De Standaard

De deals die nu zijn afgesloten vinden voor een deel hun oorsprong in het beleid dat onder Barack Obama werd ingezet

-

zegt de Nederlands­e journalist Lennart Hofman, die voor onder meer Mo Magazine de wapenhande­l tussen de VS en SaudiArabi­ë in kaart brengt. Toch stelt hij vast dat de vriendscha­p tussen beide landen onder Trump nog hechter lijkt te worden. ‘Trump kan met deze deals op het thuisfront uitpakken, want ze leveren banen en geld op.’ Afgelopen weekend verkochten de VS niet alleen wapens aan SaudiArabi­ë, omgekeerd beloofden de Saudi’s ook dat hun overheidsi­nvestering­sfonds tientallen miljarden zal besteden aan Amerikaans­e projecten.

Belangrijk is ook dat Trump Iran opnieuw tot vijand heeft verklaard. Obama sloot een nucleair

Bij de Trumpgetro­uwen zit de afkeer van Iran er heel diep in. In het geval van minister van Defensie James Mattis heeft die zelfs een geschieden­is van 33 jaar. In 1983 werden 241 Amerikanen, van wie het grootste deel mariniers, gedood door een zelfmoordc­ommando dat getraind was door Iran. Het US Marine Corps, met Mattis als meest prominente vertegenwo­ordiger, heeft er een levenslang­e haat voor Iran aan overgehoud­en. Bekend is zijn citaat uit 2012 over de drie belangrijk­ste bedreiging­en voor de VS: ‘Iran, Iran en Iran’.

Tegelijk heeft de vriendscha­p met SaudiArabi­ë een nog veel langere geschieden­is. ‘Die is in 1945 begonnen toen president Roosevelt een DC3toestel cadeau deed aan koning Adul Aziz Al Saud’, bracht Boeing nog even in herinnerin­g in zijn persberich­t. Het uitwissele­n van cadeaus is een traditie die in ere wordt gehouden. De Saudi’s doneerden afgelopen weekend 100 miljoen dollar aan het Women Entreprene­urs Fund, een initiatief van first daughter Ivanka Trump. Voor wat, hoort wat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium