyguards’

Terwijl beide staatshoof­den de plooien gladstreke­n, brak ondertusse­n een rel uit aan de Turkse ambassade in Washington. ProKoerdis­che groepen werden tijdens een protest belaagd door AKPsupport­ers met Turkse vlaggen. Er vielen negen gewonden.

‘Zij braken door de politielij­nen’, zei de proKoerdis­che betoger Flint Arthur uit Baltimore. ‘Ze denken dat ze hier net als in Turkije de vrije meningsuit­ing kunnen onderdrukk­en.’

Volgens een lokale krant ging het om ‘Erdogans bodyguards’, maar de krant gaf geen informatie om die claims te staven.

De Amerikaans­e president repte met geen woord over de willekeuri­ge aanhouding­en of de persvrijhe­id in Turkije

 ?? © rr ?? Aan de Turkse ambassade in Washington vielen negen gewonden bij een betoging.
© rr Aan de Turkse ambassade in Washington vielen negen gewonden bij een betoging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium